FOTO Tinerii cu deficienţe sunt scoşi din izolare cu terapie prin artă/Vezi aici condiţiile de admitere în Centrul "Luceafărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Centrul de Zi pentru Persoane cu Handicap „Luceafărul" din Galaţi, adulţii cu retard mediu şi grav învaţă să socializeze şi să confecţioneze bijuterii. Ei ajung astfel să socializeze şi chiar să facă anumite lucruri pe care nu ar fi reuşit să le ducă la îndeplinire înainte de terapie.

Tinerii ajunşi la vârsta maturităţii, dar inocenţi ca nişte copii, nu ar reuși niciodată să își depășească condiția dacă nu ar exista o modalitate prin care sensibilitatea ascunsă şi energiile nebănuite să le fie scoase la suprafaţă.

Soluţia se numeşte art therapy - terapie prin artă - şi le este la îndemâna părinţilor care au copii cu deficienţe psihice prin intermediul Centrului de Zi pentru Persoane cu Handicap „Luceafărul", aflat în subordinea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilulului.

Mărgeluţele miraculoase

Fiecare dintre cei 24 de tineri înscrişi în prezent la terapie prin artă în cadrul Centrului are câte o poveste emoţionantă, specială, care s-a scris însă cu alte litere de când ei au trecut pragul la „Luceafărul".

În căutarea unui limbaj prin care să se exprime, fiecare cursant a găsit în confecţionarea de bijuterii handmade o veritabilă mană cerească. Nu contează cât de repede finalizează podoaba, dar cele câteva ore de practică, râs şi voie bună nu pot fi înlocuite cu nimic.

Confecţionarea bijuteriilor le deschide tinerilor noi orizonturi.

image

Alexandru Borşan are 28 de ani şi de cinci ani vine la „Luceafărul" însoţit de mama sa. Tânărul, diagnosticat cu handicap de gradul I, şi-a arătat o altă faţă de când, alături de alte persoane la fel de speciale ca şi el, prestează o îndeletnicire comună şi migăloasă.

„Alexandru a făcut opt clase, la o şcoală specială din judeţul Ialomiţa. Art therapy a fost singura formă de terapie la care el s-a adaptat şi fără de care acum nu poate să trăiască. Înainte era foarte agitat, dar acum a ajuns să se descopere mai mult, să îşi utilizeze propriile resurse. A învăţat să socializeze, s-a obişnuit cu prezenţa altor oameni. A învăţat chiar să pronunţe cuvinte. Înainte nu vorbea deloc", ne-a spus Virginia Borşan, mama lui Alexandru, cea care îl însoţeşte la cele două şedinţe pe care le face săptămânal la Centru şi care lucrează cot la cot cu el la confecţionarea bijuteriilor.

„Mă duc singur acum la magazin să cumpăr pâine, suc şi apă minerală", ne spune cu mândrie şi Alexandru, în timp ce dădea zor să termine o brăţară.

Geanina şi Alexandru s-au împrietenit şi stau mereu alături la atelier. Foto. Cosmin Costache

image

Alături de Alexandru stă, invariabil, Geanina Stan (28 de ani). Tânăra a rămas cu un handicap sever ca urmare a administrării unui vaccin în primii ani de viaţă, de atunci fiind dependentă de mama sa, Maria.

„Pe Geanina am mai dus-o înainte să facă terapie la surdo-muţi şi la Sporting Club, dar acolo nu s-a putut integra, fiind un temperament care vroia să fie tot timpul în centrul atenţiei. Timpul de trei ore, cât stăm aici, este pentru noi mană cerească, pentru că ea face aici ceea ce a vrut dintotdeauna", spune Maria Stan despre fiica sa, care este acum îndrăgostită de plimbări, excursii la munte şi mersul la biserică.

Geanina şi mama sa, Maria, în atelier. Foto: Cosmin Costache

image

Alexandru şi Geanina sunt doar doi dintre tinerii care s-au descoperit prin artă la centrul Luceafărul, un loc care ar putea fi soluţia salvatoare pentru persoanele cu deficienţe psihice din Galaţi.

„Îşi dezvoltă capacităţile de socializare prin terapie. Este foarte important ca noi să le putem asigura materia primă necesară, care de altfel este foarte scumpă, pentru ca ei să urmeze mai departe această terapie", explică Cristina Popescu, şefa Centrului de Zi pentru Persoane cu Handicap „Luceafărul".

Pentru a urma terapie în acest centru este nevoie ca beneficiarul să fie o persoană adultă care are certificat de handicap şi o recomandare din partea comisiei pentru terapie prin artă. Contractul se încheie pe o perioadă de un an, existând posibilitatea de prelungire.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite