FOTO Un munte de gunoaie curge pe Dunăre, către Deltă şi Marea Neagră. Biologii avertizează: „Otrăvim totul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitura de pe Dunăre nu înseamnă doar pericol de inundaţii şi o dublare a debitului fluviului (la peste 11.100 mc pe secundă, faţă de doar 6.700 mc/sec în mod normal), ci şi o cantitate uriaşă de gunoaie dusă de apă către Deltă şi Marea Neagră.

Creşterea nivelului şi debitului Dunării aduce cu sine nu doar riscul unor inundaţii, ci şi o ameninţare serioasă asupra ecosistemelor din Delta Dunării şi din Marea Neagră. În aceste zile, pe fluviu curg  catităţi foarte mari de gunoaie, a căror prezenţă poate fi observată cel mai lesne în zona locurilor de acostare din porturile Galaţi şi Brăila, acolo unde se adună sute de tone de mizerie.

De altfel, Garda de Mediu a dispus instituţiei responsabile cu administrarea cursului fluviului – am numit aici Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi – să ia măsuri urgente şi eficiente pentru a strânge gunoiul adunat la mal. Deocamdată, inspectorii au dat doar un avertisment companiei de stat, însă dacă lucrurile nu sunt rezolvate în câteva zile urmează o amendă ce poate depăşi 100.000 de lei.

Potrivit conducerii AFDJ, angajaţii companiei lucrează de câteva zile pe raza danelor aflate în folosinţă (de la Perseus, până în dreptul monumentului la Elice). Din păcate, însă, condiţiile (spaţiul este îngust între pontoane şi navele ancorate) nu permit folosirea utilajelor, aşa că mizeria de la suprafaţa apei este strânsă manual, din bărci sau de pe pontoane.

Aceeaşi acţiune a avut loc, zilele trecute, şi la Punctul de Trecere Bac, compania închiriind o macara şi o barjă pe care s-a strâns mizeria - aproape 50 de tone - de la suprafaţa apei.

image

Însă ceea ce se vede la mal este doar o picătură din cantitatea de gunoi care curge pe fluviu. Stă dovadă şi faptul că, din câte recunoaşte chiar directorul general al AFDJ, Dorian Dumitru, resturile purtate de curenţii puternici  (debitul Dunării a atins 11.100 mc/secundă faţă de media multianuală a lunii martie, de 6.700 mc/s) au avariat sistemul de semnalizare a şenalului navigabil, unele balize fiind antrenate de curenţi şi mutate de la locurile lor.

Având în vedere situaţia (nu doar gunoaiele şi semnalizarea cu probleme, ci şi faptul că au fost depăşite cotele de atenţie atât la Galaţi, cât şi la Brăila), AFDJ a emis un aviz către navigatori prin care acestora li se interzice să circule cu viteză pe sectorul românesc al Dunării.

image

„Toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie”, se arată în avizul AFDJ.

Cât priveşte efectele pe care muntele de gunoaie care curge către Deltă şi Marea Neagră le-ar putea avea asupra mediului, biologul Robert Cristescu a declarat pentru „Adevărul”, că „ceea ce se întâmplă în acest moment cu gunoiul dus de ape, în cantităţi tot mai mari, în Deltă, este ireparabil. Otrăvim totul”.

Potrivit specialiştilor de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, anual ajung în aria protejată peste 1000 de tone de gunoi nebiodegradabil sau foarte greu biodegradabil.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite