FOTO Maternitatea resuscitată de o donaţie a unei firme private. Operaţiile fuseseră oprite după ce s-a defectat aparatul de anestezie

FOTO Maternitatea resuscitată de o donaţie a unei
firme private. Operaţiile fuseseră oprite după ce s-a defectat aparatul de
anestezie

Noua masă de operaţii şi aparatul de anestezie al maternităţii din Galaţi Foto: Valentin Trufaşu

La spitalul clinic de obstretică-ginecologie din Galaţi se nasc anual 1.300 de copii, însă în ultimele luni operaţiile de ginecologie au fost oprite pentru că masa de operaţii era foarte veche şi nu mai avea stabilitate, iar aparatul de anestezie nu mai funcţiona în parametrii optimi.

Ştiri pe aceeaşi temă

ArcelorMittal Galaţi a donat acum câteva zile Spitalului Clinic de obstretică-ginecologie <<Buna Vestire>> din Galaţi o masă de operaţii şi un aparat de anestezie, în valoare de 40.000 de euro. Vechiul aparat de anestezie avea o vechime de 10 ani şi era, la rândul lui, o donaţie venită de la Banca Mondială prin programul ”Mama şi copilul”, iar la un moment dat s-a defectat. Masa de operaţii era şi ea foarte veche şi nu mai avea stabilitate, după cum au declarat medicii, existând riscul ca gravidele să cadă de pe aceasta.
 
”Suntem bucuroşi şi mulţumiţi că a fost posibil acest exemplu de bună practică, în care colaborarea dintre autoritatea locală şi domeniul privat a fost posibil să aducem într-un moment  critic apărut în activitatea spitalului clinic de obstretică-ginecologie <<Buna Vestire>>, să facem posibilă în doar trei săptămâni reluarea activităţii într-o sală de operaţii, în care masa de operaţii veche nu mai funcţiona în parametrii corespunzători, iar aparatul de anestezie primise o bulină roşie din partea firmei care asigura service-ul, motiv pentru care a trebuit să oprim activitatea în această sală. Era vizibil un stop cardiac în activitatea spitalului. Resuscitarea a venit din partea hai să le spunem spiriduşilor lui moş Crăciun, care au făcut posibilă această minune, făcând posibil ca activitatea spitalului să fie reluată”, susţine Costinela Georgescu, directorul Spitalului Clinic de obstretică-ginecologie <<Buna Vestire>> din Galaţi.
 
1.300 de copii se nasc anual la maternitatea din Galaţi, iar zilnic au loc două, trei intervenţii  fie pe obstretică, fie pe ginecologie. ”Noi asigurăm o bună parte din asistenţa pentru femeia gravidă şi nou născuţi. Nu se putea opera pentru că masa de operaţie nu era funcţională. Era şi o masă veche, care nu asigura stabiilitatea şi atunci am fost nevoiţi să închidem parţial activitatea, neputând asigura condiţiile optime pentru intervenţiile chirurgicale. Un aparat de anestezie asigură asistenţa a două persoane simultan, este vorba de gravidă şi de făt, şi atunci este vital ca acesta să funcţioneze bine”, a declarat Liliana Caraman, şefa secţiei de obstrică-ginecologie de la Spitalului Clinic <<Buna Vestire>> din Galaţi.
 
”Viaţa pacientului depinde în anumite momente strict de anestezie”
 
Combinatul siderurgic de la Galaţi va continua şi anul viitor donaţiile pentru spitalele din municipiu. ”Noi vom rămâne în continuare dedicaţi aceleaşi direcţii pentru a sprijini comunitatea locală, cu accentul principal pe educaţie şi sănătate. Vom colabora la fel de bine şi pe viitor cu primăria pentru priorităţile medicale ale oraşului. Cam 40% din bugetul alocat pentru astfel de proiecte se duce pe partea de sănătate. Noi avem un angajament multianual faţă de comunitate şi aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi la anul”, a declarat Bogdan Grecu, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.
 
Municipalitatea susţine că donaţia de la Maternitatea ”Buna Vestire” s-a concretizat într-un timp record, ţinând cont de perioadele extrem de lungi care trec la stat cu organizarea licitaţiilor, perioada de contestaţii şi punerea în practică a proiectelor.
 
”Acesta este încă un pas pentru a strânge relaţiile cu mediul de afaceri. La momentul respectiv au fost păreri pro şi contra. Noi ne vom ţine de acest proiect, al parteneriatului dintre primărie şi marii jucători de pe piaţa de muncă locală pentru a putea dezvolta oraşul. Suntem în faţa unei acoperiri de nevoi aici, la maternitatea din Galaţi. Mediul de afaceri înţelege situaţiile în care ne aflăm uneori şi datorită procedurilor, pe care dumnealor nu sunt obligaţi să le respecte. Să vorbeşti la stat de achiziţii în trei săptămâni...nici măcar achiziţiile directe nu reuşeşti să le faci, darămite o achiziţie atât de importantă”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
 
După dotarea maternităţii cu noua masă de operaţii şi aparatul de anestezie, vor fi reluate operaţiile ginecologice, care au fost oprite acum câteva luni.
 
”Este vital să ai un aparat de anestezie să funcţioneze în parametri optimi, pentru că viaţa pacientului depinde în anumite momente strict de anestezie. În general, este o echipă şi fiecare are bucata lui, dar dacă un aparat nu funcţionează, pot fi consecinţe absolut dramatice. Operaţiile de ginecologie s-au temporizat, iar sala de obstretică a rămas la parametrii maximi pentru orice urgenţă obstreticală”, a declarat Anamaria Hărăbor, medic în cadrul maternităţii.
 
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: