FOTO Cel mai batjocorit cartier al unui municipiu din România: zero utilităţi, taxe de oraş. Străzile devin „canale veneţiene” după orice ploaie

FOTO Cel mai batjocorit cartier al unui municipiu din România: zero utilităţi, taxe de oraş. Străzile devin „canale veneţiene” după orice ploaie

Imagine cu o „stradă” din chinuitul cartier Tineretului, din municipiul Tecuci FOTO Facebook/GS

Cartierul poartă numele de Tineretului, este în partea de sud a municipiului Tecuci şi are, pe şase străzi, circa 250 de locuinţe, cele mai multe dintre ele adevărate vile. Deşi acolo se construieşte de mai bine de două decenii autorităţile n-au reuşit să ofere oamenilor mai nimic din ceea ce înseamnă civilizaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Municipiul Tecuci, judeţul Galaţi. Februarie 2019. O ploaie sâcâitoare s-a abătut asupra oraşului, iar în cel mai tânăr cartier al acestuia, Tineretului, locuitorii au ajuns din nou la exasperare. Străzile lipsite de asfalt şi de canalizare s-au transformat iarăşi în mlaştini înfiorătoare. Nu se mai poate circula nici pe jos, nici nu maşina.

GALERIE FOTO

Pe alocuri, s-au format bălţi mari de zeci de metri pătraţi şi adânci de până la o jumătate de metru. Se mai poate răzbate doar cu tractorul, cu maşini de teren puternice sau cu cizme de pescar, înalte până la şold. Iar oamenii trebuie să se descurce cumva, căci au locuri de muncă la care trebuie să ajungă, au copii de dus la grădiniţă sau la şcoală.

Oricât ar părea de greu de crezut, cartierul Tineretului nu este un ghetou încropit ilegal, ca multe altele în România, la marginea oraşului. Zona s-a dezvoltat cu acte în regulă, cu planuri de urbanism aprobate de Consiliul Local, cu autorizaţii de construire, dar şi pe baza unor oameni care au investit să-şi facă acolo case frumoase (marea majoritate sunt vile în toată regula), bazându-se pe promisiunile autorităţilor că vor asigura condiţii civilizate.

Autorităţile, însă, nu s-au ţinut de cuvânt. Şi nici măcar nu se poate spune că este vina unui partid anume, căci în ultimii 20 ani Tecuciul a fost condus de patru edili de la trei dintre cele mai importante formaţiuni din România, toate aflate pe atunci şi la guvernarea ţării: Gheorghe Lazăr (PSD), Eduard Finkelstain (PDL), Gerhardt Daniel Ţuchel (PNL) şi Cătălin Hurdubae (PSD).

Deşi autorizaţii de construcţii se dau acolo încă dinainte de anul 2000 (pe primele două străzi dinspre vestul cartierului (Mihai Berza şi Ştefan Octavian Iosif), locuinţele fiind racordate la un soi de extindere a utilităţilor de la blocurile din apropiere, PUZ s-a făcut pentru prima oară doar în 2013.

Atunci s-a stabilit şi construirea canalizării, precum şi extinderea reţelei de apă şi pentru celelalte patru străzi: Pamfil Şeicaru, Mircea Eliade, Grigore Tăbăcaru şi încă una, al cărei nume încă nu există. Cum nu există nici utilităţile promise, căci cele vreo 250 de case, în care trăiesc în jur de 1.000 de oameni, au parte de condiţii edilitare mult mai rele decât cele dintr-un sat.

Niciuna dintre străzi (cu excepţia celei de lângă blocuri: Mihai Berza) nu are asfalt, nu are trotuar, nu are canalizare şi nici măcar rigole de scurgere a apei de ploaie. De aceea, atunci când plouă sau când se topesc nămeţii cartierul Tineretului devine o mică Veneţie, cu străzi ca nişte canale întrerupte, ici şi colo, de câte un petic de uscat. Nu se poate merge pe ele nici cu maşina, dar nici cu barca, iar imaginile din galeria foto alăturată sunt cât se poate de grăitoare.

Să nu credeţi cumva că locuitorii cartierului s-au resemnat cu situaţia. Ei ne-au mărturisit că au făcut sute de sesizări la primărie, în speranţa că se va găsi şi pentru ei, plătitori de taxe şi impozite măricele, de municipiu, o soluţie.

Dar nu s-a găsit, deşi municipalitatea din Tecuci a reuşit, de-a lungul anilor, să „spargă” banii publici pe tot fel de achiziţii care stârnesc realmente indignarea, cum ar fi ATV-uri, mobilier sculptat pentru birouri, haine de designer pentru şefi („botezate” echipamente de protecţie), petreceri cu mâncare, băutură şi lăutari pentru angajaţi şi câte şi mai câte, despre care am relatat, în „Adevărul”, de-a lungul vremii.

Primarul în funcţie, social-democratul Cătălin Hurdubae, a spus în câteva rânduri că are pe agenda urgenţelor situaţia din cartierul Tineretului, însă deocamdată, după doi ani şi jumătate de mandat, a rămas cu spusul, conform neo-clasicului proverb românesc „Prost nu-i ăla care promite, ci ăla care crede în promisiunile politicienilor”. 

CITIŢI ŞI:

Primăria Tecuci a decontat note de plată pentru băuturi alcoolice consumate de angajaţi. Dezmăţul financiar cu bani publici descoperit de Curtea de Conturi

Cum a cheltuit o primărie 100.000 de euro pentru a face amenajări la sediul unui partid. Vitralii, mobilă de lux şi cramă din bani publici

Toată fosta conducere a Primăriei din Tecuci, trimisă în judecată de DNA. Sunt acuzaţi de fraudă cu fonduri europene

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: