FOTO Gestul impresionat al unor liceeni: au vândut mărţişoare făcute de ei şi au ajutat două familii sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zece liceeni ajută două familii necăjite din Nicoreşti FOTO Mihai Roşu

Zece elevi de la un liceu din Tecuci au dăruit aragazuri, frigidere, butelii şi aspiratoare, dar şi alimente neperisabile şi dulciuri unor nevoiaşi din localităţile Nicoreşti şi Fântâni, judeţul Galaţi, cu banii obţinuţi din vânzarea unor mărţişoare făcute chiar de ei.

Liceenii au reuşit, zilele trecute, să concretizeze un demers caritabil demn de toată admiraţia. Elevi la colegiile „Spiru Haret” şi „Calistrat Hogaş” (dar şi membri ai Ligii Tineretului Creştin Ortodox Român, filiala Tecuci), ei au gândit şi au dus la bun sfârşit activitatea social-filantropică „Dăruind vei dobândi”, urmare a căreia două familii sărmane din comuna Nicoreşti au primit un sprijin la care nu sperau, după cum au mărturisit chiar beneficiarii.

GALERIE FOTO

Cei zece adolescenţi care au dat comunităţii o importantă lecţie despre omenie se numesc (ordinea este ca la catalog, alfabetică) Maria Ariton, Mihaela Ariton, Dragoş Bejan, Ema Buzenche, Andreea Condrache, Adriana Cuptor, Violeta Gavrilă, Maria Roşu, Alexandru Tofaleanu şi Teodor Tudorii. 

După cum spun despre ei chiar dascălii lor, sunt adevărate exemple în tot ceea ce fac, căci au rezultate strălucite la învăţătură, la olimpiade şi se implică de mai mulţi ani în acţiuni caritabile diverse, cele mai multe în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

„Cu siguranţă vom mai auzi de ei şi în anii care vin, căci astfel de oameni rămân implicaţi toată viaţa în sprijinirea semenilor lor, dar şi reuşesc să se afirme în plan profesional şi uman. Cinste lor şi părinţilor lor!”, îi caracterizează preotul Rareş Bucur, de la Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Campania „Dăruind vei dobândi” s-a născut în perioada Sărbătorilor de Iarnă din 2019, atunci când elevii din grupul amintit s-au gândit că ar fi frumos să ducă în casele tecucenilor colindele tradiţionale şi să promoveze portul popular din zona de sud a Moldovei.

Însă pentru că în urma colindelor s-au strâns şi nişte bani (semn că dărnicia rămâne o calitate importantă a românilor), ei au decis să-i doneze unor persoane aflate în dificultate. Ulterior, însă, pentru că suma nu era prea mare, au ajuns la concluzia că trebuie să extindă totul pentru ca sprijinul să fie cât de cât consistent.

„Vrem să facem lucruri durabile“

Aşa a apărut ideea confecţionării de mărţişoare care apoi să fie vândute celor interesaţi, iar banii să fie folosiţi pentru a le readuce speranţa în mai bine unor oameni sărmani. În ajutorul celor zece tineri au sărit şi colegii lor de la cele două colegii tecucene amintite, iar până la urmă au fost confecţionate peste 1.000 de mărţişoare, care au adus o sumă semnificativă la bugetul campaniei caritabile.

Zece liceeni ajută două familii necăjite din Nicoreşti FOTO Mihai Roşu

„Ne-a surprins faptul că ideea noastră a stârnit şi interesul altor colegi, care au arătat că le pasă de semenii aflaţi în dificultate. În mod cert, această manieră de a ajuta găseşte ecou în inimile oamenilor. Vrem să facem lucruri durabile, care să ajute familiile cu probleme să se descurce pe termen mediu şi lung”, spune despre campanie tânărul Teodor Tudorii.

O listă cu potenţiali beneficiari ai ajutorului umanitar a fost întocmită cu ajutorul preotului Mihai Roşu de la Protoieria Nicoreşti, iar în cele din urmă au fost alese două familii greu încercate din satele Nicoreşti şi Fântâni, care au primit în dar, la jumătatea lunii martie, de la liceenii din Tecuci, câte un aragaz, un frigider, o butelie şi un aspirator. De asemenea, oamenilor li s-au dăruit şi alimente, dulciuri şi produse de igienă şi de curăţenie în valoare de circa 4.000 de lei.

image

A pus umărul la concretizarea acţiunii şi o familie din Matca, aceasta ajutând cu mijlocul de transport necesar pentru a duce darurile de la Tecuci la Nicoreşti (a altă parte fiind transportate cu maşinile preoţilor din zonă). „Exemplul lor este unul demn de urmat de fiecare dintre noi mai ales în această perioadă de pregătire sufletească şi trupească pentru luminatul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus preotul Mihai Roşu, de la Nicoreşti.

„Nu aş fi putut în veci să-mi iau lucruri noi“

Cele două familii beneficiare ale actului caritabil au ţinut să le mulţumească tinerilor harnici şi darnici din Tecuci. „Nu credem că mi se poate întâmpla mie aşa ceva. Am un copil de 15 ani cu probleme mari de sănătate. Muncim, dar nu ne ajungem cu banii. Viaţa e grea. Nu aş fi putut în veci să-mi iau lucruri noi. Îmi doream, dar niciodată nu am avut destui bani”, a mărturisit Maria N., din satul Fântâni.

Cealaltă familie ajutată, din satul Nicoreşti, are patru copii şi, la rândul ei, a mărturisit că se descurcă foarte greu cu a-şi asigura cele necesare traiului zilnic. „Avem pământ foarte puţin, în zonă nu se găseşte de lucru. Este foarte greu. A trebui să le asigurăm copiilor cele necesare, nu ne-au mai rămas bani şi pentru aragaz, frigider sau aspirator. Până acum foloseam un frigider vechi, vai de mama lui, primit de la un vecin care şi-a luat unul nou, iar aragaz nu aveam”, ne-a spus capul familiei amintite.

Cei zece liceeni de la Tecuci ne-au mărturisit şi că această campanie caritabilă le-a arătat că astfel de demersuri pot fi încununate cu succes chiar dacă iniţial păreau aproape imposibile. Ei spun că au de gând să extindă totul şi să pună la punct, prin liga tecuceană a Tineretului Creştin Ortodox Român, un atelier de hand-made cu caracter permanent, astfel încât caritatea să intre în obişnuinţă şi să fie rezultanta muncii celor care vor să ajute. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite