FOTO Exerciţiu militar de amploare în poligonul de la Smârdan: 400 de militari din SUA, România şi alte şase state au participat la trageri reale de luptă

FOTO Exerciţiu militar de amploare în poligonul de la Smârdan: 400 de militari din SUA, România şi alte şase state au participat la trageri reale de luptă

Militarii s-au antrenat în condiţii similare cu cele de pe un câmp de luptă FOTO Valentin Trufaşu

Marţi, 28 februarie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan", din judeţul Galaţi, a avut loc un exerciţiu la care  au participat 400 de militari din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia,  Slovenia, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Armata României a fost reprezentată la exerciţiul militar din poligonul Smârdan de 100 de militari din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni", 15 JTAC (controlori aerieni pe poziţii înaintate) şi 30 militari din Forţele Navale Române aparţinând Batalionului 307 Infanterie Marină.

”Timp de două săptămâni în acest poligon am luat parte la exerciţiul Platinum Eagle 17.1din cadrul BSRF-17. Obiectivele operaţionale care au fost urmărite au fost centrate pe interoperabilitatea structurilor participante. Mai concret, noi am urmărit ca modul nostru de acţiune să fie similar şi sincronizat. Astăzi vom desfăşura  o şedinţă de luptă cu trageri reale, acţiunile unităţilor de infanterie fiind sprijinite de aruncătoare în lupta ofensivă”, a declarat maiorul Costel Păstae, locţiitorul comandantului Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni”.

Înainte de începerea aplicaţiei militare, militarii români le-au oferit mărţişoare colegelor din armata română, dar şi doamnelor din trupele străine care au participat la exerciţiu.

Obiectivul principal al „Platinum Eagle 17.1" este antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii, prin exersarea procedurilor de comandă şi control şi executarea de trageri cu armamentul din dotare.

Interesant de amintit este că plutonul sârb a fost condus de o femeie, locotenentul Miriana Novacovic. ”Sunt pentru prima dată în România. Sunt bucuroasă că am putut participa la acest exerciţiu militar pentru că am putut împărtăşi tehnici, tactici şi proceduri comune”, a precizat Miriana Novacovic.

”Suntem bucuroşi că suntem aici şi ne antrenăm alături de aliaţii şi de partenerii noştri din regiune. Terenul de instrucţie ne-a provocat pe toţi, dar acest lucru a fost benefic pentru că vom demonstra că putem acţiona împreună. Aplicaţia de astăzi va demonstra interoperabilitatea dintre forţele noastre şi determinarea noastră pentru a păstra stabilitatea în regiune”, a declarat căpitanul Chase Bradford, comandantul companiei Armament, Batalionul 1  de puşcaşi marini, din cadrul forţelor americane dislocate în zona Mării Negre.

BSRF-17 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa şi Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului.

”Ne bucurăm că putem face echipă cu alte naţiuni pentru a ne dezvolta abilităţile de luptă”, a declarat la rândul său locotenentul  Serhi Rudenko, care a condus un pluton din Batalionul 1 al armatei ucrainiene.

În cadrul aplicaţiei militare de la poligonul Smârdan, Compania 1 Infanterie a acţionat cu două plutoane, unul îmbarcat pe transportoare amfibii blindate şi un pluton de sprijin în luptă, iar în controlul operaţional a mai acţionat un pluton din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină şi un pluton îmbarcat pe TAB-uri de la Batalionul 495 Infanterie.

Pe partea stângă a zonei de luptă s-a acţionat cu transportoare amfibii blindate, iar pe dreapta au acţionat americanii cu autovehicule blindate Humvee.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările