FOTO Educatoarea la orele căreia copiii nu se plictisesc niciodată. Lecţie de bază la grădiniţă: micuţii învaţă să dăruiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Cristina Roşca alături de piticii ei de la grădiniţă Foto: arhiva personală
Mihaela Cristina Roşca alături de piticii ei de la grădiniţă Foto: arhiva personală

Mihaela Cristina Roşca este o educatoare care gândeşte în afara cadrului tradiţional. Jocul este fundamentul metodelor ei de predare, însă îi învaţă pe copii şi importanţa protejării mediului, şi a voluntariatului, pentru a le dezvolta simţul civic încă de la vârste fragede.

Nu-i loc de plictiseală la orele Mihaelei. Reuşeşte să treacă armonios, aproape pe neobservate, de la o activitate la alta. Rezultatele se văd când micuţii ajung la şcoală, unde obţin mereu cele mai bune rezultate din judeţul Galaţi la concursuri precum Compare, una dintre cele mai puternice competiţii din România la matematică la această categorie de vârstă. „Sunt un educator mai atipic, şi colegii îmi spun asta câteodată. La grupa mare, de pildă, eu le vorbesc copiilor şi despre Egiptul Antic. Unii sunt atât de fascinaţi de ce află, încât se duc acasă şi le povestesc părinţilor despre mumii îmbălsămate şi piramide. Mă sună apoi părinţii să mă întrebe dacă chiar îi învăţ pe copii la grădiniţă despre Egipt“, povesteşte Mihaela.

La numai 30 de ani, Mihaela Cristina Roşca este o educatoare cu vechime – lucrează de 12 ani cu copiii. Aceasta a fost chemarea ei şi a ştiut-o încă din copilărie. „Când eram copil, aveam foarte mulţi prieteni, pe care-i adunam acasă, le dădeam extemporale şi le corectam apoi lucrările“, povesteşte amuzată tânăra, care acum lucrează la Grădiniţa „Licurici“ din Galaţi. 

Mihaela Cristina Roşca are o explicaţie simplă pentru care a preferat să fie educatoare, şi nu profesoară: copiii mai mici sunt calmi şi uşor de modelat, tabloul caracterului lor e încă o pânză albă, aşa că sunt mereu sinceri în ce fac şi ce spun, iar dacă îi tratezi cu respect sunt ascultători şi cooperanţi.

În toţi aceşti ani de când profesează, educatoarea din Galaţi şi-a dezvoltat diverse metode de predare şi de angajare a copiilor în activităţi creative şi de responsabilizare. A obţinut performanţe extraordinare cu elevii ei. Dovadă stau numeroasele premii pe care preşcolarii le-au câştigat la concursuri de dans şi de eco-educaţie: Festivalul Naţional „Steluţele Dunării“ (2012), la dans, competiţia „Dansează Prichindeii“ (2015) şi la concursul judeţean „Sportivi în Ţara Piticilor“, unde a fost şi coordonator de proiect.

Şi-a adjudecat premiul al doilea la Festivalul Internaţional „Naşterea Domnului – Dar de Crăciun“, în 2019, şi a participat în acelaşi an la proiectul naţional de eco-educaţie „Şi cei mici fac fapte mari!“, în cadrul căruia copiii au colectat baterii uzate. Banii obţinuţi la concursul „Fii activ, colectează selectiv“, unde au primit mai multe premii, au fost folosiţi pentru cumpărarea de paturi, mese, scaune şi vestiare pentru copiii de la Grădiniţa „Licurici“.

S-a implicat atât de mult în lumea concursurilor pentru preşcolari, încât a şi organizat şi coordonat, în 2014 şi 2016, „Noapte de Crăciun în suflet de copil“ şi „Lumina“, ambele concursuri făcând parte din proiectul naţional „Magia sărbătorilor“.

Lecţia despre generozitate

La fel de importante sunt, pentru Mihaela Cristina Roşca, şi acţiunile de voluntariat, la care preşcolarii s-au făcut remarcaţi sub coordonarea ei. Copiii au colectat fructe şi legume, pe care le-au donat unor asociaţii şi şcoli, dar şi bătrânilor de la căminele de vârstnici. Elevii Mihaelei au realizat mărţişoare şi felicitări pe care le-au vândut, iar banii obţinuţi au fost donaţi familiei unui preşcolar diagnosticat cu tetrapareză spastică.

FOTO arhiva personală

image

De asemenea, ei au colectat rechizite, pe care le-au donat copiilor de la Fundaţia de sprijin „Familia“ din Galaţi şi celor care învaţă la grădiniţa din localitatea Rădeşti-Cruceanu. În plus, au dăruit produse alimentare Centrului de persoane defavorizate „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. „Este important să ştie încă de mici că sunt copii care nu au ce au ei acasă şi este necesar să dăruiască“, spune Mihaela, adăugând că acesta e unul dintre principiile pe care le inoculează tuturor copiilor pe care îi are în grijă.

„În învăţământul preşcolar trebuie să primeze jocul“

Mihaela Cristina Roşca spune că-şi datorează succesul în educaţie spiritului său iscoditor, mereu în căutarea unor noi căi de a comunica, de a le capta atenţia copiilor şi, nu în ultimul rând, faptului că ea însăşi are multe pasiuni. De pildă, ea dansează şi pictează, şi-acum le transmite şi elevilor tot ce ştie. „Nu-i poţi spune o poveste unui copil fără planşe. Trebuie să ai ceea ce numim noi suportul ilustrativ. În învăţământul preşcolar trebuie să primeze jocul. Este, de fapt, o învăţare prin joacă.“

FOTO arhiva personală

image

Grădiniţa online nu e o opţiune

Educatoarea consideră că grădiniţa online nu-i o opţiune: e bine ca preşcolarii să meargă la clasă, măcar pentru că alt-fel sunt privaţi de afectivitatea educatorilor şi a colegilor, de care se simt ataşaţi şi cu care simt nevoia să interacţioneze, crede ea. Însă s-a adaptat deja la noua situaţie generată de pandemia de COVID-19 şi a găsit noi metode de interacţiune. 

„Chiar dacă stăm la distanţă, este important să fim în clasă cu toţii. Ne salutăm cu cotul, cu piciorul, cu genunchiul sau cu pumnul. Chiar şi aşa, copiii sunt trişti pentru că nu se mai pot îmbrăţişa. Au înţeles situaţia în care ne aflăm şi întreabă mereu de ceilalţi colegi, pentru că am împărţit clasa în două grupe, iar cu copiii din cealaltă grupă nu se vor întâlni niciodată“, explică Mihaela noua realitate căreia trebuie să-i facă faţă preşcolarii.

Nu se lasă însă demoralizată de acest context şi are un plan prin care vrea să-i facă pe copii să mai uite de ameninţarea virusului. Şi-a propus să iasă cu ei mai mult în natură şi îi va învăţa să planteze copaci, pentru a le dezvolta simţul civic şi pentru a le explica de ce e important să protejeze natura.

FOTO arhiva personală

mihaela cristina rosca educatoare Galati 3

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Fenomenul educaţional creat de un profesor de informatică în România şi Diaspora

Profesoara care predă algoritmică prin metode nonformale. „E o provocare mai mare la liceu decât la facultate”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite