FOTO Copiii din „generaţia smarphone”, uimiţi de jucăriile şi rechizitele de altădată, vechi şi de peste un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de astfel de obiecte sunt expuse până pe 19 mai în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, într-un proiect organizat de Asociaţia „Muzeul Jucăriilor” din Bucureşti şi Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

De câteva zile, foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi  găzduieşte o interesantă expoziţie de obiecte şcolare vechi - rechizite, accesorii şcolare, jurnale, oracole şi multe altele - intitulată „Ani de şcoală. Amintiri şi nostalgii“. 

Evenimentul este organizat de Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos în parteneriat cu Asociaţia „Muzeul Jucăriilor” din Bucureşti şi teatrul amintit, iar succesul la public este impresionant, dat fiind că miile de obiecte expuse au trezit nu doar interesul oamenilor din generaţiile care le-au folosit cândva, ci şi uimirea copiilor din „generaţia smarphone”.

De altfel, la vernisaj (care s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos) s-au adunat sute de copii însoţiţi de profesori, părinţi, bunici şi preoţi.

Expoziţia (care va fi deschisă publicului până la data de 19 mai 2018) cuprinde caiete, echere, rigle, truse compas, ascuţitori, creioane, stilouri, tocuri, călimări, acuarele, numărători, abace, rigle de calcul, calculatoare mecanice şi electronice, atlase geografice, hărţi, globuri pământeşti şi alte obiecte şcolare din perioada 1880-1980.

„Am vernisat la Galaţi o expoziţie dedicată anilor de şcoală şi anume, un omagiu adus şcolii româneşti, cu piese ce datează din perioada 1880-1980. Puteţi vedea începutul şcolilor de acum 100 de ani, când copiii scriau un text pe o tăbliţă de artezie cu o mică cretă, text pe care apoi îl puteau şterge şi refoloseau tăbliţa, în acea perioadă hârtia fiind considerată un lux”, a spus ing. Cristian Dumitru, colecţionarul obiectelor şi preşedintele Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor” din Bucureşti..

„Expoziţia cuprinde, pe lângă obiecte şi accesorii şcolare o colecţie întreagă de globuri pământeşti din 1900 până prin anii 1980, care în sine sunt o lecţie de istorie. Ele reflectă evoluţia graniţelor, căci după fiecare conflict mondial trebuia efectiv să-ţi iei alt glob pământesc, altă hartă, întrucât cele vechi nu mai corespundeau”, a mai adăugat Cristian Dumitru. 

Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii `60, ai propriilor jucării şi obiecte şcolare care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării şi accesorii şcolare aparţinând diferitelor generaţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite