FOTO Cum au băgat românii dintr-un sat gălăţean spaima în germani. Autorităţile din Hagen sunt în alertă maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipe mixte de poliţişti români şi germani  patrulează pe străzi la Hagen FOTO Deutsche Wellw
Echipe mixte de poliţişti români şi germani  patrulează pe străzi la Hagen FOTO Deutsche Wellw

Problemele cu românii au început din 2014, când, potrivit autorităţilor germane, cam jumătate din populaţia satului gălăţean Toflea s-a mutat la Hagen şi a pus la grea încercare bugetul asigurărilor sociale. Epidemia de Covid-19 a agravat lucrurile.

Satul Toflea, comuna Brăhăşeşti, judeţul Galaţi. Locul de baştină al cunoscutul miliardar român Gruia Stoica, omul trimis după gratii după ce a devalizat CFR. Conform scriptelor oficiale, aici trăiesc, în palate sau în bordeie, exact 5.501 suflete, 80% dintre locuitori fiind de etnie romă. Însă realitatea bate statistica. Localitatea este în parte pustiită după ce tot mai mulţi dintre săteni au luat, începând cam de prin 2012, calea Germaniei.

GALERIE FOTO cu satul Toflea

În sat, nimeni nu vrea să vorbească despre „diaspora”. „S-au dus la trai mai bun”, ţi se spune despre cei vreo 2.000 de tofleni care mai stau în sat doar în buletin. Ce fac acolo, în ce constă „traiul mai bun”, oamenii ezită să explice. 

Însă veştile circulă, iar presa germană (în special Deutsche Welle) dezvăluie lucruri nu tocmai comode despre comunitatea de localnici din Toflea stabilită, nu se ştie de ce, tocmai în oraşul Hagen din Renania de Nord-Vesfalia.

Hagen, noul Toflea

După cum a explicat, pentru Deutsche Welle, Clara Berwe, purtătoarea de cuvânt a primăriei din Hagen (un oraş cu aproape 200.000 de locuitori) comunitatea de străini de acolo a început să facă probleme administraţiei încă din 2014. Se estimează că respectiva colonie ar număra circa 4.500 de oameni, în mare parte romi din Bulgaria şi România, iar problemele lor cu legea sunt la ordinea zilei.

Cei mai mulţi dintre aceştia iau ajutor social de la statul german, dar se ocupă şi cu cerşetoria şi cu tot felul de infracţiuni, mai ales legate de proprietate. Mai pe româneşte, fură. În ultimii doi ani, conform Deutsche Welle, în comunitate au avut loc patru descinderi ale unor echipe mixte de poliţişti germani şi români, la mai multe adrese din oraşul din landul Renania de Nord-Vestfalia.

La ultima astfel de razie au fost controlate, anul trecut, în luna iulie, 30 de locuinţe în care locuiau nu mai puţin de 850 de persoane. S-a lăsat, atunci, cu numeroase arestări şi dosare penale. Unii dintre cei de acolo erau căutaţi prin Interpol, după ce pe numele lor au fost emise, în special de justiţia română, mandate de arestare preventivă sau de executare a unor pedepse cu închisoarea. Cele mai multe pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

Interesant este că o mare parte dintre românii din Hagen provin din satul gălăţean Toflea, comuna Brăhăşeşti, judeţul Galaţi. În fapt, spun oficialii germani, cam o treime din populaţia satului s-a mutat, temporar sau definitiv, în Hagen, începând cu anul 2014. Au acolo chiar şi o biserică a lor, penticostală, căci cei mai mulţi dintre tofleni au aderat la acest cult care promovează intens muzica religioasă. Iar lor le place să cânte.

Hram cu foc ca la şatră în curtea bisericii FOTO ADJ

Imagini din satul Toflea judeţul Galaţi FOTO Google StreetView

De altfel, şi în ţară, ţin procesiuni religioase impresionante, chiar dacă acurateţea respectării ritualurilor nu prea există. Adică reinterpretează totul într-o manieră particulară, e drept foarte optimistă şi veselă. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care majoritatea au ales organizaţia penticostală „Rugul Aprins”: preoţii ortodocşi erau inflexibili şi le cereau să respecte ritualurile aşa cum sunt scrise.

În 2018, Primăria din Hagen a trimis în România o echipă de funcţionari să documenteze condiţiile de trai din localitatea de origine a migranţilor, ajunşi între timp o problemă pentru bugetul de asistenţă socială al oraşului german. Concluzia delegaţiei a fost că în zonă nu există niciun loc de muncă şi că reintegrarea lor ar fi imposibilă. Deşi satul este plin cu sute de vile şi de palate uriaşe, iar în localitate sunt înregistrate peste 1.500 de societăţi comerciale.

Una dintre sutele de vile impozante de la Toflea FOTOGoogle StreetView

image

Ce-i drept, la Toflea nu prea există nicio activitate economică propriu-zisă, Asta deşi, potrivit Registrului Comerţului, în localitate sunt înregistrate nu mai puţin de 1.500 de societăţi comerciale, un adevărat record românesc dacă este să raportăm la numărul de locuitori. Însă, cu 7-8 excepţii, firmele sunt doar de paravan. Fantome. Nu funcţionează legal, ci au fost folosite pentru mii de tranzacţii fictive cu metale şi alte mărfuri. Multe sunt parte în mafia rambursărilor de TVA, altele figurează în dosarele procurorilor într-un soi de argou infracţional: „bidon”, „tampon” sau „conductă”.

Pe rolul instanţelor există, ca urmare, sute de doare penale cu prejudicii care, însumate, bat spre un sfert de miliard de euro. Chemaţi în instanţă, inculpaţii (în marea lor majoritate din clanul Stănescu) ridică din umeri şi spun că ei nu ştiu carte şi nici n-au făcut vreun fel de afaceri. Deşi au semnat acte, facturi, contracte. Zeci dintre ei au fost deja condamnaţi la închisoare, însă fraudele nu s-au oprit.

Cealaltă faţă a Toflei

Autorităţile de la Brăhăşeşti (de care ţine satul Toflea) spun că fac eforturi pentru ca romii să se integreze în societate. Primar este unul de-al lor, Mircea Dumitru, care a ajuns în fruntea comunei, în 2012, la numai 25 de ani. Însă s-a descurcat onorabil, chiar dacă nu a reuşit să rezolve decât o parte dintre problemele grave cu care se confruntă comunitatea.

Primarul este absolvent al Facultăţii de Administrare a Afacerilor din Bucureşti, a fost primul bursier al Fundaţiei „Toflea”, pe care a creat-o miliardarul Gruia Stoica şi care ajută cam 700 de familii din sat cu burse pentru studii. Cam o jumătate de milion de euro pe an.

Edilul are cuvinte de laudă pentru comunitate: „Cetăţenii din Brăhăşeşti sunt oameni muncitori, liniştiţi, îşi văd de famiile lor, de obiectivele lor. Sunt familişti, corecţi, chiar dacă orice pădure are şi uscăturile ei, dar, în general, convieţuiesc liniştit, nu creează probleme, au devenit buni plătitori de taxe şi impozite şi au învăţat că au şi obligaţii, nu numai drepturi”, declara recent pentru un ziar local.

Însă comunitatea din Toflea are două feţe. Una care arată că romii încearcă să se adapteze la vremurile moderne, cealaltă care se vede în infracţionalitatea economică şi în problemele pe care le generează în cursul incursiunilor pe care sătenii le fac în afara graniţelor ţării. Mai ales, cum spuneam, în Germania, la Hagen.

Pandemia şi toflenii

Izbucnirea pandemiei de Covid-19 i-a trimis acasă pe mulţi dintre toflenii din Germania. S-au întors în palatele goale, multe neterminate şi cu început de ruinare. Însă câteva sute sunt în continuare acolo, la Hagen. Nimeni nu ştie câţi, căci niciodată autorităţile şi statisticienii nu au reuşit să încorseteze comunitatea în cifre precise.

Însă lucrurile par să degenereze. Conform Deutsche Welle, poliţia oraşului german Hagen a fost chemată să supravegheze două clădiri locuite de 60 cetăţeni români, după ce trei dintre ei au fost depistaţi pozitiv la testarea pentru coronavirus, dar nu au respectat carantina.

„Autorităţile medicale au instituit carantină pentru toate persoanele din cele două imobile cu trei etaje, dar măsura nu a fost respectată, astfel că administraţia locală a decis să solicite ajutorul poliţiei. Echipaje ale forţelor de ordine vor fi dislocate acolo 24 de ore din 24, până la 1 mai”, relatează Deutsche Welle, care menţionează că, potrivit administraţiei publice locale, cei vizaţi sunt de etnie romă şi provin din Toflea, Galaţi.

În sat nu se vorbeşte despre asta. În Toflea, „Jărmania” rămâne pe mai departe raiul promis. Un rai pragmatic, care îţi oferă câteva sute de euro pe lună pentru că ai în buzunar carte de identitate emisă de un stat UE şi te declari sărac. La urma-urmelor, nemţii n-au de unde să ştie că la tine în ţară ai un palat cu 40 de camere şi eşti acţionar la 5-6 firme. 

Vă mai recomandăm şi

Cine este Gruia Stoica, câştigătorul CFR Marfă. De la afacerist în satul de romi Toflea la vânzător de dălţi şi operator feroviar. Acum, „regele vagoanelor“

Bomba care stă să explodeze la Ţăndărei. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă propune carantinarea oraşului cu 4 decese din cauza COVID-19 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite