FOTO Apicultorii sapă tranşee prin zăpadă pentru a-şi salva albinele de la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unele zone ale judeţului, oamenii au făcut tranşee adevărate pentru salvarea albinelor
În unele zone ale judeţului, oamenii au făcut tranşee adevărate pentru salvarea albinelor

Crescătorii de albine spun că este necesar să se intervină pentru deszăpezirea stupinelor deoarece că există riscul ca la orificiile de intrare în stup să se formeze dopuri de gheaţă care să ducă la sufocarea micilor insecte.

Operaţiuni spectaculoase de deszăpezire a stupilor de albine din judeţul Galaţi. Apicultorii s-au mobilizat cu mic cu mare şi, înarmaţi cu lopeţi, înlătură nămeţii care au şi peste doi metri în foarte multe locuri.

image

„Este o muncă foarte grea. Mie mi-a luat câteva ore ca să curăţ zăpada din stupină. Când am terminat eram frânt de obosit", ne-a declarat apicultorul George Osanu, care este şi şeful Asociaţiei judeţene a crescătorilor de albine din judeţul Galaţi.

Pentru a ajunge la stupi, apicultorii trebuie să dea deoparte tone de zăpadă. Ei sapă adevărate tranşee, care seamănă cu marile excavaţii arheologice. Însă tot efortul este necesar, pentru că altfel albinele riscă să moară.

Apicultorii, in lupta cu nămeţii

Dacă zăpada rămâne în zona urdinişului (N.R. locul de intrare şi de ieşire din stup a albinelor), acolo se poate forma un dop de gheaţă. Stupul este un spaţiu închis, iar în timp, dacă nu se intervine, poate apărea sufocarea şi moartea albinelor", spune George Osanu. Acesta a mai precizat că pentru majoritatea apicultorilor gălăţeni stupăritul nu este doar o pasiune, ci şi o formă de asigurare a existenţei, caz în care o eventuală moarte a albinelor ar fi o adevărată dramă.

Tranşee la scos stupii din nămeţi

În judeţul Galaţi există câteva sute de stupine, însă doar 39 sunt înregistrate ca exploataţii agricole. Anul trecut, producţia de miere a fost foarte bună şi a adus apicultorilor un profit bun.

A fost un an relativ bun. Nu excepţional, dar producţia a fost mulţumitoare. Spre exemplu, o familie de albine a produs aproximativ 20-25 de kilograme de miere", spune George Osanu.

George Osanu

Pozitiv a fost, în 2011, şi faptul că, pentru prima dată în ultimii 10 ani a apărut o creştere a cerrerii de miere pe pieţele externe.

Au fost exporturi bune. De la Galaţi am exportat peste 50 de tone de miere către Germania, Italia sau Spania", a mai declarat George Osanu.

CITEŞTE ŞI

GALERIE FOTO Imagini spectaculoase cu nămeţii cât casa, din satul vrâncean Spulber

GALERIE FOTO Dragoste la zero grade. Pe Faleza Dunării, iubirea a învins zăpada

FOTO Râul Prut a îngheţat bocnă, spre supărarea pescarilor şi bucuria transfugilor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite