FOTO Şerpărie în centrul Galaţiului. Spaţiul verde din apropierea Şcolii 28 este acoperit cu ruine şi cu bălării cât omul

FOTO Şerpărie în centrul Galaţiului. Spaţiul verde din apropierea Şcolii 28 este acoperit cu ruine şi cu bălării cât omul

Bălării cât omul în zona Scolii nr.28 din Galaţi. Foto: C.Crângan

Gălăţenii care locuiesc în zonă au puterea să glumească: „Probabil că este lotul experimental pentru orele de botanică de la şcoală. Dacă vă uitaţi cu atenţie, o să găsiţi aici toate genurile pe plante din flora spontană”.

Grija edililor gălăţeni faţă de cetăţeni se poate vedea cel mai bine în zona Şcolii nr.28 „Mihai Eminescu”. Atât de-a dreapta, cât şi de-a stânga şcolii peisajul este dezolant, amintind de o mahala rurală.

Dacă în partea dinspre complexul „Ancora” se poate accepta că există o scuză pentru aspectul de oraş bombardat (exproprierile garajelor ruinate sunt încă în curs), în ceea ce priveşte zona aleii care leagă străzile Roşiori şi Lăpuşneanu nu mai există nicio justificare pentru situaţie.

După cum se poate vedea din fotografiile alăturate, bălăriile au cotropit spaţiul verde şi au deja peste un metru înălţime, aspectul fiind mai mult de junglă decât de teritoriu urban ultracentral. Impresia de spaţiu pustiit este amplificată de clădirea dispensarului din apropriere, care arată sinistru, deşi este în continuare funcţional. Potrivit informaţiilor afişate la intrare, nu mai puţin de cinci medici îşi desfăşoară activitatea acolo.


Gălăţenii care locuiesc în zonă au puterea să glumească pe seama situaţiei.

„Probabil că este lotul experimental pentru orele de botanică de la şcoală. Dacă vă uitaţi cu atenţie, o să găsiţi aici toate genurile pe plante din flora spontană. Avem şi brusturele de şanţ, şi cucuta de rigolă, şi ştirul de pârloagă, şi scaietele de curătură. Nu lipsesc muşeţelul, troscotul, traista ciobanului sau coada şoricelului. Este o lecţie gratuită de botanică pe care ne-o oferă Primăria”, spune Radu Munteanu.

„Este foarte urât. Aşa se-ntâmplă an de an. Parcă zona asta n-ar face parte din Galaţi. E o şerpărie! Uitaţi-vă cum arată şi dispensarul. Parcă e un ghetou locuit de boschetari, nu o unitate de sănătate”, ne-a spus şi Angela S.

Şi profesorii de la Şcoala" Mihai Eminescu" se declară nemulţumiţi de modul cu arată zona. "Este de neacceptat că în plin centrul oraşului se tolerează o astfel de mostră de debadadă edilitară. Mă tem că prin aceste bălării ar putea să se adăpostească inclusiv animale periculoase", ne-a declarat unul dintre profesorii cu care am stat de vorbă.

Zona este cuprinsă într-un plan de restructurare urbană început de municipalitate în urmă cu doi ani. Proiectul a fost suspendat, însă, din cauza litigiului dintre Primărie şi proprietarii de garaje din zonă.


În urmă cu două săptămâni, Consiliul Local Galaţi a votat un regulament privind exproprierea acestora, pentru a se putea continua amenajarea zonei, însă o parte dintre proprietari au declarat deja că vor ataca hotărârea CL în instanţă.

CITEŞTE ŞI

Jungla urbană din Mazepa a dispărut. Reacţie promptă a Primăriei din Galaţi la reportajul publicat de Adevărul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: