Fostul şef al Poliţiei Tecuci este cercetat iar de DNA. El este bănuit că a fost complice la falsificarea unui dosar penal

Fostul şef al Poliţiei Tecuci este cercetat iar de DNA. El este bănuit că a fost complice la falsificarea unui dosar penal

Florin Balcan, fostul şef al Poliţiei Tecuci. Foto: Arhivă

Comisarul şef Florin Balcan a fost şef al Poliţiei Tecuci până în vara acestui an, când a fost suspendat din cauza unui alt dosar penal instrumentat de DNA. În noua anchetă, el este acuzat că ar fi contribuit la falsificarea unui dosar penal care a dus la condamnarea la trei ani de închisoare a unui tânăr care se declară nevinovat.

Problemele cu legea ale comisarului şef Florin Balcan, fostul şef al Poliţiei Municipale Tecuci, par să nu se mai oprească. După ce, în iunie 2015, Balcan a fost suspendat din funcţie ca urmare a faptului că a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupţie, în urmă cu circa o lună împotriva lui a mai început o lucrare penală, unde se suspectează, de asemenea, fapte de corupţie.

În data de 8 octombrie 2015, procuroarea Didina Dănăilă, şefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a transmis DNA Galaţi dosarul legat de presupusa „fabricare” a unei cercetări penale privind un accident rutier soldat cu moartea a două persoane, în anul 2010. Declinarea a fost făcută pe motiv că în cauză sunt indicii că au fost săvârşite fapte de corupţie.

La rândul său, Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel primise dosarul (în care sunt vizaţi, alături de Florin Balcan, alţi cinci poliţişti tecuceni) din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, pe baza principiului competenţei teritoriale.

În linii mari, în dosar este vorba despre modul defectuos în care a fost soluţionată cercetarea legată de dosarul penal al accidentului mortal din 2010, etapă în care, se pare, au fost omise o serie de probe foarte importante, iar altele au fost interpretate în contradicţie cu declaraţiile martorilor şi cu expertizele tehnice.

De altfel, expertizele tehnice din amintitul dosar se bat cap în cap, iar unele dintre numeroasele rapoarte medico-legale sunt pline de aberaţii, după cum avea să constate, la un moment dat, un expert de la Institutul Mina Minovici, chemat ca mediator în chestiune.

Urmarea a fost că, în baza actelor întocmite de poliţişti, omul de afaceri Bogdan Banu (33 ani) a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru omor din culpă, deşi s-ar părea că altcineva este de fapt autorul accidentului.

Cazul, după cum veţi vedea în articolul de faţă, este extrem de complex şi pare să releve o reţea de complicităţi extrem de extinsă şi bine pusă la punct.

Culisele unui accident bizar

Cum spuneam, acest ultim dosar penal instrumentat de DNA, în care comisarul Florin Balcan este cercetat (alături de alţi cinci subalterni ai săi) pentru presupuse fapte de corupţie, este legat de un accident rutier bizar, soldat cu moartea a două victime.

Totul s-a petrecut în noaptea de 12 spre 13 iulie 2010, pe drumul european E 581, în apropiere de Tecuci, pe varianta ocolitoare a oraşului. În acea noapte, în jurului orei 3,00, doi oameni care încercau să repara pana la o maşină au fost loviţi de o altă maşina şi au murit pe loc.

Victimele se numeau Nicolae Arghire (53 ani) şi Sandu Mitoi (52 ani) şi au pierit chiar sub ochii nepoatei de doar 10 ani a celui din urmă, care se afla la nici trei metri distanţă.

Potrivit procesului verbal de cercetare la faţa locului (document întocmit de poliţiştii Mircea Masgras, Cosmin Doniga şi Dumitru Gabriel Bălan, toţi de la Serviciul Rutier Galaţi) cele două victime se îndreptau cu maşinile (două autoturisme Dacia 1300), încărcate cu legume, către oraşul Moineşti, unde intenţionau să vândă marfa.

Maşinile erau oprite pe marginea şoselei, după ce Dacia lui Mitoi făcuse pană de cauciuc şi prietenul său, Nicolae Arghire venise să îl ajute. Amândoi au fost accidentaţi mortal de o maşină al cărui conducător nu a oprit la locul accidentului.

De aici încolo, lucrurile încep să se complice teribil, căci declaraţiile martorilor şi expertizele tehnice sunt încâlcite şi contradictorii.

Şi, totuşi, cine (şi de ce) minte?

Cercetările făcute de poliţişti în cauză (documentele care de altfel au stat la baza dosarului trimis în instanţă) au concluzionat că vinovat de moartea celor doi oameni ar fi Bogdan Banu. De altfel, acesta  fost condamnat iniţial la 18 ani de închisoare (!), pedeapsă ce a fost redusă apoi la trei ani cu suspendare.

În sprijinul acuzatorilor a stat faptul evident că maşina condusă de Banu era avariată şi că acesta a recunoacut că a avut o coliziune în zona accidentului, dar că a lovit nişte saci cu legume, nu nişte oameni.

Marea problemă este că în actele făcute de poliţişti s-au strecurat o serie de omisiuni şi interpretări controversate ale datelor – posibil pe fondul unui trafic de influenţă - motiv pentru care, de altfel, a şi fost sesizat DNA. Iată în continuare câteva dintre inadvertenţele din dosar.

Primul lucru care atrage atenţia este faptul că poliţiştii din Tecuci au încercat să elimine din contextul accidentului prezenţa lui Sandu Ferţu (un legumicultor care mergea tot către Moineşti, fiind în legătură cu cele două victime), care apare în dosar în două ipostaze.

Iniţial, Ferţu (al cărui fiu este subofiţer la Poliţia Tecuci) apare ca nefiind martor ocular la accident şi că a sosit ulterior la faţa locului (procesul-verbal de cercetare nr 592.883 şi declaraţia de martor din 13.10.2010): „La faţa locului nu a fost identificat niciun alt conducător auto sau alt autoturism implicat în evenimentul rutier fiind identificat numitul Ferţu Sandu care a ajuns la faţa locului imediat după producerea evenimentului rutier”.

Ulterior, însă, în instanţă (fila 55 a dosarului 6539/324/2010), totul se suceşte 180 de grade, iar acesta declară că a ajuns la faţa locului înainte de accident, a depăşit celelalte două maşini, iar totul s-a produs în timp ce el era în maşina staţionată, dar nu era atent pentru că bea o cafea şi număra nişte mărunţiş.

Mai mult decât atât, după ce în faţa poliţiştilor (la secţie) declară că a văzut două victime pe asfalt, în instanţă se suceşte şi spune că n-a mai văzut nimic în timp ce depăşea autoturismele staţionate.

Şi mai interesant este că afirmă, negru pe alb, că atâta timp cât a stat în maşină n-a observat o altă maşină trecând, dar când a coborât i-a găsit morţi pe cei doi bărbaţi care reparau roata când i-a depăşit. Şi-atunci cine i-a lovit? Extratereştrii?

Lucrurile devin halucinante dacă le coroborăm cu declaraţia şoferului de TIR Marius Gabriel Nechita, care a sosit la faţa locului imediat după accident.

„La un moment dat am văzut parcate trei maşini, în acelaşi timp am văzut că din sensul opus se apropia cu viteză o altă maşină care circula cu faza lungă. Analizând situaţia celor trei maşini staţionate şi având în vedere viteza cu care se deplasa maşina din faţa mea am intuit pericolul şi am redus viteza, am făcut fleş scurt pentru a-l avertiza pe cel din faţă şi m-am apropiat cât mai mult de parapetul de pe partea mea. Am văzut că cel care se apropia din sensul opus de mers a efectuat manevra pe care eu o intuisem, a intrat pe sensul opus de mers, adică pe sensul meu pentru a trece de prima maşină pe sensul lui de mers, maşina care  avea avariile pornite”, a declarat Marius Gabriel Nechita.

Aşadar şi el vorbeşte despre trei maşini oprite şi despre manevre violente, ceea ce nedumereşte foarte mult căci, dacă ar fi să dăm crezare spuselor lui Nechita, la doar câţiva metri de maşina lui Ferţu a fost un adevărat show auto, cu lumini şi zgomot infernal de accident (vă reamintim, în plină noapte), pe care el însă nu l-a observat (?) nici măcar un pic. Cineva, cu siguranţă, minte!

Mai este de spus că între prima declaraţie dată de Nechita poliţiştilor şi cea din instanţă apar detalii ciudate. Iniţial, acesta declară doar că a fost cât pe ce să se acroşeze, după zona accidentului, cu autoutilitara condusă de Bogdan Banu, dar ulterior afirmă că a văzut cum autoutilitara a izbit cu violenţă maşinile oprite.

În acelaşi timp, expertiza tehnică realizată de conf.univ.dr.ing. Adrian Sachelarie arată că pe parcursul cercetării realizată de Poliţie la faţa locului au fos ignorate şi interpretate greşit mai multe aspecte tehnice.

Astfel, expertul concluzionează că dispunerea maşinilor şi a victimelor făcea imposibilă o traiectorie care să ducă la acroşarea victimelor de autoutilitara condusă de Bogdan Banu şi, mai mult, că la faţa locului au fost găsite mai multe fragmente care provin de la o maşină neidentificată (asta pentru că nici măcar nu s-a încercat o astfel de identificare),

De asemenea, este specificat şi faptul că pe maşina lui Banu nu s-a găsit nici o urmă biologică legată de cele două victime (cu toate că în raportul medico-legal se afirmă că acestea au fost lovite şi târâte) şi că autoturismul nu fusese spălat pentru a înlătura eventualele probe.

Una peste alta, rămâne de văzut ce vor constata procurorii DNA în urma intrumentării acestui dosar care, din ce se pare, ar conţine două lucruri: o muşamalizare a adevărului şi construirea de argumente pentru a acuza de faptă o persoană nevinovată.

În ambele aspecte sunt implicaţi, din ce ne dăm seama (DNA va clarifica totul), mai mulţi oameni ai legii  - unii intraţi în dosar în stare de incompatibilitate legală - şi chiar politicieni.

Balcan este deja suspendat  tot pentru un dosar  de corupţie

Interesant este că Florin Balcan nu ste, cum spuneam, la prima experienţă cu DNA. El este deja trimis în judecată într-un dosar în care procurorii anticorupţie îl acuză de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, faptele părând desprinse din filmele cu mafioţi.

Mai precis, Balcan ar fi muşamalizat cu bună ştiinţă faptul că trei poliţişti din subordinea sa (coordonaţi de comisarul şef Mircea Rusu, cunoscut ca „manechinul lui Cătălin Botezatu) au ajutat un om de afaceri să şantajeze o persoană cu scopul de a obţine de la aceasta o mare sumă de bani.

Cei trei au participat efectiv la şantaj, petrecut – culmea! – în interiorul unei bănci - fiind îmbrăcaţi în hainele de poliţişti, având asupra lor armele din dotare şi ameninţând victima că va fi arestată dacă nu plăteşte. Dosarul este pe rolul Tribunalului Galaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările