Fostul episcop de Huşi va fi judecat pentru viol. Este acuzat că a abuzat sexual elevi seminarişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Onilă (stânga), fost episcop de Huşi, şi Sebastian Jitaru, fost arhimandrit FOTO arhivă Adevărul
Cornel Onilă (stânga), fost episcop de Huşi, şi Sebastian Jitaru, fost arhimandrit FOTO arhivă Adevărul

Judecătorii instanţei supreme au constatat legalitatea sesizării instanţei şi au dispus începerea judecăţii în cazul lui Cornel Onilă, fostul episcop de Huşi, şi Sebastian Jitaru, fost arhimandrit. Cei doi sunt acuzaţi de agresarea sexuală a unor elevi de la Seminarul Teologic Huşi, care cer  daune de 400.000 de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi împotriva unei încheieri a judecătorului de cameră preliminară, care stabilise că ”rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror.”

Magistratul constatase nulitatea unor declaraţii a uneia din părţile vătămate, precum şi a unor rapoarte de expertiză psihologică în procesul penal în care fostul episcop de Huşi, Cornel Onilă, şi Sebastian Jitaru, fost arhimandrit, sunt acuzaţi de viol.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Onilă Cornel împotriva încheierii din data de 29 iunie 2021 şi a încheierii din data de 28 iulie 2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Galaţi- NCPP – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. II. Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi împotriva încheierii din data de 29 iunie 2021 şi a încheierii din data de 28 iulie 2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Galaţi- NCPP – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. Desfiinţează, în parte, încheierea din data de 29 iunie 2021 doar cu privire la dispoziţia prin care s-au admis cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Onilă Cornel şi Jitaru Sebastian Cristi şi în totalitate încheierea din data de 28 iulie 2021, şi rejudecând: Respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Onilă Cornel şi Jitaru Sebastian Cristi. Menţine celelalte dispoziţiile ale încheierii din data de 29 iunie 2021 care nu contravin prezentei. În temeiul art. 346 alin.2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii. Obligă contestatorul inculpat Onilă Cornel la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat Onilă Cornel, în sumă de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Jitaru Sebastian Cristi, în sumă de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de parchet rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 02 noiembrie 2021”, au stabilit judecătorii instanţei supreme.

Şantaj între înalţi prelaţi cu imagini compromiţătoare

Scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit în 2017, în prim plan fiind episcopul Corneliu Bârlădeanu, care fusese şantajat de arhimandritul Jitaru şi alţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu. Aceştia intraseră în posesia unui film şi a unor fotografii în care înaltul prelat apărea în ipostaze intime alături de un tânăr şi l-au strâns cu uşa pe episcop, cerând funcţii în ierahia bisericească, dar şi bani.

Procesul de şantaj s-a finalizat în 2019 cu condamnarea arhimandritului la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar a celor doi preoţi la câte 3 ani de închisoare. Din dosarul de şantaj a pornit un al doilea dosar, fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Cornel Onilă, retras acum la Neamţ, la mănăstirea Văratec, şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru fiind acuzaţi de viol. 

Procesul a început iniţial la Curtea de Apel Iaşi, dar a fost strămutat ulterior la Curtea de Apel Galaţi. Potrivit anchetatorilor, cei doi au abuzat sexual mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic din Huşi, care s-au constituit acum părţi civile în procesul penal şi cer daune de 400.000 de euro.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Fetiţă de 14 ani violată de patru bărbaţi. Agresorii sexuali au filmat violul şi au postat imaginile pe reţelele de socializare

Fată violată de un recidivist cu tupeu de interlop. Cum a reuşit să o determine să îi facă şi cumpărăturile

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite