Fosta subprefectă de Galaţi a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alături de Aurica Luchiniuc au fost condamnate alte patru persoane care au ales, ca şi fostul demnitar, să recunoască acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT. Ceilalţi 13 inculpaţi din cauză, printre care se află şi şi fostul deputat Mihail Boldea, nu au recunoscut faptele, iar procesul lor continuă.

Punct final în dosarul penal în care fosta subprefectă a judeţului Galaţi, Aurica Luchiniuc, era judecată, împreună cu alte cinci persoane pentru constituire de grup organizat şi complicitate la înşelăciune.

Judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au decis că fostul demnitar se face vinovat de acuzaţiile aduse şi au pronunţat o condamnare la trei ani de închisoare, cu executarea pedepsei şi interzicerea unor drepturi pe termen de un an după ispăşirea condamnării.

Şi patru din cei cinci inculpaţi din dosar au fost condamnaţi. Ştefan Lazăr a primit nu mai puţin de 11 ani de închisoare, însă cea mai mare a pedepsei este din contopirea cu o condamnare din 2007, la zece ani de închisoare, pentru săvărşirea mai multor infracţiuni, printre care traficul de minori şi constituirea de grup infracţional organizat.

Carmen Mirică a primit 4 ani de închisoare (pentru aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la spălare de bani şi înşelăciune în contracte), Lucian Sava Mirică – 3 ani şi 4 luni (pentru aderare la un grup infracţional organizat şi înşelăciune în contracte),  Fănel Dumbravă  - 2 ani (beneficiind însă de o contopire şi de liberarea condiţiontă dispusă în altă cauză), în vreme ce Sorin Balaban a fost achitat din cauza prescrierii faptei, însă este în închisoare deja, deoarece ispăşeşte o pedeapsă pentru o altă faptă.

Dosarul de faţă a fost desprins din cel în care fostul deputat Mihail Boldea este judecat tot pentru constituirea de grup infracţional organizat, împreună cu alte 12 persoane. Motivul disjungerii este acela că inculpaţii din „grupul Luchiniuc” şi-au recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea pedepselor, în vreme ce inculpaţii din „grupul Boldea” au preferat să nu recunoască niciuna dintre faptele de care au fost acuzaţi de procurori, declarându-se nevinovaţi.

Judecata în ceea ce priveşte grupul Boldea este tot pe rolul Curţii de Apel Iaşi, dosarul fiind în fauza audierii inculpaţilor şi martorilor.

Ţepe imobiliare şi substituiri de persoane

Conform rechizitoriului întocmit în cauză de către procurorii DIICOT, membrii grupării identificau terenuri şi imobile situate în zone centrale ale Galaţiului, aflate în proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, pe care apoi le preluau prin tot felul de „manevre” presupus ilegale.

Anchetatorii susţin că în materializarea infracţiunilor ar fi fost falsificate o serie de acte de proprietate şi de hotărâri judecătoreşti, au fost substituite persoane şi s-ar fi folosit acte de identitate false.

Fostul deputat Mihail Boldea a negat cu vehemenţă acuzaţiile aduse de procurori, declarând că el nu a făcut altceva decât să acorde consultanţă juridică, ca avocat, unor persoane care au apelat la el în calitate de clienţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite