Fosta subprefectă de Galaţi a atacat sentinţa penală prin care a primit trei ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurica Luchiniuc. Foto: Adevărul
Aurica Luchiniuc. Foto: Adevărul

Aurica Luchiniuc a fost acuzată de DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat şi de complicitate la înşelăciune în contracte, într-un dosar disjuns din cel în care este judecat şi fostul deputat Mihail Boldea. Fosta subprefectă a recunoscut faptele, dar consideră că pedeapsa este prea dură.

Fosta subprefectă a judeţului Galaţi, Aurica Luchiniuc, este nemulţumită de pedeapsa de trei ani de închisoare, cu executare, pronunţată de Curtea de Apel Iaşi, în dosarul penal de care a fost acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune în contracte.

Verdictul dat judecătorii ieşeni a fost atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care la jumătatea lunii martie 2016 va avea misiunea de a stabili dacă Aurica Luchiniuc (care în prezent este în stare de libertate) va ajunge sau nu după gratii.

Vă reamintim că fosta subprefectă a ales să recunoască faptele de care era acuzată, aceeaşi atitudine având alte cinci persoane inculpate în dosar, respectiv Carmen Mirică, Lucian Sava Mirică, Sorin Balaban, Fănel Dumbravă şi Ştefan Lazăr, toţi solicitând reducerea cu o treime a pedepselor.

Iniţial, Aurica Luchiniuc a foat acuzată şi de intelectual, însă faţă de această infracţiune judecătorii au dispus încetarea procesului penal, ca urmare a unor modificările legislative.

Din „lotul Luchiniuc”, cea mai mare pedeapsă i-a fost aplicată lui Ştefan Lazăr, condamnat la 11 ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional organizat şi înşelăciune în contracte.

Carmen Mirică a primit patru ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la spălare de bani şi înşelăciune în contracte, în timp ce Lucian Sava Mirică ar avea de executat trei ani şi patru luni de închisoare pentru aderare la un grup infracţional organizat şi înşelăciune în contracte.

Inculpatul Fănel Dumbravă a fost deja eliberat condiţionat (a primit doi ani de închisoare, pe care a executat-o parţial), în vreme ce Sorin Balaban a fost achitat de acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Conform procurorilor DIICOT, membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale Galaţiului, aflate în proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte dintre acestea fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în diverse procese penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului.

Mai este de spus că acest dosar a fost disjuns dintr-un dosar mai mare, în care erau 20 de inculpaţi, printre care şi fostul deputat Mihail Boldea. Dacă cei şase din „locul Luchiniuc” au mers pe calea recunosşterii vinovăţiei, membrii „lotului Boldea” au negat cu vehemenţă că ar avea vreo vină.

În ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă (au rămas 12 inculpaţi, după ce doi dintre făptuitori au decedat) procesul penal continuă la Curtea de Apel Iaşi, fiind în faza audierilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite