Fost primar PSD condamnat definitiv după ce a plătit un cioban să-l snopească în bătaie pe contracandidatul său. „Na, să-ţi mai trebuiască să candidezi!“

Fost primar PSD condamnat definitiv după ce a plătit un cioban să-l snopească în bătaie pe contracandidatul său. „Na, să-ţi mai trebuiască să candidezi!“

Neculai Hanţă (stânga) şi Ionel Cucu, contracandidatul bătut

Edilul condamnat, Neculai Hanţă, s-a pensionat în 2016, după ce şi-a încheiat mandatul de primar. Nu şi-a recunoscut niciodată fapta, susţinând că bărbatul bătut la ordinul său i-ar fi purtat pică pentru că a deschis un proces împotriva lui pentru recuperarea unor sume de bani, dar a refuzat testul cu detectorul de minciuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Galaţi Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 6 februarie, pe fostul primar al comunei gălăţene Suceveni, Neculai Hanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru instigare la lovire şi alte violenţe, iar Sorin Pascal şi Marian Felea, alţi doi participanţi la comiterea faptei, au primit 2 ani şi 6 luni, respectiv o amendă penală de 1.800 de lei pentru aceeaşi faptă. 

Cea mai mare pedeapsă o va avea de executat Aristide Felea, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă la omor. Instanţa a redus substanţial daunele materiale pe care cei patru trebuie să i le plătească victimei, Ionel Cucu, de la 32.823 de lei la 150 de lei ca daune materiale şi de la  350.000 de lei la 50.000 de lei ca daune morale.

Scandalul electoral a pornit în 2012, când Neculai Hanţă, primar din partea PSD la acea dată, a primit rezultatele unui sondaj de opinie, care arăta că nivelul de încredere al electoratului în el scăzuse de la 50% la 21,3%, în timp ce contracandidatul său la primărie, din partea PNL, Ionel Cucu, crescuse în opţiunile sătenilor de la 24% la 40,7%.

Procurorii susţin că Neculai Hanţă era determinat să nu piardă fotoliul de primar, motiv pentru care a decis să-l forţeze pe consăteanul său să abandoneze cursa electorală. Anchetatorii au stabilit că Hanţă a tocmit un cioban din comună, Aristide Felea, prin doi interpuşi - Sorin Pascal şi Marian Felea, să-l bată pe Ionel Cucu.  În noaptea zilei de 8 aprilie 2012, Felea a pătruns în curtea lui Ionel Cucu. În prima fază, a deşurubat becurile din curte, pentru a nu fi recunoscut.

Când proprietarul a ieşit din casă, l-a lovit cu brutalitate, cu pumnii şi o bâtă. ”Inculpatul Aristide Felea a pătruns în curtea persoanei vătămate prin spatele casei şi ajungând în dreptul autoturismului victimei, i-a înţepat roţile şi a deşurubat becurile pentru a nu putea fi văzut. După aceasta, a luat o bâtă, a mers pe prisma casei, a oprit curentul de la tabloul electric, iar în momentul în care Ionel Cucu a ieşit din casă pentru a vedea ce s-a întâmplat, a început să îl lovească atât în zona capului, cât şi pe restul corpului”, a detaliat procurorul de caz în rechizitoriu modul cum s-au petrecut lucrurile. 

A renunţat la candidatură după ce a stat aproape trei luni în spital

În timp ce îl bătea pe candidatul PNL, agresorul a strigat: ”Na, să-ţi mai trebuiască să candidezi la primărie!”. Doar intervenţia şi ţipetele surorii lui Ionel Cucu au făcut ca acesta să scape cu viaţă. Poliţiştii l-au identificat pe agresor după urmele papilare pe care le lăsase pe becurile pe care le-a deşurubat la locuinţa victimei.

Ciobanul a recunoscut că l-a agresat pe Ionel Cucu, dar a declarat că a făcut-o la iniţiativa fostului primar, Neculai Hanţă, fiind testat cu detectorul de minciuni pentru a se verifica dacă spune adevărul, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unuia dintre intermediari, Sorin Pascal. Victima a avut nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni şi a renunţat la candidatura pentru conducerea primăriei Suceveni.

Neculai Hanţă a câştigat un nou mandat de primar şi l-a recompensat cu 2.500 de lei pe bătăuşul care l-a băgat în spital pe contracandidatul său. Neculai Hanţă a refuzat testarea cu detectorul de minciuni şi a declarat că victima, Ionel Cucu, i-ar purta pică pentru că a deschis un proces împotriva sa în numele primăriei pentru recuperarea unor sume de bani. După ce şi-a încheiat mandatul de primar în 2016, Neculai Hanţă s-a pensionat. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: