Fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, condamnat la închisoare cu suspendare şi trimis să planteze panseluţe

Fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă
Judecătoria Galaţi, condamnat la închisoare cu suspendare şi trimis să planteze panseluţe

Procurorul scăpase basma curată într-un alt dosar de corupţie Foto: Costel Crângan

Procurorul Roşca Caloinescu a fost achitat pentru asociere în vederea săvărşirii de infracţiuni de corupţie şi luare de mită, pentru complicitate la spălare de bani şi pentru 13 infracţiuni de şantaj în dosarul fostului deputat Mihail Boldea, dar a fost condamnat pentru şantajarea primarului comunei gălăţene Vânători, Sicuţa Murgu.

Judecătorii i-au aplicat fostului prim-procuror o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi l-au obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Buzău, pe o perioadă de 60 de zile. Fapta pentru care fostul prim-procuror a fost găsit vinovat este şantajarea primarului din comuna gălăţeană Vânători, Sicuţa Murgu, aceeaşi pentru care a fost condamnat şi fostul deputat Mihail Boldea, miza fiind un teren cu destinaţie specială în suprafaţă de 39,61 ha, a cărui valoare a fost estimată acum de judecători la 8,6 milioane de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat anterior într-un alt dosar pe Roşca Caloinescu pentru fals în declaraţii în formă continuată, aceeaşi decizie fiind luată şi faţă de soţia sa, Gabriela Caloenescu, pe motiv că faptele nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. Asta după ce Curtea de Apel Constanţa îl achitase pe Roşca Caloinescu pentru corupţie şi spălare de bani, dar îl condamnase la opt luni de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii.

Procurorii anticorupţie îl acuzau pe Roşca Costache Caloenescu că, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins în anul 2008 şi a primit de la o persoană suma de 138.000 lei, în schimbul promisiunii că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în lucru la parchetul pe care îl conducea la acel moment.
 

Serie de NUP-uri în dosarul ”Aviasan”

Mita de 138.000 lei ar fi fost inclusă în preţul perceput de procurorul Roşca pentru un apartament din Galaţi, pentru care i-a cerut denunţătorului să îi plătească 300.000 de lei, deşi valoarea reală a apartamentului era de doar 162.000 lei.

Procurorul Roşca Caloenescu este cel care a dat mai multe decizii de neîncepere a urmăririi penale în cazul Aviasan, printre cei anchetaţi fiind şi fostul deputat Mihail Boldea. Judecătorii instanţei supreme au decis să îl oblige pe fostul prim-procuror Roşca Caloenescu şi pe soţia sa, Gabriela, ofiţer la Poliţia de Frontieră de la Aeroportul Bacău, la plata unor amenzi administrative de câte 1.000 de lei fiecare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: