Fost prefect de Galaţi, condamnat la închisoare cu executare şi lăsat fără avere după ce a prejudiciat cu aproape un milion de lei o instituţie publică

Fost prefect de Galaţi, condamnat la închisoare cu executare şi lăsat fără avere după ce a prejudiciat cu aproape un milion de lei o instituţie publică

Emanoil Bocăneanu Foto: arhivă Adevărul

Tribunalul Galaţi a respins cererea fostului prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, de revizuire a sentinţei prin care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii au respins ca inadmisibilă, pe 23 februarie, cererea de revizuire a deciziei de condamnare pronunţate de Curtea de Apel Galaţi în cazul fostului prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu. Acesta solicitase reanalizarea sentinţei pronunţate în cazul său după ce la finele anului trecut Judecătoria Galaţi a admis cererea unui executor judecătoresc de executare silită pe toate bunurile imobile care aparţin fostui prefect de Galaţi până la concurenţa sumei de 970.000 de lei.

”Încuviinţează executarea silită mobiliară si prin poprire asupra averii debitorului Bocăneanu Emanoil Cătălin, precum şi executarea silită imobiliară asupra imobilelor proprietate a debitorului situate în circumscripţia instanţei de executare - Judecătoria Galaţi, la cererea creditorului Municipiul Galaţi până la concurenţa sumei de 970.000 lei, datorată în temeiul titlului executoriu reprezentat de decizia penală nr. 640/A/01.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Galaţi în dosar nr. 6924/121/2014. Autorizează creditoarea să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu. Fără cale de atac”, se menţionează în decizia instanţei de judecată.

Emanoil Bocăneanu a ajuns în această situaţie după ce a distrus mai multe acte din evidenţele Prefecturii Galaţi, care făceau dovada că a avizat ilegal o cerere de finanţare a unui club sportiv.

Afacerea penală în care a fost implicat fostul prefect Emanoil Bocăneanu a pornit în luna martie 2012, când Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat.

A sustras o adresă emisă de Serviciul de Instigare a Fraudelor

Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.  Deşi cunoştea situaţia, Emanoil Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi.

La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de Emanoil Bocăneanu, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. 

Astfel, Emanoil Bocăneanu a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012. Pentru a şterge urmele faptelor, Emanoil Bocăneanu a sustras din evidenţele instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.

Judecătorii au pus deja sechestru pe o parte dintre bunurile fostului prefect, fiind vorba de un autoturism, marca Ford, şi un garaj cu suprafaţa de 25,73 mp, urmând să identifice şi celelalte bunuri mobile şi imobile pe care le deţine pentru a le executa silit.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv  pe Emanoil Bocăneanu la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, după ce l-a găsit vinovat şi de sustragere sau distrugere de înscrisuri, pentru care i-a aplicat o pedeapsă de un an şi 6 luni de închisoare. 

citeste totul despre: