Focar de COVID-19 la un centru de bătrâni din Galaţi. Autorităţile sanitare susţin că echipele medicale au fost date afară de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Spitalului CFR Galaţi şi cei ai centrului pentru îngrijirea bătrânilor s-au contrazis în declaraţii după ce patru persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 până pe 4 aprilie.

Un scandal a izbucnit duminică, 5 aprilie, la un centru privat de bătrâni din Galaţi după ce mai multe persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, iar un bătrân de 82 de ani a decedat după infectarea cu noul coronavirus. 

Conducerea Spitalului CFR din Galaţi susţine că echipele medicale trimise în baza unui ordin al prefectului să acorde asistenţă medicală au fost date afară de personalul centrului pentru bătrâni pe motiv că ar fi fost suficiente cadre medicale acolo.

Afirmaţiile acestora sunt contrazise de reprezentanţii centrului de îngrijire a bătrânilor, care susţin că la mijloc este o neînţelegere.

”Nu este adevărat că angajaţii Spitalului CFR au fost daţi afară. Aceştia s-au prezentat la centru, iar aici s-au întâlnit cu reprezentanţii Direcţei de Sănătate Publică, care le-au spus că nu au nevoie de ajutorul lor, că se descurcă singuri să îşi facă probe. A fost o neînţelegere. Important este că acum primim ajutor”, a declarat Angela Ciorâţă, reprezentanta centrului de îngrijire a bătrânilor.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a stabilit cum s-a ajuns ca patru persoane să fie infectate cu noul coronavirus la centrul pentru bătrâni. Directoarea căminului de bătrâni, care este acum internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, a fost contact cu un caz confirmat de COVID-19, fiind vorba chiar de soţul său, care a fost în Turcia în perioada 13-20 martie, iar pe 3 aprilie a decedat.

Pe 9 aprilie,  9 persoane au devenit simptomatice, astfel că li s-au recoltat probe, infectarea cu noul coronavirus fiind confirmată la patru dintre acestea până pe 4 aprilie. Persoanele diagnosticate cu COVID-19 au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase în aceeaşi zi. Una dintre acestea, o persoană de 82 de ani, a decedat. 

S-a efectuat o anchetă epidemiologică la centrul de bătrâni, constatându-se că sunt 130 de persoane internate în centru. 72 dintre acestea au fost supuse testării rapide, două dintre acestea ieşind pozitive. De asemenea, au fost recoltate 31 de exudate, din care 10 de la personalul medical şi cel de îngrijire, persoanele confirmate cu COVID-19 au fost izolate şi a fost demarată procedura de dezinfecţie a centrului de bătrâni, conform informaţiilor transmise de Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Gabriel Avramescu, prefectul judeţului Galaţi, a precizat că o echipă formată dintr-un medic, doi asistenţi şi doi infirmieri s-a deplasat la centrul de îngrijire pentru a verifica starea de sănătate a bătrânilor, iar acesta a fost plasat în carantină. În faţa imobilului a fost montat un cort medical, unde se va asigura decontaminarea personalului medical şi a celui de îngrijire.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite