Florăreasă din Galaţi: "Suntem nenorociţi din cauza bacteriei olandeze!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mai puţin de o săptămână, florile olandeze au devenit o raritate în Ţiglina. Foto: Mariana Constandache
În mai puţin de o săptămână, florile olandeze au devenit o raritate în Ţiglina. Foto: Mariana Constandache

Zeci de comercianţi din oraş care aduceau marfă din Ţara Lalelelor, îşi văd afacerile ameninţate după ce TIR-urile cu flori au fost oprite în vamă. Autorităţile din Galaţă sunt în stand-by, aşteptând rezultatele analizelor de la Bucureşti. Dacă se va stabili că seminţele şi plantele din Olanda sunt periculoase, acestea ar putea fi retrase de pe piaţă.

Jale mare printre comercianţii de flori din Galaţi, care obişnuiau să se aprovizioneze cu marfă adusă Olanda. Până mai ieri mândri că au la vânzare cele mai mari şi mai colorate flori, ei sunt nevoiţi astăzi să încerce să vândă marfa veche după ce la sfârşitul săptămânii trecute, 11 TIR-uri care veneau din Ţara Lalelelor cu flori, seminţe şi răsaduri au fost oprite la Borş, Nădlac şi Salonta.


Zoica este una dintre florăresele din Ţiglina 1 şi la fel ca şi „vecinii" ei se aprovizionează de la un depozit cu marfă olandeză. De isteria bacteriei a aflat mai întâi de la televizor, iar mai apoi de la „şeful" ei, care nu i-a mai adus flori proaspete la finele săptămânii trecute.


„Ne-au nenorocit! Nu erau atâtea probleme în ţara asta, de la flori se trag necazurile? Cine s-a îmbolnăvit de la flori? Eu mai am flori o săptămână, apoi dacă nu aduce, o să stau acasă! Vecinul a închis deja, ca nu mai are marfă", ne-a spus îngrijorată Zoica, arâtând spre florăria alăturată, prin ale cărei geamuri se vedeau lesne vazele goale.


Bani închişi în vamă


Şi mai supăraţi sunt florarii pentru că au plătit comenzile pe care trebuiau să le primească vineri şi acum nu au mai primit marfa.


„Am achitat vreo 35 de milioane (n.r. lei vechi) şi nu mi-au adus florile, că au oprit tirul la vamă. Am comenzi de buchete pentru nunţi şi botezuri pentru săptămâna asta. Vin oamenii şi întreabă ce se întâmplă, dacă primesc florile. Ce să le zic?", ne-a spus Cornelia, o florăreasă din zona Pieţei Centrale.
Autorităţile gălăţene nu vor putea lua măsuri decât după ce analizele probelor prelevate de la florile şi seminţele olandeze vor fi gata.

„Abia după ce vor fi gata analizele se va putea spune dacă există sau nu microorganisme periculoase. Dacă vom primi vreun ordin, vom trece la controale şi eventual şi la retragereea de pe piaţă a produselor indicate", a subliniat Aurel Pamfile, din cadrul OJPC Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite