Festivalul „Zilele Basarabiei”. Şapte zile de evenimente speciale la Galaţi, pentru a marca 100 de ani de la Unire

Festivalul „Zilele Basarabiei”. Şapte zile de evenimente speciale la Galaţi, pentru a marca 100 de ani de la Unire

FOTO Arhiva Adevărul

În cadrul festivalului sunt organizate numeroase concerte, concursuri, întreceri sportive, târguri, dezbateri, la care accesul publicului este liber.  Liga Studenţilor de la Universitatea Dunărea de Jos, prin Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, este principalul organizator.

Eveniment cu totul special la Galaţi. Liga Studenţilor din Universitatea „Dunărea de Jos” organizează, prin Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare şi Sfânt”,  Festivalul „Zilele Basarabiei”.

Evenimentul se află anul acesta la cea de-a XVII-a ediţie, una specială, dat fiind că este dedicată celebrării celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Festivalul durează şapte zile (26 martie–1 aprilie 2018), pe parcursul cărora publicul (care are acces liber la toate evenimentele) are la dispoziţie o mulţime de oportunităţi.

„Festivalul Zilele Basarabiei sărbătoreşte Unirea Basarabiei cu România şi promovează valorile şi menţine viu spiritul românesc printre etnicii români prin derularea de activităţi cu caracter cultural, istoric, artistic şi sportiv, precum dezbateri, flash-mob-uri, concursul Basarabia culinară, serate folk, concerte şi competiţii sportive”, spun organizatorii.

Ziua I - luni, 26 martie

Deschiderea Festivalului „Zilele Basarabiei” va avea loc pe data de 26 martie, începând cu ora 14,00 la Muzeul de Istorie „Paul Paltanea” din Galaţi, secţia Lapidarium. În cadrul şedinţei de deschidere va fi prezentat conceptul Festivalului „Zilele Basarabiei”, vor lua cuvântul reprezentanţii instituţiilor partenere, precum şi invitaţii speciali.

Ziua II - marţi, 27 martie

În cadrul celei de-a doua zi a Festivalului „Zilele Basarabiei” va avea loc un târg de meşteşuguri şi artizanat, începând cu ora 9,00 şi până la ora 16,00, în Sala Paşilor Pierduţi din corpul „U” al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. 

În cadrul târgului, invitaţi din toate colţurile României, dar şi din Republica Moldova, vor prezenta obiecte specifice zonei de provenienţă, precum costume populare, ţesaturi, ouă încondeiate, articole din lemn cioplit şi obiecte ceramice.

De la ora 19,00, Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi va găzdui concertul susţinut de Cristofor Aldea-Teodorovici şi orchestra. Artistul este fiul cunoscuţilor artişti Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, unii dintre cei mai fervenţi susţinători ai unirii Basarabiei cu România.

Ziua III - miercuri, 28 martie

În cadrul celei de-a treia zi a Festivalului, ca şi în ziua de marţi, va avea loc un târg de meşteşuguri şi artizanat, începând cu ora 9,00, în Sala Paşilor Pierduţi. 

De la ora 19,00  participanţii sunt invitaţi la vizionarea unei proiecţii de film cu caracter istoric, la Facultatea de Inginerie, Corpul D, Sala D0. 

Ziua IV - joi, 29 martie

Cea de-a patra zi va debuta cu o dezbatere cu tema „Centenarul UNIRII - Recurs pentru Basarabia” la care vor fi invitaţi să participe parlamentari ai celor două ţări, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale, reprezentanţi ai ONG-urilor din cele două state, personalităţi ale mediului academic şi cultural gălăţean şi studenţi. 

În cadrul dezbaterii, ce va fi găzduită de sala de şedinţe a Consiliului Local, între orele 10,00-14,00, „se va aborda complexitatea socială, politică, economică şi culturală a procesului de unificare, cât şi a parcursului European al Republicii Moldova”. 

După dezbatere va urma „Cupa Unirii”, care reuneşte diferite activităţi sportive, precum fotbal, volei, tenis de masă etc. Evenimentele sportive sunt găzduite de Sala de sport „Florin Balaiş” şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Seata târziu (de la ora 22,00), în clubul Infinity va avea loc obişnuita petrecere basarabenească.

Ziua V- vineri, 30 martie

Continuă întrecerile sportive din Cupa Unirii, între orele 12,00-17,00, în sala de sport „Florin Balaiş” şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Ziua VI- sâmbătă, 31 martie

Cea de-a şasea zi a Festivalului „Zilele Basarabiei” este dedicată împărtăşirii tradiţiilor culinare şi culturale, în cadrul concursului de gătit „Basarabia culinară”. În cadrul evenimentului, studenţii de pe ambele maluri ale Prutului se vor întrece în a găti feluri de mâncare tradiţională, urmând a fi prezentate în faţa unui juriu, iar la final toată lumea se va înfrupta din bucate. Totul se desfăşoară între 10,00- 17,00, în Campusul Studenţesc „Al. I. Cuza”, spaţiul dintre Căminele A şi B.

În paralel cu „Basarabia culinară”, participanţii neimplicaţi în bucătăreală vor avea ocazia să participe la un concurs de cultură generală cu întrebări din istoria României. Concursul are loc între orele 11.00-14.00, în Campusul Studenţesc „Al. I. Cuza”, spaţiul dintre Căminele A şi B.

Ziua VII- duminică, 1 aprilie 

Festivalul se va încheia cu un spectacol de folk, desfăşurat de la ora 21,00 la Student Pub, în cadrul căruia vor cânta artişti din cele două ţări.

Partenerii Festivalul „Zilele Basarabiei” din acest an sunt: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Fundaţia „Andreiana Juventus”, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi şi Auchan România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: