Festivalul Internaţional „Leonard” continuă la Galaţi. Ce spectacole sunt programate în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectatorii vor avea parte de două seri complet diferite din punct de vedere al genurilor muzicale aduse pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”. Sâmbătă se joacă revistă, iar duminică o celebră operă a lui Verdi.

Sâmbătă, pe 16 noiembrie, începând cu ora 18,00, asistăm la spectacolul de revistă „Cabaret”, în regia lui Bogdan Drăgulescu, un spectacol în teatru despre teatru, una dintre montările de succes, care se joacă  cu sala plină  la fiecare reprezentaţie, încă din 2013, când a avut loc premiera. 

În amintirea a doi foşti parteneri de scenă, spectacolele rămân vii între pereţii unui teatru până la demolarea lui, şi impregnate în scândurile scenei pe care au jucat actorii. Fantomele personajelor interpretate, fărâmele de viaţă pe care le-au dăruit actorii spectatorilor, rămân vii în clădire. Dincolo de multitudinea de culori, mişcarea scenică şi inserţiile multimedia impresionante din „Cabaret”, scena teatrului este personificată, începe să se mişte şi tot ea înghite amintirile vii ale personajelor.

Invitat la spectacolul Cabaret de sâmbătă este Adrian Nour, absolvent al Facultăţii de Arte a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Secţia Actorie, la clasa Adrianei Popovici. Printre spectacolele în care a jucat se numără: Burghezul Gentilom de Molière, Don Quijote de Miguel Cervantes, Justiţia nu e întotdeauna oarbă de M. Rădulescu, Lecţia de Eugen Ionescu, O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, Royal fashion în regia lui Dan Puric, Paris, mon amour în regia lui Răzvan Ioan Dincă, Romeo şi Julieta de Gérard Presgurvic.

Adrian Nour a avut numeroase participări la workshop-uri teatrale şi festivaluri, printre care se numără: Festivalul „Capul… de regizor” de la Buzău, Festivalul de Muzică Uşoară „Mamaia 2004”, Festivalul Naţional de Teatru „Ion Luca Caragiale”, Festivalul Internaţional de Teatru „Butrinti 2000” (Albania) şi Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului „Viaţa e frumoasă”, în cadrul căruia a obţinut Premiul pentru cel mai bun moment coregrafic din musicalul Singing in the rain (în cadrul Concursului Trofeul „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi). 

Activitatea sa artistică include numeroase apariţii TV, înregistrări radio şi filme („Rien ne va plus”, „Şi binele trebuie să aibă margini”, „Echilibrul”). A fost finalist al concursului „Vocea României” în 2013. Cel mai recent rol al său este Fantoma din spectacolul de musical Fantoma de la Operă, obţinut în urma castingului desfăşurat în 2014 la Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”.

Din distribuţie vor face parte actorii şi soliştii: Adrian Nour (invitat special), Dumitru Barbu, Mihail Anton (debut), Silvia-Alice Niţă, Adrian Ţurcanu, Mihuţ Niţă, Cristina Vasopol, Mariana Pisică şi Costel Donose, acompaniaţi de instrumentistul Ioan Badea (vioară solo), orchestra de revistă, baletul şi corul teatrului. Scenografia poartă semnătura Danielei Drăgulescu, conducerea muzicală este asigurată de Nicolae Mantu, iar coregrafia de Gabriela Gegea.

Duminică, 17 noiembrie, la ora 18,00, ediţia a XVI-a a Festivalului Internaţional „Leonard” continuă cu una dintre cele mai cântate opere din lume, aşa cum era încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate teatrele muzicale o aveau în repertoriu, „La Traviata”. Regia acestui spectacol poartă semnătura Eleonorei Constantinova, iar scenografia regretatului Grigore Gorduz. Coregrafia a fost pregătită de Fănică Lupu.

Din distribuţie vor face parte soliştii: Manuela Ipate (Iaşi) – Violetta Valery, Florin Guzgă (Iaşi) – Alfredo Germont, Constantin Lupu (debut) – Giorgio Germont, Lăcrămioara Crihană – Flora Bervoix, Lenuţa Bercaru – Annina, Tudorel State – Gaston, Dominic Cristea (debut) – Baronul, Daniel Nistor – Marchizul, Sebastian Băncilă – Doctorul, Elvis Butunoi (debut) – Un comisar, Giuseppe, acompaniaţi de orchestra, corul şi baletul Teatrului, sub bagheta dirijorală a maestrului Victor Dumănescu (Opera Română din Cluj-Napoca).

Opera a fost compusă la puţin timp după ce Verdi a văzut la Paris, între 1851 şi 1853, piesa de teatru adaptată după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis – care a iubit până la sacrificiu şi a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză – l-a impresionat aşadar nu doar pe scriitorul francez, care i-a dat viaţă curtezanei în romanul său, ci şi pe Verdi, care a însufleţit-o în La Traviata. Acest titlu ce întruchipează eterna poveste despre iubire, pasiune şi sacrificiu, a fost  prima operă montată pe scena gălăţeană, în 1957, la un an după înfiinţare.

Dirijorul Gheorghe Victor Dumănescu s-a născut la Tîrgu Jiu,  la 22 septembrie 1944. A urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri” din Galaţi, liceu renumit în acea perioadă ca de altfel şi în zilele noastre. Au urmat cursurile Conservatorului de Muzică „George Enescu” din Iaşi, clasa Maestrului Ion Baciu, promoţia 1967. Absolvirea a fost urmată de calitatea de profesor de orchestră şi orchestră de cameră (1967 – 1969) în cadrul Liceului de Muzică din Galaţi. În anul 1969 este numit dirijor al corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova din Iaşi, pentru ca în 1974 să fie numit dirijor al Operei Române din Iaşi, o perioadă de zece ani, primul spectacol dirijat fiind baletul Giselle.

Activitatea în cadrul Operei Române din Cluj-Napoca a fost structurată în două etape, 1984 – 1991, respectiv 1991 – 1997. Din 1984 însă este numit conferenţiar universitar în cadrul Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, actuala  Academie de Muzică „Gheorghe Dima”, dirijor al clasei de operă. Perioada cursurilor universitare este cuprinsă între 1991 şi 2010, notând şi susţinerea doctoratului cu o temă îndrăzneaţă ca titlu şi abordare, „Contemporaneitatea spectacolului de operă şi impactul acestuia cu mass media”, teză susţinută la prof. dr. Valentin Timaru.

În paralel sunt, însă, de menţionat calitatea de director artistic al Operei Naţionale din Chişinău (1991 – 1994), prim-dirijor şi director artistic al Operei Antalya sau Noua Operă din Antalya, cum este cunoscută. Şi de notat sunt şi colaborările cu teatrele lirice şi concertele simfonice susţinute pe scene de concert din ţară şi străinătate (Italia, Germania, Elveţia,

Franţa, Spania, Bulgaria, Turcia, Austria, Olanda, Luxembrug, Belgia, Ucraina, Republica Moldova ş.a.), dovadă a repertoriului stăpânit, operă, operetă, balet, vocal simfonic, musical. Să mai amintim calitate de membru în jurii naţionale sau internaţionale de dirijat sau canto („Petre Ştefănescu Goangă” este doar un exemplu), colaborările cu solişti de talie precum Paata Burchuladze (bas, în Faust pe scena Operei Maghiare Cluj-Napoca şi Nabucco pe scena Operei Române Cluj-Napoca), Ştefan Ruha (vioară), Andrei Agoston (vioară), Csiky Boldizsar (pian), David Ohanesian (bariton), Nicolae Herlea, Maria Slătinaru Nistor, Ludovic Spiess, Galina Bauer (soprană, Rusia), Daniel Podlovschi (vioară), Mihai Constantinescu (vioară), Mihai Ungureanu (pian), Florin Paul (vioară), Ionel Voineag (tenor), de fiecare dată în spectacole aplaudate la scenă deschisă.

Maestrul Gheorghe Victor Dumănescu a fost distins cu Meritul Cultural în grad de Ofiţer Comandor (2004), respectiv trofeul Lya Hubic în 2003.

Preţurile întregi ale reprezentaţiilor din săptămâna 16-17 noiembrie sunt: 54 lei pentru spectacolul de revistă Cabaret şi 75,6 lei pentru opera La Traviata. Preţurile reduse pentru aceste spectacole sunt: 32,4 lei (Cabaret) şi 54 lei (La Traviata). Biletele pot fi achiziţionate  online accesând link-ul www.blt.ro/spectacole-galati . Informaţii suplimentare despre achiziţionarea biletelor sau despre disponibilitatea locurilor în sala de spectacol, pot fi obţinute accesând numărul de telefon 0236.465.599 (casieria Teatrului) în intervalul orar afişat pe site-ul instituţiei sau pe pagina de Facebook a acesteia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite