Faţa mizerabilă la propriu a pandemiei. Cum au apărut peste noapte munţi de gunoaie la marginea localităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu a dat amenzi foarte mari primarilor mai multor localităţilor din judeţul Galaţi, unde în ultima perioadă au fost descoperite neregulile importante în gestionarea deşeurilor. Primarii trebuie să-i identifice pe vinovaţi şi să recupereze de la ei contravaloarea sancţiunii, în caz contrar aceasta fiindu-le imputabilă.

Izbucnirea pandemiei de Covid-19 nu a dus doar la blocarea unor activităţi publice, ci a produs şi efecte îngrijorătoare asupra mediului. Se întâmplă la Galaţi, unde comisarii Gărzii de Mediu au descoperit, în lunile aprilie şi mai (adică în plină situaţie de urgenţă), nereguli importante în privinţa gestionării deşeurilor în câteva localităţi din judeţ.

Dincolo de realitatea că gunoiul este aruncat aiurea de către locuitorii din zonele rurale, există şi o explicaţie credibilă pentru această situaţie: sătenii spun că serviciile de salubrizare nu prea au funcţionat în ultimele două luni, aşa că au fost nevoiţi „să se descurce”.

Un alt aspect este că amenzile vor fi plătite, în primă fază, de administraţiile publice locale (de primării adică), însă şefii acestora au obligaţia, conform legii, să identifice persoanele vinovate şi să recupereze de la ele prejudiciul (contravaloarea amenzii). În caz contrar, sumele sunt imputabile primarilor, în nume personal, după cum a demonstrat deja practica în domeniu a Curţii de Conturi.

O situaţie realmente scăpată de sub control a fost descoperită, spre exemplu, în data de 28 aprilie 2020, de către o echipa de comisari care s-a deplasat în comuna Frumuşiţa pentru a verifica salubrizarea localităţii, a căilor de comunicaţii şi a rigolelor de ape pluviale. În câteva zone ale comunei, comisarii au găsit numeroase depozitări necontrolate de deşeuri menajere pe domeniul public, deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, sticlă), resturi vegetale.

Imagine indisponibilă

Sătenii care locuiesc în apropierea gropilor de gunoi ad-hoc au negat că ar fi dus ei deşeurile acolo, însă au afirmat că serviciul se salubritate din comună nu a mai funcţionat din luna martie, lucru negat de autorităţile locale, care spun că activitatea a decurs aproape normal. Explicaţie contrazisă însă de realitate, căci, dincolo de mormanele de gunoi din localitate, administraţia locală nu a putut face dovada că a livrat deşeurile „colectate ca de obicei” la un depozit conform.

„Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri de eliminare a depozitărilor necontrolate de deşeuri, de pe raza UAT şi transportarea acestora la un depozit de deşeuri conform, respectiv interzicerea depozitării/abandonării deşeurilor de orice fel în zonele identificate, cât şi în alte zone ale UAT-ului. A fost aplicată sancţiunea contravenţională de 15.000 lei”, se arată într-o informare a comisarilor de mediu gălăţeni.

Imagine indisponibilă

Garda de Mediu a ajuns şi în comuna Cuca. Controlul s-a finalizat în data de 8 mai 2020 constatându-se că UAT Cuca a realizat doar parţial măsurile stabilite la controlul anterior. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri de eliminare a depozitărilor necontrolate de deşeuri. A fost aplicat un avertisment pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite la controlul anterior, dar şi o sanctiune contravenţională în valoare de 10.000 lei, pentru starea de recidivă.

Şi la Bereşti comisarii au găsit deşeuri menajere, deşeuri reciclabile şi resturi vegetale aruncate pe domeniul public, drept pentru care a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 15.000 lei.

Nici la Scânteieşti, salubrizarea localităţii nu este făcută aşa cum prevede legea. Controlul Gărzii de Mediu Galaţi în această localitate a fost finalizat în data de 22 aprilie 2020 şi s-a soldat cu o amendă în valoare de 15.000 lei. La fel s-a întâmplat şi în comuna Barcea, dar şi la Slobozia Conachi, însă aici a fost dat doar un avertisment.

Imagine indisponibilă

„În cadrul acţiunii privind verificarea modului în care unităţile administrativ teritoriale gestionează deşeurile avem în jur de 40 de localităţi verificate sau în curs de verificare şi vom continua această activitate până vom verifica absolut toate localităţile din judeţ. Acolo unde s-au constatat nereguli şi s-au dispus măsuri, vom reveni în aceste localităţi pentru verificarea dacă măsurile dispuse au fost aplicate", a precizat Marian Mocanu, şeful Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu.

Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de mediu îşi desfăşoară activitatea de inspecţie şi control cu şase echipe de comisari, care au atribuţii de inspecţie şi control, precum şi de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în domeniul protecţiei mediului, pe teritoriul judeţului Galaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite