Falsa moarte a hackerului Guccifer. Cum a fost folosit românul într-o petardă mediatică legată de Hillary Clinton şi FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub porecla Guccifer FOTO NBC News
Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub porecla Guccifer FOTO NBC News

Informaţii despre dispariţia sau moartea românului Guccifer au fost vehiculate pe parcursul ultimelor zile în SUA şi au fost puse în legătură cu o presupusă „lichidare“ a hackerului pentru a bloca o anchetă FBI în ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton.

Mai multe site-uri de ştiri obscure din Statele Unite ale Americii au vehiculat în ultimele zile informaţia potrivit căreia Marcel Lazăr Lehel, hackerul român devenit celebru în mediul online sub porecla „Guccifer“, ar fi dispărut din celula închisorii din Virginia unde ispăşeşte condamnarea dispusă de justiţia americană pentru infracţiuni informatice. 

O variaţie a ştirii a fost că Lazăr ar fi fost găsit spânzurat în celulă. Jurnaliştii de la publicaţia independentă snopes.com susţin că au verificat informaţia la Penitenciarul Virginia, iar oficialii închisorii le-au confirmat că este un zvon fals şi că deţinutul Marcel Lazăr Lehel este în viaţă.

De altfel, chiar şi apropiaţii din România ai lui Marcel Lazăr Lehel spun că n-au auzit ca Guccifer să fi păţit ceva. Reprezentanţii Primăriei comunei Păuliş, de care aparţine satul Sâmbăteni, locul de naştere al lui Marcel Lazăr, au declarat pentru "Adevărul" că tot ce ştiu despre el este că se află în închisoare în Statele Unite. „Nu am auzit că a murit sau altceva. Am vorbit şi cu vecinii lui şi nimeni nu ştie nimic. Familia lui este mai retrasă şi nu prea stă de vorbă cu vecinii, însă o aşa veste ar circula repede”, ne-a spus o angajată a primăriei.

Analiza făcută de cei de la snopes.com a relevat că informaţia privind dispariţia lui Guccifer a fost difuzată pe 2 iulie de către administratorii whatdoesitmean.com, un site cunoscut în Statele Unite pentru caracterul conspiraţionist al ştirilor publicate. În multe dintre articole, autorul, care semnează cu pseudonimul Sorcha Faal, citează surse de nivel înalt din rândul Serviciilor Secrete din Rusia.

În aceeaşi zi, pe 2 iulie, Hillary Clinton, candidata din partea Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a fost audiată de către FBI în legătură cu folosirea mesageriei personale pe când era secretar de Stat. Pe de altă parte, Guccifer a ajuns în închisoare în Statele Unite după ce a fost extrădat din România pentru că a spart conturile de e-mail ale câtorva personalităţi din State, printre care şi pe cel al lui Hillary Clinton.

Ştirea falsă "aruncată" pe 2 iulie de whatdoesitmean.com a căpătat amploare şi a fost preluată de mai multe site-uri din SUA pe 5 iulie, atunci când oficialii FBI au anunţat oficial că Hillary Clinton nu va fi pusă sub acuzare pentru folosirea e-mailului personal în timpul mandatului de secretar de Stat, iar dispariţia lui Guccifer ar fi fost comandată pentru blocarea anchetei FBI în cazul lui Hillary Clinton.

Cine este Guccifer

Guccifer (pe numele real Marcel Lazăr Lehel) este un hacker român specializat în spargerea conturilor de e-mail.

A fost condamnat, în 2012, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti fiind acuzat de încălcarea intimităţii virtuale ale unor nume cunoscute din România, între 2010 şi 2011.

Astfel, Guccifer a accesat ilegal conturile de Facebook şi adresele de e-mail ale unor persoane publice, printre care vedetele Pro TV Corina Caragea, Dragoş Moştenescu, Laura Cosoi. Pe lângă aceştia, hackerul a mai pătruns în intimitatea altor vedete precum: Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea sau Rona Hartner.

Printre alţii, Guccifer a mai spart conturile unor personalităţi precum comedianul Steve Martin, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurări americane MetLife şi John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU.

În august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

Guccifer a spart conturile de e-mail de Yahoo şi Gmail ale şefului SRI, George Maior. După aceea s-a oferit să îi ofere informaţii despre George Maior omului de afaceri şi politicianului Dan Voiculescu.
Guccifer a fost arestat preventiv pe 23 ianuarie 2014.

Pe 6 iunie 2014, Guccifer a fost condamnat la şapte ani închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite