Exclusiv/Inovaţie de criză: avocaţi cu plata în rate. "Decât deloc, mai bine cu ţârâita", spun avocaţii

Apărătorii din Baroul Galaţi nu le mai pretind clienţilor să plătească onorariile la începutul procesului, ci periodic, în funcţie de posibilităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Criza economică i-a determinat pe avocaţii din Galaţi să-şi regândească sistemul de onorarii, dat fiind că majoritatea au înregistrat în acest an scăderi semnificative ale sumelor încasate. „Procentul de încasare a onorariilor a scăzut în medie cu 40%", spune decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

Decanul Baroului Galaţi: „Nu vreau să creez dinastii de avocaţi"

Faptul că unii dintre avocaţi au trecut la tarife mai mici pentru a atrage clienţi i-a nemulţumit însă pe colegii de breaslă.

„Onorariile au scăzut din cauza perioadei nu tocmai faste din punct de vedere economic, dar pe de altă parte nu sunt de acord cu colegii care reduc foarte mult onorariile în raport cu complexitatea cauzelor. Această modalitate de lucru cu clienţii reprezintă practic concurenţă neloială", afirmă decanul.

Există însă şi avocaţi care au găsit soluţii practice pentru a depăşi momentul.

„Eu pot spune că am inventat plata onorariului în rate. Lucrurile merg bine. Clienţii sunt mulţumiţi. Am renunţat la plata integrală a onorariilor la începutul procesului pentru că oamenii nu mai au posibilitatea financiară să plătească. Ei pot achita onorariul pe parcursul procesului şi le convine asta", ne-a declarat avocatul Romică Artene.

Reduceri şi la notari

Şi notarii fac reduceri. Taxele pentru ipotecarea imobilelor au scăzut cu 10 până la 25% în urma unei decizii luate recent de Congresul notarilor.

Viorel David: doar un sfert dintre avocaţii care urmează cursurile Institutului Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor sunt bine pregătiţi

Mai mult, proprietarii de locuinţe care doresc să schimbe banca unde au realizat ipoteca pentru că au găsit condiţii mai avantajoase în altă parte, o pot face gratis.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările