EXCLUSIV / Un student orb se destăinuie: „Nu-mi plâng de milă. Lupt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Maftei este pasionat de calculator şi radio şi ar vrea să ajungă ziarist de radio.  Foto: Corina Misăilă
Alin Maftei este pasionat de calculator şi radio şi ar vrea să ajungă ziarist de radio. Foto: Corina Misăilă

Povestea impresionantă a unui tânăr nevăzător care a avut puterea de a înfrunta destinul. La doar 22 de ani, Alin Maftei, este pasionat de fotografie, calculator şi radio. După terminarea facultăţii îşi doreşte să lucreze la Radio Europa FM.

Problemele de vedere ale lui Alin Maftei au apărut încă de la şase luni. A suferit mai multe operaţii în speranţa că va reuşi să vadă. Medicii i-au făcut chiar şi un implant de cristalin. Nu l-a ajutat prea mult. Cu ochiul drept nu vede deloc, iar cu cel stâng mai zăreşte câte ceva, dar în ceaţă.

În ciuda acestei deficienţe, nu se simte diferit faţă de ceilalţi şi doreşte să fie privit ca un om normal. „Am încetat demult să-mi mai plâng de milă. Lupt. Am învăţat să fac aproape toate lucrurile pe care le face un văzător. Prietenii mei sunt perfect sănătoşi", ne-a mărturisit Alin.

A învăţat limbajul orbilor

Nefiind în Galaţi nicio şcoală specială pentru nevăzători, a fost nevoit să meargă la Buzău. Lucrul acesta l-a ajutat mult, deoarece a învăţat să să se descurce singur. „A fost exact ca în armată. M-a ajutat mult. Am învăţat să mă orientez singur, să socializez şi să-mi fac prieteni. Nu regret nicio clipă faptul că am fost departe de casă", spune tânărul.

După absolvirea Şcolii Speciale a revenit în Galaţi şi a susţinut examenul pentru facultate. Şi-ar fi dorit să urmeze cursurile Facultăţii de Jurnalism, dar întâmplarea a făcut să ajungă la Chimie Alimentară. Deşi i-a fost mai greu la început, cu timpul s-a adaptat şi a reuşit să ţină pasul cu ceilalţi studenţi.

Lipsa vederii a fost mai degrabă o provocare de a demonstra celor din jur că poate să facă aceleaşi lucruri ca un văzător: „Am învăţat să mă adaptez în toate împrejurările, să simt liber, fără complexe. Cei care nu văd, sunt foarte organizaţi şi reţin orice mic detaliu. La cursuri nu notez nimic, doar ascult. Cei mai mulţi profesorii înţeleg situaţia mea", povesteşte Alin.

Are ca pasiuni fotografia, calculatorul şi radioul. Pentru a naviga pe internet se ajută de un sintetizator vocal, care îl îndrumă ce paşi trebuie să urmeze. Anul acesta va absolvi facultatea şi îşi doreşte să lucreze într-un Radio.

Mizează pe alte simţuri

„Cei mai mulţi nevăzători se orientează spre meseria de maseur sau asistent de fizioterapie, pentru că au simţul tactil foarte bine dezvoltat. Eu pot spune că m-am specializat pe partea de radio şi calculator. De exemplu, pot desface un calculator, piesă cu piesă, şi apoi să le montez la loc", povesteşte tânărul.

Pe stradă a învăţat să se descurce singur. A mai căzut, s-a ridicat şi a mers înainte: „Cu timpul am învăţat să cad fără să mă lovesc prea tare. Ca să-mi forţez ochii merg cât mai mult pe stradă şi ascult muzică la căşti. Cel mai mult îmi place radio Europa FM", spune Alin.

Campioni la şah şi atletism

Nu sunt puţine persoanele fără vedere care fac sport. Chiar sport de performanţă. La Asociaţia Nevăzătorilor din Galaţi există printre orbi campioni la şah şi atletism. Mai există un sport, specific nevăzătorilor, numit GLOBAL, un soi de joc cu minge sonoră, prevăzută cu clopoţei.

De asemenea, ei sunt foarte pricepuţi la masaj. „Avem un număr de 27 de maseuri, care lucrează la Spitalul Judeţean, Spitalul „Sf.Ioan", Spitalul CFR şi Baia Comunală. Sunt foarte preferaţi de bolnavi pentru că fac un mesaj de calitate", susţine Ioan Lepădatu, preşedintele asociaţiei. În prezent, din Asociaţie fac parte aproximativ 900 de nevăzători.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite