Eşec la simularea bacalaureatului. La Galaţi, numai 36,3 la sută din liceeni au obţinut medie de promovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simularea probelor de Bacalaureat a fost un fiasco la Galaţi. Doar 36,3 la sută dintre liceenii de clasele a XI-a şi a XII-a au obţinut medii peste 6. Rezultatele cele mai îngrijorătoare s-au înregistrat la Liceul din Corod, Liceul din Iveşti şi la Liceul „Ovid Caledoniu” din municipiul Tecuci, unde promovabilitatea a fost zero.

Cadrele didactice au motive de îngrijorare, după ce simularea probelor de Bacalaureat a fost un eşec pentru liceenii gălăţeni. Aceştia nu au făcut faţă subiectelor primite, astfel că doar 36,3 la sută dintre ei au obţinut note de promovare. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, cele mai rezultate s-au înregistrat în rândul liceenilor de clasa a XI-a, doar 25 la sută obţinând note peste 6.

Pe lista unităţilor de învăţământ fruntaşe se află Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” şi Colegiul Naţional „Costache Negri”, unde rata de promovare a variat între 72.06 şi 90,07 la sută.

„Lipsa de motivaţie creează un cerc vicios”

Recentele rezultate au plasat oraşul de la Dunăre pe locul 5 pe ţară, însă profesorii speră ca în următoarele săptămâni elevii să se mobilizeze şi să conştientizeze importanţa examenului de maturitate.

„În primul rând, faptul că la liceele tehnologice ajung elevi cu medii extrem de mici la evaluarea naţională - în unele cazuri chiar şi cu 2,50 - este o dovadă clară a faptului că aceştia nu au o bază din învăţământul gimnazial şi este extrem de greu să îi aduci la nivelul unei medii de 6 pentru examenul de Bacalaureat. La clasa a 9-a nu poţi preda ceea ce trebuia parcurs până atunci, se fac recapitulări, simulări, dar apar şi informaţii noi. Pe acest fond, apar tot mai multe goluri, iar copilul se simte tot mai neajutorat şi cedează. Poate că ne dorim prea mult să facem învăţământ tehnic şi să ducem elevii la liceu pentru a-şi încheia studiile cu un examen de Bacalaureat împotriva voinţei lor. Poate că ar fi mult mai bine dacă s-ar îndrepta către şcolile profesionale, ar învăţa o meserie şi şi-ar găsi un loc de muncă”, a declarat prof. Andra Ionescu, director Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi.

Consilierea carierei elevilor, o problemă

„Părinţii, profesorii, elevii, sistemul - cu toţii au o parte de vină. Din păcate, cu trecerea timpului, copiii tind să nu mai aibă un ţel. Consilierea pentru orientare şcolară este destul de dificilă. Acolo unde părinţii sunt direct implicaţi în viaţa copilului, se poate face şi o consiliere corectă cu ajutorul psihologului şcolar, al profesorilor. Dar există şi familii dezorganizate, sau cazuri în care părinţii sunt plecaţi să muncească în străinătate şi copilul este absolut dezorientat pentru că nu beneficiază de suportul familiei, el nu mai este motivat. De exemplu, un copil din mediul rural este trimis la şcoală în oraş, studiază, ia bacul şi în 99 la sută din situaţii, acesta nu îşi găseşte un loc de muncă în mediul din care a venit. Si atunci un copil mai mic din aceeaşi familie se simte descurajat şi poate nu mai este trimis la şcoală deoarece şi părinţii încep să se întrebe «la ce folos?»” a explicat pentru „Adevărul”, prof. Andra Ionescu, director Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi.

Bacalaureatul 2016 va începe în data de 13 iunie, cu examenul oral de Limba română, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 16 iulie 2016.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite