Escroaca de politicieni şi afacerişti celebri. Ce metodă folosea ca să obţină imediat sume imense

Escroaca de politicieni şi afacerişti celebri. Ce metodă folosea ca să obţină imediat sume imense

Gabriela Berbece este dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă Foto: arhivă Adevărul

O vasluiancă de 42 de ani a stabilit un record în materie de înşelăciuni după ce s-a folosit de cazuri inventate ale unor copii cu diverse afecţiuni pentru a obţine importante sume de bani de la firme şi persoane fizice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gabriela Berbece, o vasluiancă de 42 ani, a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Galaţi la şase ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Femeia a fost obligată să returneze 3.100 de lei către reprezentanţii unei farmacii şi două persoane fizice.

Alte şase persoane şi două firme nu s-au constituit părţi civile şi implicit nu îşi vor recupera miile de lei pe care i-au dat femeii în ideea că ajută copiii bolnavi să aibă parte de tratamentul medical de care aveau nevoie. Gabriela Berbece este una dintre cele mai notorii escroace din România.

Numai în judeţul Vaslui a comis 24 de înşelăciuni în aceeaşi manieră, fiind condamnată de opt ori din 2006 până în prezent. Doi cunoscuţi oameni de afaceri din judeţul Vrancea  i-au virat în cont 26.000 de lei, după ce femeia le-a cerut bani pentru susţinerea unui caz medical. Anchetatorii au descoperit ulterior că Gabriela Berbece înşelase zeci de firme şi persoane fizice de pe tot cuprinsul ţării.

Se recomanda ca funcţionar ANAF şi inspector ITM

Escroaca nu avea o metodă ingenioasă de înşelăciune, însă compensa  printr-o putere de convingere deosebită. Aceasta contacta telefonic oameni de afaceri, persoane publice, politicieni şi reprezentanţi ai unor asociaţii umanitare, în faţa cărora se prezenta ca fiind fie funcţionar ANAF, fie inspector ITM, fie grefier de instanţă, şi le solicita diverse sume de bani, invocând existenţa unui caz medical grav al unui copil ce necesita intervenţie chirurgicală de urgenţă la clinici din străinătate sau din ţară.

Femeia îi asigura că urmează să ajungă la sediul societăţilor cu documentaţiile medicale şi semnarea unor contracte de donaţii, însă după ce îi erau viraţi banii în cont îşi pierdea urma.

Directorul general al Navrom Galaţi, femeia de afaceri Iuliana Bacinschi, de la Ro Design, Elena Huţu, patroana fabricii de şosete Elca, Aurel Manzăţeanu, patronul Coriolan Aur Smarald Iaşi, omul de afaceri vasluian Emil Savin, consilierul judeţean din cadrul CJ Vaslui Mădălin Căciulă sunt doar câteva dintre numele care au căzut în plasa escroacei Gabriela Berbece.

Băncile unde avea deschise conturi au avertizat victimele

Sumele pe care aceasta le solicita afaceriştilor variau de la câteva sute de lei la câteva mii de lei. De fiecare dată, Gabriela Berbece contacta telefonic persoanele despre care ştia că sunt pontente financiar. Le prezenta în mod dramatic situaţia unui copil grav bolnav, fie de cancer, fie că ar avea nevoie de diverse operaţii de transplant la clinici din Turcia sau Israel.

Femeia avea deschise conturi la mai multe unităţi bancare. La un moment dat, după ce deja făcuse multe victime, funcţionarii bancari au început să înştiinţeze persoanele care îi virau bani în cont că sunt suspiciuni de fraudă şi tranzacţiile erau blocate.

Aceasta a executat deja aproape trei ani din pedeapsă, ceea ce înseamnă că în mai puţin de doi ani va fi din nou liberă şi, cel mai probabil, va relua seria înşelăciunilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările