Englezii râd de englezi în privinţa „hoardelor“ de români şi bulgari. Povestea fluturaşului-parodie de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen, o gălăţeancă stabilită de câţiva ani în Londra, a povestit că a primit pe stradă un fluturaş în care se face băşcălie de faptul că, de la 1 ianuarie 2014, 29 de milioane de români şi bulgari vor trece graniţa Marii Britanii, vor invada casele britanicilor şi le vor mânca animalele de companie. Tânăra povesteşte că această discriminare nu există decât la nivel instituţional.

Carmen are 30 de ani şi a ajuns în Marea Britanie în 2010. Lucrează la o companie specializată în servicii de cleaning şi este văzută foarte bine atât de conducerea firmei, cât şi de colegii de serviciu.

Acum câteva zile se plimba prin Londra, împreună cu nişte colegi de serviciu când, la un moment dat, mai mulţi tineri s-au apropiat de ei şi le-au dat nişte fluturaşi frumos coloraţi.

„Mi-a sărit în ochi titlul de pe unul dintre flyere: Anul viitor, Uniunea Europeană va permite accesul în Marea Britanie a unui număr de 29 de milioane de români şi bulgari. La început, am crezut că este vorba despre un nou episod din campania de discriminare la care sunt supuşi românii din Marea Britanie, dar după ce am citit cu atenţie am constatat că fluturaşul face mişto de campaniile de denigrare a românilor şi bulgarilor susţinute de un mare ziar din Londra – Daily Express”, povesteşte Carmen.

Sub titlul mare, în care se arată absolut ironic că 29 de milioane de locuitori din România şi Bulgaria vor ajunge în Marea Britanie (29 de milioane de oameni au împreună cele două ţări), autorii pliantului – cel mai probabil reprezentanţii UK Independence Party – spun că românii şi bulgarii arată şi miros precum personajele din „Aliens”. Este prezentat şi un grafic „ştiinţific” potrivit căruia, dacă ei vor fi lăsaţi să intre fără restricţii în UK, până în 2016 vor popula toată ţara, iar un an mai târziu vor rămâne singurii de pe planetă!

image

Tot în acest pliant, londonezii sunt învăţaţi şi cum să scape de furia românilor şi a bulgarilor. „Nu-i invitaţi în casă, chiar dacă se oferă să vă facă servicii la preţuri reduse. Sub acest pretext vă vor mânca animalele de companie”, se arată ironic în fluturaş. Tot la instrucţiuni de supravieţuire în faţa valului de emigranţi români şi bulgari poate fi trecut şi zidul din copii după ziarul Daily Express, care poate rezista împotriva hoardelor de invadatori din sud-estul Europei.

„Toată această discriminare se întâmplă doar la nivel politic şi legislativ. Eu am o relaţie nemaipomenită cu colegii mei de serviciu. Mulţi dintre ei sunt negri, sunt şi români şi bulgari, dar nu există niciun fel de discriminare”, ne mai explică tânăra gălăţeancă. 

O dovadă foarte clară este faptul că englezii i-au cerut foarte multe documente atunci când şi-a exprimat dorinţa de a beneficia de un grant de 6.000 de lire pentru a-şi plăti taxa de colegiu.

„Eu fac business-management la un colegiu londonez şi am depus documentaţia pentru a beneficia de acel grant pentru acoperirea costurilor studiilor. Au început să-mi ceară tot felul de dovezi, că locuiesc în Marea Britanie de cel puţin trei ani, că am avut activitate financiară şi multe altele, tocmai în încercarea de a-mi pune beţe-n roate. Înainte, dacă aveai NINO (National Insurrance Number) nu mai era nevoie de nimic”, ne-a mai explicat Carmen.

Lobby europarlamentar

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan s-a adresat recent publicaţiei Daily Express cerându-i să înceteze compania pe care au demarat-o împotriva imigranţilor români şi bulgari prin petiţia, pe care publicaţia intenţionează s-o înainteze Guvernului, cu scopul de a sustrage Marea Britanie de la prevederile Uniunii Europene.

De asemenea, Cătălin Ivan a trimis si o scrisoare deschisa către parlamentarul britanic Peter Bone, cel care a declarat, pentru publicaţia Daily Express, că regulile UE împotriva imigraţiei pot fi încălcate de Marea Britanie, pentru a împiedica afluxul de cetăţeni români. În cadrul scrisorii, parlamentarului britanic i se solicită să nu mai promoveze scenarii mincinoase şi panicarde cu privire la consecinţele liberalizării pieţei muncii şi să înceteze stimularea sentimentelor anti-româneşti în rândul britanicilor.

Mai mult, atât Corina Creţu, vicepreşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, cât şi Cătălin Ivan, liderul delegaţiei europarlamentare PSD, i-au atras atenţia premierului britanic David Cameron, într-o scrisoare deschisă, în legătură cu modul agresiv şi populist în care este tratată în Marea Britanie perspectiva eliminării restricţiilor pe piaţa muncii pentru lucrătorii proveniţi din România şi Bulgaria, cerându-i să ia atitudine în mod public în legatură cu mesajele extremiste şi xenofobe ale unor politicieni şi campanii de presă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite