Electrocentrale Galaţi avertizează că oraşul ar  putea să rămână din februarie fără căldură din cauza restanţelor mari la plata întreţinerii

Electrocentrale Galaţi avertizează că oraşul ar  putea să rămână din februarie fără căldură din cauza restanţelor mari la plata întreţinerii

Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale Galaţi. Foto: Adevărul

Administratorul special Sinan Mustafa a informat că încasările au scăzut permanent, astfel încât pe prima jumătate a lunii ianuarie Electrocentrale a primit doar 12% din încasările de la nivelul lunii noiembrie. „Nu avem cu ce plăti gazul”, a spus Mustafa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aşa cum obişnuieşte de ceva vreme, administratorul special al Electrocentrale Galaţi, constănţeanul Sinan Mustafa, a transmis către gălăţeni un nou comunicat pe... facebook, informând societatea este pe cale să intre în imposibilitatea de a mai livra agent termic.

„Prin prezenta, Electrocentrale Galaţi SA-în insolvenţă doreşte să readucă la cunoştinţa opiniei publice că asigurarea energiei termice destinate populaţiei din municipiul Galaţi la nivel optim şi în mod continuu în perioada următoare prezintă un risc mare de nerealizare deoarece societatea are obligaţia de a achita lunar până în data de 25 a fiecărei luni avansul contravalorii gazelor naturale şi a serviciului de transport pentru luna următoare de livrare precum şi ratele scadente şi penalităţile aferente celor două convenţii de eşalonare a datoriilor încheiate cu SNGN Romgaz SA Mediaş şi SNTGN Transgaz SA Mediaş”, scrie Sinan Mustafa.

„Vă reamintim că, datoriile eşalonate cu cei doi furnizori de combustibil sunt acumulate în iarna 2014-2015 din cauza datoriilor curente de 59 milioane lei înregistrate de Apaterm către societatea noastră de la data intrării în reorganizare şi până la intrarea în faliment, suma fiind înregistrată în tabelul suplimentar de creanţe publicat în BPI nr.8888/15.05.2015.La această dată creanţa rămasă de încasat este de 49,3 milioane lei. Singura sursă de plată a ratelor lunare, aferente convenţiilor de eşalonare menţionate mai-sus, în cuantum de 1,5 milioane lei, o constituie încasările de la lichidatorul Apaterm SA-în faliment, CC INSOL Constanţa”, continuă comunicatul.

„Având în vedere că, încasările de la lichidator au fost de 595.000 lei în luna noiembrie 2015, de 410.000 lei în luna decembrie 2015 şi doar de 105.000 lei în perioada 1-15 ianuarie 2016, societatea noastră a înregistrat întârzieri la plata ratei scadente din luna decembrie către SNTGN Transgaz SA Mediaş şi nu deţine resursele necesare pentru plata ratelor scadente în luna ianuarie 2016, motiv pentru care prezintă un risc major privind susţinerea financiară a desfăşurării activităţii curente de producere şi furnizare a energiei termice în cogenerare la nivelul necesar, chiar dacă energia termică livrată către Calorgal SA Galaţi este achitată în avans la nivelul comenzii lunii ianuarie 2016 inclusiv”, mai spune Sinan Mustafa.

Dacă nu aţi reuşit să înţelegeţi nimic din frazele alambicate şi uşor paralele cu limba română, vă prezentăm în continuareo „ traducere” simplă a informaţiei.

Populaţia nu prea-şi mai plăteşte facturile la întreţinere,  iar Apaterm nu mai reuşeşte să recupereze de datorii istorice, aşa că la Electrocentrale ajung mult mai puţini bani decât ar fi necesari pentru plata gazului consumat pentru producerea căldurii. Ca urmare, Romgaz va tăia gazul, caz în care, furnizarea de căldură va fi sistată la Galaţi. „Nema căldura” putem spune, parafrazând o cunoscută reclamă.

În finalul comunicatului, Mustafa a făcut un apel la Calorgal şi la populaţie să plătească urgent sumele restante, căci altfel vine era glaciară în cele vreo 50.000 de apartamente branşate la sistemul public de încălzire.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: