Efectele secetei cumplite care a afectat sudul Moldovei în ultimele 6 luni, în curs de evaluare oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lan de grâu afectat de secetă FOTO  Adevărul
Lan de grâu afectat de secetă FOTO  Adevărul

În aproximativ o treime din judeţul Galaţi a plouat în ultimele şase luni ca-n deşert, respectiv între 12-15 l/mp. Potrivit mediei multianuale, în acelaşi interval cantitatea de precipitaţii ar fi trebuie să atingă 220-250 de litri/mp, adică de 20 de ori mai mult. În cel mult o săptămână vom afla dimensiunea dezastrului.

Autorităţile au început să ia primele măsurile legate de efectele secetei cumplite care afectează parte de est a României, dar în speciale sudul Moldovei şi nordul Munteniei (Galaţi, Vrancea, Brăila, Buzău).

Vă reamintim că, aşa cum „Adevărul” a scris pe larg în ediţiile trecute, în aproximativ o treime din judeţul Galaţi a plouat în ultimele şase luni mai puţin decât în regiunile sub-deşertice, respectiv între 12-15 litri pe metru pătrat. Practic, această cantitate de apă nu a fost suficientă pentru a susţine culturile cerealiere semănate în toamnă, iar acestea s-a uscat în cea mai mare parte, pierderile fiind estimate între 70-100% pe aproximativ 20.000 de hectare doar din judeţul Galaţi.

Potrivit mediei multianuale calculate luând ca reper ultimul deceniu, în intervalul de 6 luni menţionat (octombrie-martie) cantitatea de precipitaţii ar fi trebuie să atingă 220-250 de litri/mp, adică de 20 de ori mai mult. Autorităţile spun că în aproximativ o săptămână se va cunoaşte dimensiunea dezastrului.

Deocamdată, după publicarea, în Monitorul Oficial, al Ordinului comun MADR/MAI nr. 97/63/ 2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice având ca efect seceta pedologică, în judeţul Galaţi au fost demarate activităţile preliminare de evaluare a pagubelor.

Astfel, comisiile constituite vor efectua, în prezenţa persoanelor afectate, constatarea şi evaluare fizică şi valorică a pagubelor înregistrate de acestea şi vor întocmi un proces verbal, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordinul comun MADR/MAI nr. 97/63/ 2020, validând şi centralizând datele conţinute în rapoartele operative întocmite la nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Deja a fost creat cadrul legal pentru constituirea comisiilor de constatare şi evaluare, prin ordinul prefectului nr. 178/16.04.2020.

Direcţia pentru Agriculturã Galaţi va coordona activitatea comisiilor de evaluare, va asigura secretariatul comisiilor, centraliza datele din procesele verbale întocmite de comisii, va prezenta Instituţiei Prefectului judeţul Galaţi situaţia centralizatoare cu pagubele înregistrate la nivel de judeţ, împreunã cu procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor şi va informa Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale asupra situaţiilor evidenţiate.

Prezenţa reprezentanţilor Direcţiei pentru Agriculturã Galaţi, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Galaţi şi Primăriei comunei în cadrul comisiilor ce se vor deplasa pe teren este obligatorie.

„De asemenea, având în vedere restricţiile impuse în contextul actual al pandemiei de coronavirus COVID -19 şi lansarea noii platforme online MADR destinată sectorului legumicol, pentru promovarea şi sprijinirea micilor producători, a fost transmisă o solicitare către primăriile din judeţ, pentru a le asigura resursele tehnice necesare, celor care nu dispun de acestea, astfel încât să poată accesa portalul: www.rndr.ro/legume (http://www.rndr.ro/legume), pentru facilitarea schimbului de date cu potenţialii clienţi”, transmite Prefectura Galaţi.

Asociaţiile de producători agricoli din judeţul Galaţi spun că paguba produsă doar la grâu, orz, orzoaică şi rapiţă (culturile semănate în toamnă) este de circa 20 de milioane de euro, iar dacă statul nu intervine urgent foarte multe exploataţii vor intra, în cel mult 4-5 luni, în incapacitate de plată şi în faliment, cu consecinţe grave asupra siguranţei alimentare a populaţie.

De asemenea, fermierii spun că în zonele unde nu există irigaţii situaţia este dramatică, fiind imposibil de semănat culturile de primăvară. Nici acolo unde există sistem de irigaţii situaţia nu este foarte bună, ţinând cont că sistemul de pompare (gestionat de stat) a fost pornit abia la sfârşitul lunii martie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite