Dunărea a ajuns la câţiva centimetri de cota de inundaţie la Galaţi şi Brăila. Autorităţile sunt în alertă

Dunărea a ajuns la câţiva centimetri de cota de inundaţie la Galaţi şi Brăila. Autorităţile sunt în alertă

Dunărea a ieşit deja din matcă la Galaţi FOTO Costel Crângan

Potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), cota fluviului a ajuns, marţi dimineaţă (27 martie), la Brăila, la 604 centimetri, cu doar 6 centimetri sub cota de inundaţie, care ar putea să fie depăşită în cursul zilei de miercuri. La Galaţi, până la cota de inundaţie mai sunt 20 de centimetri.

Autorităţile din Galaţi şi Brăila sunt în alertă după ce, în ultimele zile, nivelul Dunării a crescut alarmant, fiind foarte aproape de a depăşi cota de inundaţie.

Potrivit datelor furnizate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ), cota apelor fluviului a ajuns la 604 centimetri, cu 24 de centimetri peste cota de atenţie şi la numai 6 centimetri de cota de inundaţii (610 cm). 

Cum de luni până marţi nivelul Dunării a crescut cu 7 centimetri, este de aşteptat ca în cursul nopţii de marţi spre miercuri cota de inundaţie să fie depăşită. Prognoza AFDJ este pentru un nivel de 614 centimetri.

La Galaţi, nivelul fluviului a ajuns la 580 de centimetri, fiind cu 20 de centimetri sub cota de inundaţie (600 cm). Creşterea pe ultimele 24 de ore a fost de 7 centimetri, iar pe ultimele 48 de ore s-au înregistrat +18 centimetri. Trendul actual pentru porţiunile din amonte indică o creştere a apei şi pentru următoarele 2-3 zile, ceea ce înseamnă că şi la Galaţi ar putea fi atinsă cota de inundaţii.

Din fericire, veştile în ceea ce priveşte cotele Dunării pe perioada de după 29 martie sunt destul de bune, în sensul că debitul fluviului va scădea (deja la intrarea în ţară scăderea a fost destul de serioasă ieri şi azi) , deci şi nivelul apei. Rămâne de văzut, însă, ce se va întâmpla pe principalii afluenţi în zilele următoare, când este aşteptată o creştere a debitelor (mai ales pe Siret, Prut şi Olt) din cauza topiri zăpezii.

Având în vedere şi codul portocaliu de inundaţii de pe Dunăre (valabil în perioada 24-31 martie), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a verificat 20 de agenţi economici de la malul Dunării, respectiv platforme industriale precum Port Bazinul Nou, Port Docuri sau Şantierul Naval. În urma controalelor efectuate s-a constatat că toţi agenţii economici au materiale cu care ar putea construi diguri de apărare din saci cu nisip şi au planuri de intervenţie în caz de inundaţie. 

Deocamdată, singurele măsuri luate concret au fost astuparea unor canalizări pluviale, atât la Galaţi, cât şi la Brăila, pentru ca apele umflate ale fluviului să nu refuleze în oraş pe acolo. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: