Duel celebru pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi: Stradivarius contra Guarnieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul are loc miercuri, 23 septembrie 2015, de la ora 19,00, în cadrul turneului „Duelul viorilor”, susţinut de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru.

Publicul gălăţean va avea parte de un adevărat regal de muzică, miercuri, 23 septembrie 2015, când în oraş poposeşte un turneu remarcabil - „Duelul viorilor” – care-i are în prim plan pe violoniştii Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarnieri).

Artiştii români vor cânta la două viori foarte vechi şi foarte renumite ieşite din mâinilor marilor lutieri italieni Antonio Stradivari şi Giuseppe Guarnieri, probabil cei mai mari fabricanţi de viori din toate timpurile.

În fapt, „dueliştii” Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru au acceptat provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice şi de a se duela, în numele disputei de veacuri a lutierilor, cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius si Guarneri.

Pianistul Horia Mihail, ca secundant al acestui duel, va urmari îndeaproape prevederile Code Duello şi se va asigura ca regulile sunt respectate întocmai, acompaniind la pian, pe fiecare dintre cei doi violonişti.

Spectacolul are loc pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, cu începere de la ora 19,00. Preţul unui bilet este 32,4 lei (întreg) şi 21,6 lei (cu reducere pentru pensionari, elevi şi studenţi).

Liviu Prunaru, despre Stradivarius „Pachoud” din 1694

„Construcţia instrumentului a avut loc în 1694, era perioada lungă a lui Stradivari, adicăa cea în care fîcea instrumente puţin mai lungi decât cele obişnuite, ceea ce adauga un grad de dificultate interpretarii. Eu înainte am cântat pe un Guarneri, care era mult mai mic decât o vioară obişnuită şi a fost destul de diferit atunci când am trecut pe acest Stradivarius care are trei milimetri în plus şi a fost deja ajustat cu alţi câtiva milimetri. Cânt de trei ani pe acesta vioara. Mi-a fost oferita de Orchestra din Amsterdam, Concertgebouw, să cânt pe ea atâta timp cât voi ramâne cu ei”, spune Liviu Prunaru

„Venind dintr-o familie de Guarneri, pe care am cântat mai mult de 16 ani, pot sa spun ca diferenta este foarte mare, si nu numai din punct de vedere acustic, ci pur şi simplu material. Într-un fel simti si cânti, cu o anume tehnică, pe o Guarneri şi altfel cânţi pe o vioara Stradivari. Vreau să vă spun încă ceva: n-am fost prieten chiar de la început cu Stradivari. De ce? Familia Guarneri are un sunet închis, cald şi plăcut, care te învăluie şi te cuprinde din toate părţile. E superb! Stradivariusul are însă altă calitate, un sunet sclipitor, strălucitor, pe care eu îl asemui cu o lama laser care trece prin tot. Mi-a trebuit ceva timp ca să mă împrietenesc cu această vioară şi să-i înţeleg toate calităţile”, adaugă violonistul.

Gabriel Croitoru despre Guarneri „Catedrala” din 1730

„Eu trebuia de fapt sa cânt pe Stradivari, pentru ca am câştigat primul concurs prin care a fost atribuită vioara lui Ion Voicu. Pâna la urma sunt mult mai mulţumit cu ceea ce mi s-a oferit în final, respectiv această vioara Guarneri, care mi se pare deosebita. Ea are un pseudonim si anume "Catedrala", pentru ca sunetul ei se aseamănă cu cel dintr-o biserică. Este absolut grozav”, spune Gabriel Croitoru.

„Deoarece ca dimensiune instrumentul acesta este foarte apropiat de ce am avut înainte, nu mi-a fost greu. Vioara mea personală este tot o vioară italiană, care nu diferă ca dimensiuni. Sigur, sunetul este altul, iar preţul nu mai vorbim. În ceea ce priveste vioara Guarnieri, pentru auzul instrumentistului nu este un sunet foarte puternic şi foarte pregnant, în schimb ceea ce se duce la distanţă, spre public, este cu totul special”, adaugă violonistul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite