Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină: „Trebuie să ne pregătim pentru un vaccin mult mai eficient“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Marius Geantă, sursa: Arhivă Personală
Dr. Marius Geantă, sursa: Arhivă Personală

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, susţine că este nevoie de o adaptare a vaccinurilor. Valul Omicron ne arată, printre altele, nevoia de a dezvolta generaţii noi de vaccinuri, este de părere medicul.

Dr. Marius Geantă consideră că a treia doză restabileşte la un nivel foarte bun protecţia în faţa spitalizărilor, fată de formele grave şi de deces. Însă ideea de a administra la un interval scurt, de trei luni de zile, o a patra doză identică se dovedeşte a fi nefezabilă, conform primului studiu, din Israel.

„În plus, nu putem să ne imaginăm acest gen de strategie de vaccinare anti-COVID, pe termen lung, care să presupună administrarea a trei sau patru doze identice în fiecare an. Este nevoie de o adaptare a vaccinurilor care s-au dezvoltat iniţial faţă de tulpina originară a virusului. Vaccinurile trebuie dezvoltate atât pentru variantele care circulă şi pun probleme de sănătate publică, dar şi pentru alte variante care ar putea să apară şi să pună probleme”, afirmă dr. Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit medicului, Compania Moderna are în dezvoltare deja o variantă actualizată a vaccinului nu doar faţă de Omicron, ci faţă de mai multe posibile mutaţii care ar putea să apară şi să fie parte ale unor variante care să pună probleme în viitor. 

„Avem în acest moment, iar acesta este lucrul cel mai important, capacitatea tehnologică de secvenţiere şi de analiză de date despre virus care să ne permită să personalizăm vaccinurile de generaţie nouă. Dacă prima generaţie de vaccinuri a putut să fie dezvoltată şi să ajungă pe piaţă în nouă luni, pornind practic de la zero, pentru versiunile adaptate ale vaccinurilor, vaccinurile 2.0, acest interval de timp ar trebui să se scurteze la 3-4 luni.

Acest lucru ne permite nouă să avem pe viitor campanii de vaccinare anti-Covid care să ţină cont de ceea ce circulă acum şi ce este posibil să circule în perioada imediat următoare şi vaccinul odată administrat ar trebui să asigure o protecţie mult îmbunătăţită faţă de respectivele variante.

În acelaşi timp, noi toţi cei care ne-am vaccinat cu două sau trei doze nu trebuie să ne gândim că ne-am administrat vaccinul degeaba. Pentru că, pe de o parte, aceste vaccinuri ne-au asigurat protecţia faţă de varinatele Alpha, Delta, care au circulat anul trecut. Şi ne-au protejat de formele grave de boală şi de deces” - explică dr. Geantă.

Fiecare doză de vaccin este ca un proces de învăţare pentru sistemul nostru imun

Medicul susţine că cele trei doze ne asigură acum protecţia faţă de Omicron şi sunt un fel de antrenament sau setare a sistemului imun care nu se va pierde niciodată.

„Iar generaţiile noi de vaccinuri vor adăuga un element în plus de protecţie imunitară faţă de cea pe care noi deja am dobândit-o ca urmare a vaccinării. Şi chiar dacă nivelul de anticorpi scade în timp, iar acest lucru ne expune la infecţia în sine, activitatea pe care o au limfocitele B şi T citotoxice nu se pierde niciodată. Şi pe ea se bazează protecţia oferită faţă de formele grave de boală. Fiecare doză de vaccin administrată este ca un proces de învăţare pentru sistemul nostru imun.

Sunt foarte multe alte variante ale coronavirusului care circulă însă, din fericire, până în acest moment nu au pus probleme din punctul de vedere al sănătăţii publice. Şi Omicron circula de ceva vreme, dar a devenit de interes atunci când a început să pună probleme de sănătate publica în Africa de Sud, ducând la creşterea numărului de cazuri”, explică dr. Geantă.

Concluzia aparţine tot specialistului: „Cred că suntem totuşi în etapa medicinei de precizie în care putem să anticipăm şi deja să avem fie pe piaţă, fie pregătit pentru imediata utilizare un vaccin mult mai eficient pentru o varianta care devine dominantă”.

Dr. Marius Geantă este preşedinte şi co-fondator al Centrului pentru Inovaţie în Medicină, o organizaţie europeană de cercetare şi inovare, cu interes în dezvoltarea politicilor inovatoare de sănătate, în creşterea nivelului de educaţie şi comunicarea personalizată. 

Scopul Centrului pentru Inovaţie în Medicină este de a scurta timpul de la apariţia inovaţiilor la aplicarea acestora în beneficiul cetăţenilor. 

Vă recomandăm şi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite