Doi cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi au inventat mâna bionică, menită să substituie antrenorul de volei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi inventatori au făcut o demonstraţie la un salon de inventică. Foto: Adevărul
Cei doi inventatori au făcut o demonstraţie la un salon de inventică. Foto: Adevărul

Cei doi profesori au uimit vizitatorii unui salon de invenţii cu un aparat computerizat care măsoară performanţa jucătorilor de volei, la pasa cu două mâini de jos. Aparatul se foloseşte în faza de iniţiere în voleiul de performanţă.

Aparatul are la bază un soft care evaluează şi mai apoi corectează sportivul în timp real. Practic, este vorba despre o mână bionică, dotată cu senzori, care are grijă ca braţele sportivului să fie în poziţia corectă, atunci când se face pasa. După fiecare mişcare, în urma analizei, calculatorul transmite verbal comenzi şi indicaţii jucătorului, pentru a-şi corecta poziţia, iar la final dă o notă celui evaluat.

„Practic, acest dispozitiv ţine loc de antrenor în momentul avem o grupă de copii şi nu ne putem împărţi la toţi. Aparatul, dacă are acest soft, îl putem conecta pe un sportiv, deschidem aplicaţia şi vedem la sfârşitul unui antrenament cât de bine a efectuat mişcările”, spune Carmen Pîrvu, lector la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi.

„Sistemul este conceput să se aplice şi pentru alte procedee de antrenament, dar şi pentru aplicaţii medicale, de recuperare”, spune la rândul lui Răzvan Roşculeţ, doctorand la Facultatea de Inginerie care a contribuit la realizarea dispozitivului.

Implementarea proiectului a durat aproape un an şi după ce au prezentat dispozitivul la un salon de inventică de la Galaţi, o instituţie s-a arătat interesată să cumpere acest brevet.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite