Doi copii din Bucureşti fac şcoala acasă, din cauza problemelor din învăţământ. Mama: „Profesorii tot mai slab pregătiţi m-au convins să îi educ acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irène  alături de copiii ei la un eveniment despre homeschooling. Foto: Arhiva personală
Irène  alături de copiii ei la un eveniment despre homeschooling. Foto: Arhiva personală

Bogdan (13 ani) şi Julia (11 ani), din Bucureşti, au trecut prin mai multe sisteme educaţionale europene, dar, odată întorşi acasă, nu au mai mers nicio zi la şcoală. Irène, mama lor, profesoară de engleză la un afterschool, s-a decis să îi educe singură, acasă. Julia studiază spaniola, iar Bogdan – greaca şi limbajul de programare Java Script.

După o perioadă în care au locuit în mai multe ţări, Irène (35 de ani) şi copiii ei s-au reîntors în Bucureşti. Acasă au găsit, însă, un sistem de învăţământ plin de probleme, care nu a ţinut pasul cu timpul. Aşa că, de aproape trei ani, Bogdan (13 ani) şi Julia (11 ani) sunt educaţi la domiciliu. Mama lor, care îşi câştigă existenţa din meseria de profesor de engleză la un afterschool, spune că homeschooling-ul are nenumărate beneficii şi le oferă copiilor posibilitatea de a avea o perspectivă mai largă asupra vieţii.

„Noi am fost plecaţi în Elveţia din 2001 până în 2007. Când ne-am întors în România, m-am angajat la o firmă care organizează conferinţe, seminarii şi alte evenimente la care participă autorităţile publice locale. În 2009 am plecat din nou, de data aceasta în Cipru, pentru trei ani, iar apoi ne-am mutat în Irlanda pentru şase luni“, îşi începe Irène povestea.

Părinţii, implicaţi în sistemul educaţional irlandez

Pe parcursul anilor în care au locuit în afara României, copiii lui Irène au fost integraţi în sistemele de educaţie din fiecare ţară în parte. Astfel că, timp de trei ani, Bogdan şi Julia au mers la şcoală în Cipru şi ulterior, în Irlanda.

Homeschooling Irene - Oana Cernat

„Ciprioţii nu sunt foarte mulţumiţi de şcolile lor, dar pentru mine, venind din sistemul românesc, a fost relaxant. Programa nu era încărcată şi toxică, aşa cum este cea din România. De exemplu, pentru copiii din clasele mai mici, nu este chiar atât de greu. Acolo aveau mai puţine materii. De asemenea, nu era un sistem competitiv, profesorii erau mult mai relaxaţi şi mai apropiaţi de copii. Până şi în relaţiile cu părinţii erau calzi“, explică Irène.

Pe de altă parte, în Irlanda, sistemul era puţin diferit. „Şcoala «Educate Together» în care au învăţat Bogdan şi Julia se baza pe un sistem nou, care presupunea o apropiere foarte mare a profesorilor faţă de părinţi. Copiii nu aveau de făcut decât cel mult o jumătate de oră de lecţii pe zi. Matematica o făceau cu un alt profesor, şi nu cu învăţătoarea lor. Cât am stat în Irlanda, am făcut parte din comitetul de părinţi-profesori, ceea ce a fost foarte interesant. Uite, până şi religia avea o altă abordare. Fiind o şcoală unde învăţau foarte multe naţii, la această materie, copiilor le erau predate doar noţiuni generale.“

Şcoală fără teste şi termene-limită

Întorşi acasă, părinţii celor doi copii au găsit în sistemul de învăţământ românesc o programă mult prea încărcată, dar şi multe alte probleme. Aşa că ideea de a continua şcoala acasă – homeschooling – a fost de departe „cea mai bună pe care am luat-o în viaţa mea“, după cum susţine Irène. „În primul rând, copiii mei sunt fericiţi, nu sunt presaţi de tot felul de termene-limită, examene, teste. Nu sunt obligaţi să înveţe pe bandă rulantă tot felul de lucruri care, să fim sinceri, nu le vor folosi vreodată. Părinţii care fac homeschooling au o perspectivă mai largă asupra vieţii. Mediul de la şcoală, şicanările dintre elevi, profesorii tot mai slab pregătiţi m-au convins să îi educ acasă.“

Homeschooling Oana Cernat

Copiii au timp să-şi descopere înclinaţiile

Unul dintre principalele motive pentru care Irène a decis să-şi educe singură copiii acasă este că în sistemul educaţional românesc nu primează deloc ceea ce vor copiii să facă, ei nu au timp să afle ce le înclinaţii au şi ce le place cu adevărat. „Eu sunt înclinată spre un sistem mai flower power, care nu le antrenează copiilor latura competitivă de mici. Sunt de părere că ei ar trebui să aibă timp şi să le fie puse la dispoziţie materiale pentru a se putea dezvolta într-o anumită latură. În momentul în care au foarte multe teme şi lecţii de învăţat nu prea mai au timp să se gândească la ce vor ei, devine mai important ce vor alţii de la ei, ceea ce este complet greşit“, ne lămureşte ea.

Homeschooling Oana Cernat

Educaţia la domiciliu le oferă copiilor libertatea de a participa la nenumărate activităţi şi de a absorbi informaţii interesante. Atunci când nu au lecţii, Julia şi Bogdan frecventează, alături de mama lor, cursurile de dans irlandez Steysha, şcoală recunoscută la nivel internaţional. Anul trecut au participat împreună la un concurs de dans în Bratislava, de unde s-au întors cu cinci medalii. Iar şirul activităţilor fascinante nu se opreşte aici. Bogdan a jucat în filmul „Vizitatorul“, un thriller românesc în regia lui Jamil Hendi, iar anul viitor producţia va merge la festivaluri din afara ţării.

În momentul în care au foarte multe teme şi lecţii de învăţat nu prea mai au timp să se gândească la ce vor ei, devine mai important ce vor alţii de la ei, ceea ce este complet greşit.
Mediul de la şcoală, şicanările dintre elevi, profesorii tot mai slab pregătiţi m-au convins să îi educ acasă.

Bogdan şi Julia sunt extrem de fericiţi că nu merg la şcoală şi ştiu de ce nu merg acolo. Se întâlnesc adesea cu copii care sunt în sistem şi vin apoi să îmi spună că profesorii ţipă la prietenii lor, că aceştia ar vrea să înveţe altceva, dar nu au timp.

Paşii pentru o educaţie solidă acasă

În prezent, Julia şi Bogdan sunt înscrişi la o şcoală-umbrelă din Statele Unite ale Americii. Cât este ziua de lungă, cei doi fraţi învaţă atât împreună, cât şi separat atunci când vine vorba despre pasiunile lor: Julia studiază singură spaniola, iar Bogdan greaca şi limbajul de programare Java Script. Homeschooling-ul nu îi împiedică să facă, însă, şi mici experimente şi cercetări cu microscopul ori cu telescopul.

„Vor da Bacalaureatul internaţional“

Din punct de vedere legal, informaţiile se pot obţine de pe internet. Primul pas spre homeschooling este ca părintele să-şi retragă copilul din sistem, cu foaie matricolă cu tot, şi apoi să-l înregistreze la o şcoală-umbrelă, care va fi implicată în educaţia copilului. Acea şcoală îi dă părintelui documentele pe care ar trebui să le aibă pentru statul român. De asemenea, poţi asista la cursuri online, ţi se face şi un curriculum. Cursurile sunt în funcţie de nivelul de cunoştinţe al copilului. „Copiii mei sunt înregistraţi la West River Academy din Utah, SUA. De la anul, Bogdan va fi înscris la un liceu din Spania, pe care îl va urma şi Julia. Desigur, vor învăţa tot de la distanţă. Eu cred că amândoi au un viitor mai bun şi mai relaxat. Mai târziu se vor putea înscrie şi la facultate, pentru că vor da Bacalaureatul internaţional. Nu ţin morţiş să urmeze o unitate de învăţământ superior, doar dacă simt ei că îi va ajuta. Nu vreau să aibă pur şi simplu o diplomă“, a precizat Irène.

Homeschooling Oana Cernat

Julia: „Studiez trei ore pe zi

Julia şi Bogdan înţeleg foarte bine de ce nu merg la şcoală ca alţi copii. Ba, mai mult, ei şi-au descoperit încă de pe-acum pasiuni pe care şi le cultivă neîngrădiţi. „Ultima dată când am fost la şcoală eram în Irlanda, mi-a plăcut acolo. Dar şi mai mult îmi place ideea de homeschooling, deoarece pot să învăţ ce materii mă interesează pe mine şi am timp şi pentru alte activităţi. Îmi place foarte mult muzica, studiez pianul şi uneori canto. Merg des la cursuri de dans irlandez, urmează să plec în această lună la o competiţie care va avea loc în Hamburg, Germania. Nu mă deranjează că nu merg la şcoală, sau că nu am colegi. Fac lecţii cu fratele meu şi luăm informaţii unul de la celălalt. În fiecare zi studiez câte trei ore, la care se adaugă şi alte activităţi“, a spus Julia.

Homeschooling Oana Cernat

Fiind expus la o varietate de materii şi având libertatea de a alege ce-i place, Bogdan a descoperit că are o pasiune pentru programare. „Mă fascinează informatica şi învăţ Java Script şi HTML, ba chiar ştiu să şi codez. Totuşi, în viitor mi-ar plăcea să ajung să pilotez avioane. Acasă studiez, printre altele, matematică, limba greacă, geografie, istorie, engleză şi merg la cursuri de dans irlandez cu mama şi cu sora mea, avem şi o coregrafie a noastră. De asemenea, am început să fac pian“, ne-a povestit Bogdan.

„Mi se spune că îmi ţin copiii în borcan“

Deşi Irène a găsit în sistemul de homeschooling numai avantaje, sunt şi părinţi care o judecă pentru alegerea făcută. „Eu am văzut cum este sistemul de învăţământ în trei ţări diferite. Când am decis să fac homeschooling, am ales în cunoştinţă de cauză. Primesc multe comentarii negative, dar eu ştiu ce am de făcut. Mi se spune că îmi ţin copiii în borcan, ceea ce este complet neadevărat. Julia şi Bogdan pot interacţiona instant cu oricine şi ştiu să interacţioneze şi cu adulţii, ceea ce este foarte important. În mod normal, copiii interacţionează numai cu părinţii şi profesorii, dar ai mei, având atât de multe activităţi, sunt trataţi de la egal la egal şi învaţă foarte multe lucruri“, consideră Irène.

Pe de altă parte, inspectorul şcolar Mioara Enache, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, crede că va trece foarte mult timp până când se va implementa acest sistem de homeschooling la noi în ţară: „Este nevoie de o schimbare a percepţiei, sistemul nostru actual are multe hibe şi lacune. Homeschooling-ul ar putea fi un succes, chiar şi eu mi-aş îndruma copilul spre un astfel de sistem, dar lucrurile trebuiesc schimbate de undeva de sus“.

Homeschooling Irene - Oana Cernat

„Am şansa să petrec mai mult timp cu copiii mei“

Deşi petrece foarte mult timp cu copiii ei, Irène găseşte timp şi pentru carieră. Mamă singură, ea nu a primit susţinere morală din partea familiei, aşa că îşi câştigă existenţa fiind profesoară de limba engleză la un afterschool. De asemenea, tot ea se ocupă de Relaţii Publice şi Event Managing la Steysha School of Irish Dance, unde este, de altfel, şi dansatoare. Fire activă, Irène este colaborator extern la o firmă organizatoare de evenimente oficiale (conferinţe, seminarii, cursuri) cu autorităţi publice locale, şi ocazional traduce şi scrie articole pentru un site de parenting. Tot ocazional, merge la cursuri de actorie şi improvizaţie cu copiii ei sau apar în filme şi videoclipuri. Anul trecut, Julia a făcut parte din juriul Festivalului de Film Internaţional pentru Copii Kinodiseea, unde a fost selectată pe baza unei recenzii făcute pentru filmul „Maleficent“.

Homeschooling Irene - Oana Cernat

„Homeschooling-ul îmi dă şansa să petrec mai mult timp cu copiii mei, ceea ce este extrem de important, pentru că majoritatea problemelor adolescentine pleacă de la lipsa de comunicare dintre copii şi părinţi. Iar tu, ca părinte, fiind mai mult plecat, nici măcar nu ai timp să-ţi dai seama de schimbările petrecute cu copilul tău şi apoi nu mai ştii cum să te descurci cu el pe parcursul transformărilor. Desigur, asta nu înseamnă că nu vor fi crize, însă poţi avea altă abordare, mai multă răbdare, vorbeşti altfel cu copiii tăi. Homeschoolerii au o tranziţie mai uşoară către viaţa de adult decât ceilalţi“, crede Irène.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite