Doctorul Nicolae Bacalbaşa: „Sănătatea e varză!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Bacalbaşa
Nicolae Bacalbaşa

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă se arată extrem de dezamăgit se starea actuală a sistemului sanitar românesc. Medicul indică şi cauzele prăbuşirii sistemului: implicarea politicului, lipsa banilor şi mai ales proasta lor gestionare.

Dr. Nicolae Bacalbaşa lucrează la Spitalului de Urgenţă din Galaţi de la înfiinţarea unităţii medicale, adică din 1972. A fost martor la toate schimbările care au avut loc în spital, a traversat odată cu sistemul toate etapele dezvoltării şi decăderii lui, iar acum a ajuns în situaţia de a spune că „Sănătatea e varză".

A cui e vina?

Bacalabaşa spune că este dificil să găseşti nişte vinovaţi, nominal, însă că nu este greu să identifici cauzele care au adus sistemul medical în stare de colaps.

„Sistemul sanitar este complet nefuncţional. Problema trebuie identificată, recunoscută şi asumată. Cu toate costurile necesare. Prea mult timp s-a încercat ignorarea fondului problemei şi că s-a recurs la varianta pasării responsabilităţii. Toţi spun că au fost la conducere temporar şi că nu au avut timp, sau că cei de înaintea lor au lăsat totul vraişte şi aşa mai departe", spune Nicolae Bacalbaşa, purtorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă.

În ceea ce priveşte descentralizarea reţelei de spitale, din punctul de vedere al doctorului Bacalbaşa, primăriile şi consiliile judeţene nu au competenţa necesară pentru o asemenea responsabilitate.

„Primăriile, consiliile locale şi consiliile judeţene n-ar trebui să aibă nicio legătură cu spitalele. Însă CL şi CJ sunt proprietarele spitalelor, iar mai nou au şi calitatea de manageri. Nu ştiu cum pot ele manageriza situaţia printr-un simplu comitet de direcţie? Se poate face doar «management din elicopter», fără a cunoaşte cu adevărat despre ce este vorba", mai spune Nicolae Bacalbaşa.

Jaf la CAS

Aşa poate fi descrisă, în viziunea dr Bacalbaşa, situaţia din curtea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS).

Finanţarea se face de la CAS. Însă, cea mai mare bancă din România - aşa cum poate fi considerată - a fost jefuită! Faptul că această instituţie a fost confiscată de politic şi că banii au dispărut fără nicio urmă reprezintă un adevărat jaf. Niciun român nu mai poate dovedi că banii lui proveniţi din contribuţia sa la asigurările de sănătate au dispărut. De când a intrat pe fir politicul, nu mai există niciun fel de transparenţă la CAS", spune dr. Bacalbaşa.

Află ce crede dr Bacalbaşa despre medicii rezidenţi pe galati.adevarul.ro

Medicii rezidenţi

Situaţia tragică în care a ajuns sistemul sanitar îi afectează în egală măsură şi pe medicii aflaţi la început de drum. Salariile mici, dotarea proastă şi condiţiile de muncă mizere de lucru îi împing pe aceştia tot mai des spre străintate.

„Medicii rezidenţi pornesc la început de drum doar cu dorinţa de a fi consideraţi oameni şi cu dorinţa de a fi respectaţi într-o bună zi. Atât şi nimic mai mult", adaugă dr. Bacalbaşa.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite