Dispozitive revoluţionare create de cercetătorii români, premiate cu aur la un salon internaţional de inventică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi profesori şi cercetători de la Facultatea de Inginerie din Galaţi au creat standul hidraulic de montare a casetelor cilindrilor de laminare, dispozitivul articulat pentru realizarea solicitării de forfecare pe conturul plăcilor plane şi dispozitivul pentru ascuţirea hiperboloidală a burghielor multităiş în arc de cerc.

Şeful de lucrări doctor inginer Nicuşor Baroiu, care activează în cadrul departamentului de Ingineria Fabricaţiei a Facultăţii de Inginerie din Galaţi, conferenţiarul doctor inginer Elena Felicia Beznea, alături de inginerul Vasile Iroveanu, de la ArcelorMittal Galaţi, au realizat un stand hidraulic de montare a casetelor cilindrilor de laminare, ce este doar un prim pas dintr-un proiect mai amplu, care vizează mentenanţa echipamentelor industriale din combinatul siderurgic de la Galaţi.

”Este o variantă miniaturizată a unui echipament, prin care cilindrii de laminare de la combinatul siderurgic sunt transportaţi pe un cărucior cu acţionare hidraulică. Cei din combinat se confruntă cu mari probleme legate de repararea acestora, date fiind utilajele care nu sunt tocmai de ultimă generaţie, iar mentenanţa joacă un rol important”, explică unul dintre inventatori, Nicuşor Baroiu.

Invenţia reprezintă practic o verificare prin mai multe simulări a suprasolicitării căruciorului, a platformei de descărcare, pentru că cea mai sensibilă parte era cea care viza cilindrii hidraulici şi cea pe care se aşezau cilindrii de laminare. Soluţia găsită de dascălii gălăţeni se va aplica acum la scară industrială, la ArcelorMittal Galaţi.

Standul hidraulic a fost construit efectiv de către un student al Facultăţii de Inginerie din Galaţi, iar operaţiile de simulare au fost realizate de Nicuşor Baroiu, Elena Felicia Beznea şi Vasile Iroveanu. Acest dispozitiv vine acum cu o soluţie la încărcările din zona industrială cu o masă foarte mare.

Sistemul prin care sunt verificate plăcile din care sunt construite navele

O altă invenţie premiată la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, inovării şi Inventicii – Pro Invent, desfăşurat la Cluj-Napoca, este cea a lui Ionel Chirică, profesor la departamentul de Inginerie Mecanică din cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi, care împreună cu doctorul inginer Elena Felicia Beznea a inventat un dispozitiv articulat pentru realizarea solicitării de forfecare pe conturul plăcilor plane.

Imagine indisponibilă

Medaliile de aur primite de profesorii şi cercetătorii gălăţeni la salonul de inventică FOTO Valentin Trufaşu

Invenţia este rezultatul unor cercetări teoretice care s-au realizat în cadrul unor proiecte europene, fiind o noutate la nivel mondial, iar ea a plecat de la sistemul clasic de închidere al uşilor cu zăbrele articulate. Dascălii gălăţeni au creat un sistem mai simplu şi mai eficient, care a fost deja testat, urmând să fie şi brevetat.

”Sistemul se va aplica în special în domeniul naval, unde normele de siguranţă cer verificarea plăcilor din care sunt construite navele la solicitarea de forfecare pe contur. Firmele de proiectare şi şantierele navale fac în prezent această testare doar din punct de vedere numeric, însă experimental nu a făcut nimeni acest lucru până acum”, a declarat profesorul Ionel Chirică.

Dispozitiv pentru ascuţirea burghielor

Alţi cinci cercetători de la Facultatea de Inginerie din Galaţi, conferenţiarul Teodor Virgil, profesorul Cătălin Fetecău, şeful de lucrări Nicuşor Baroiu,  profesorul Silviu Berbinschi şi profesorul Nicolae Oancea, au realizat un procedeu şi un dispozitiv pentru ascuţirea hiperboloidală a burghielor multităiş în arc de cerc.

Sună complicat, dar în realitate este o invenţie extrem de simplă şi foarte eficientă. Ascuţirea burghielor, indiferent de mărimea lor şi de zona unde sunt folosite, se poate face acum cu  un corp foarte uşor de profilat şi de îndreptat, acesta fiind noutatea şi marele avantaj cu care vine invenţia.

Inventatorii au venit cu ideea creării acestui dispozitiv în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de Guvernul României. Dispozitivul creşte semnificativ durabilitatea burghielor (n.r. perioada cât poate da găuri până când e nevoie de o nou ascuţire), dar  îmbunătăţeşte totodată şi rugozitatea suprafeţei prelucrate.

Cele trei invenţii amintite, două brevetate şi una în curs de brevetare, au fost răsplătite cu diplome de excelenţă şi trei medalii de aur la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, inovării şi Inventicii – Pro Invent, desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 21-23 martie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite