Diabetul, dezastru pentru tot mai mulţi copii din România. Medic: „Vă daţi seama ce greu este să prescriu regim unui copil deja dependent de insulină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu diabet. Foto: Adevărul
Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu diabet. Foto: Adevărul

Alimentaţia nesănătoasă, lipsa de mişcare dar şi programul haotic îmbolnavesc tot mai mulţi români de diabet. Boala, considerată a fi o problemă occidentală, se răspândeşte rapid de la an la an, inclusiv în rândul copiilor. Pentru că nu există cultură şi educaţie sanitară în rândul populaţiei, mulţi dintre cei afectaţi nu au ajuns încă la medicul specialist.

Deşi până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Îngrijorător este faptul că diabetul s-a răspândit foarte mult şi în rândul celor mici. Iar copilăria, spun medicii, se risipeşte în momentul diagnosticării.

„În urmă cu 25 de ani aveam două, trei cazuri noi pe an, acum avem chiar şi 16 cazuri noi pe an. Este o creştere extraordinar de mare. Pe de altă parte, scade îngrijorător vârsta de debut a bolii. În ultimii trei ani am avut pentru prima dată cazuri de copii între 7 şi 11 luni. Vă daţi seama ce greu este să prescriu un regim la un copil care a mâncat numai lapte şi este dependent de insulină. Observ că obiceiurile s-au schimbat radical, mă refer la copiii din şcoli, care nu mai vin cu pacheţel de acasă, ci cu cinci lei în buzunar, merg la magazin şi îşi cumpără gustări nesănătoase”, a explicat prof. univ. dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi.

Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. La fel de importantă este şi atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice.

„Extinderea acestei epidemii este dramatică. Dacă acum zece ani se vorbea de un număr de peste 300 de milioane de diabetici în 2025, suntem abia în 2015 şi sunt deja diagnosticate peste 330 de milioane de diabetici. Epidemia este înspăimântător de extensivă şi rapidă. Alimentaţia poate influenţa starea noastră de sănătate, iar modul în care această influenţă este exercitată depinde numai de noi şi de alegerile pe care le facem. Tot ce trebuie să facem este să urmăm câşiva paşi simpli, pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a preveni numeroase afecţiuni, printre care se numără şi diabetul zaharat. De exemplu, este recomandat să bem apă sau ceai în loc de sucuri carbogazoase, să mâncăm cel puţin trei porţii de legume şi fructe pe zi, să reducem consumul de alcool şi dulciurile şi să evităm alimentele de tip fast-food”, a explicat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.


Educaţia terapeutică trebuie să devină legală în România

Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate.

„Vestea bună este că se poate face ceva. Acest lucru se poate realiza prin educaţia terapeutică, este instrumentul prin care specialiştii transmit recomandările medicale către pacienţii cu diabet sau cu alte boli metabolice. Echipa medicală este permanent alături de ei pentru a-i susţine în demersul lor de a-şi controla simptomele şi alte afecţiuni asociate. Educaţia terapeutică implică prevenţia bolilor prin controlul factorilor de risc, este instrumentul de tratament major în diabetul zaharat. Noi încercăm să facem demersuri ca educaţia terapeutică să devină legală în România şi să i se acorde importanţa cuvenită”, a spus dr. Andreea Moroşanu, medic diabetolog.

Medicii ne recomandă să ne facem analizele de sânge cel puţin o dată pe an, iar pentru a reduce riscul apariţiei bolii să facem cât mai multă mişcare, să mâncăm sănătos şi să lăsăm grijile deoparte.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite