Dezvăluiri „Adevărul“: dezmăţ public de 4,7 milioane de euro la Galaţi. Lefuri compensatorii scandaloase la societatea de distribuire a căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ianuarie pe firmă va scrie în loc de Apaterm, Calorgal iar prin birouri va cam bate vântul

Transferul a 500 de angajaţi între două firme aparţinând Primăriei Galaţi a generat salarii compensatorii uriaşe. Unii dintre directori au de încasat până la 130.000 de lei de fiecare, după ce au trecut – pe aceeaşi funcţii, în aceleaşi birouri şi cu aceeaşi leafă - de la firma de distribuţie a utilităţilor aflată în faliment la noua firmă de distribuţie.

Falimentul societăţii publice de distribuire a apei caldei şi căldurii în Galaţi – Apaterm SA -  a produs deja numeroase scandaluri legate de modul cum au fost gestionaţi banii, multă lume fiind de părere că ar fi nevoie de o anchetă amănunţită a procurorilor pentru a se determina cum a fost posibil să se producă, dintr-o activitate simplă de intermediere între CET şi populaţie, o „gaură” de peste 100 de milioane de euro.

Ca şi cum scandalul falimentului n-ar fi fost suficient, de câteva zile a mai apărut o situaţie revoltătoare. Potrivit tabelului consolidat al creditorilor falimentarei Apaterm (document care va fi analizat de judecătorul sindic pe 2 decembrie 2015), foştii angajaţi au de încasat de la societate câte 15-25 de salarii compensatorii în valoare totală de aproape 21 de milioane de lei (circa 4,7 milioane de euro). 

Asta în condiţiile în care 90% dintre aceştia (inclusiv toată conducerea) n-au ajuns şomeri, ci au fost angajaţi imediat de Calorgal SA, noua societate publică de distribuirea a căldurii.

Cum ambele societăţii (şi cea falimentară, dar şi cea nouă) aparţin Primăriei Galaţi, iar în realitate am avut de a face cu un simplu transfer în interes de serviciu (oamenii lucrează în aceleaşi clădiri, pe acelaşi funcţii), prima concluzie ar fi că problema nu este doar de ordin moral, ci a căpătat deja aspecte penale, căci la mijloc sunt o mulţime de bani publici.

Administratorul special al CET: sistemul este în pericol de blocare

Situaţia realmente bizară – nu se alta, dar este pentru prima dată în istorie în care se plătesc salarii compensatorii uriaşe pentru transferul de la o societate publică la alta -  a fost semnalată de Sinan Mustafa (foto), administratorul special al Electrocentrale SA Galaţi (producătorul de agent termic), care are de încasat de la falimentara Apaterm, pentru căldura livrată în anii trecuţi, aproape 400 de milioane de lei.

Sinan Mustafa

„Am aflat că aproximativ 90% din personalul actualului distribuitor, Calorgal, provine din randul foştilor angajaţi ai Apaterm, concediaţi colectiv în urma falimentului. Reangajarea este un lucru bun, pentru că foarte mulţi dintre ei sunt profesionişti, însă ceea ce nu înţeleg eu este cum de majoritatea solicită de la fostul distribuitor un număr de 25 salarii compensatorii, în urma concedierii de la fosta societate de distribuţie a agentului termic şi a angajării la noul distribuitor al agentului termic. Suma totală în discuţie ar fi de peste 21 milioane de lei”, a declarat Sinan Mustafa. 

Acesta este de părere că situaţia este nu doar nefirească, ci este de natură să pună în pericol funcţionarea sistemului de încălzire publică a Galaţiului (de care depind circa 100.000 de gălăţeni), care se află într-un echilibru financiar extrem de fragil.

„Această sumă ar trebui astfel luată din puţinele surse pe care Apaterm le are pentru plata energiei termice livrate în iarna 2014-2015 de către Electrocentrale Galaţi, lăsând practic societatea noastră fără posibilitatea de a plăti sumele eşalonate faţă de Romgaz şi Transgaz, ceea ce ar echivala cu blocarea din nou a sistemului de încălzire publică”, a spus administratorul special al Electrocentrale..

Spusele lui Sinan Mustafa legate de plata unor salarii compensatorii angajaţilor plimbaţi între cele două societăţi de furnizare a căldurii la Galaţi sunt confirmate de cel puţin două surse.

Prima ar fi chiar tabelul consolidat al creditorilor falimentarei Apaterm, acolo unde, la poziţia 19 a documentului publicat în Buletinul de insolvenţă nr. 8888 din 15.05.2015, figurează plata unor salarii compensatorii de 20.794.345 lei, în temeiul articolul 121 din Legea nr.85/2006.

A doua confirmare vine chiar de la directorul nou înfiinţatei Calorgal SA, Cristian Istrate (foto), care în urmă cu doar câteva săptămâni recunoştea că 90% dintre angajaţii societăţii au fost transferaţi, practic, de la Apaterm.

Cristian Istrate

„Cam toţi, care au vrut să vină înapoi, au venit. Sunt peste 420 de angajaţi. Noi am trecut organigrama cu 548. Peste 90 la sută din foştii angajaţi ai Apaterm s-au întors”, declara Cristian Istrate, pe 13 octombrie 2015.

De precizat că şi Istrate a lucrat la Apaterm, o scurtă perioadă, ca director general.

Operaţiune de jaf şi cotropire

Fără îndoială, modul cum au fost aranjate lucrurile la falimentul Apaterm (dincolo de modul cum s-a produs, cu larga contribuţie a politicului, „gaura” de 100 de milioane de euro) seamănă a operaţiune de jaf şi cotropire.

„Artizanii” par să fie tocmai foştii şefi ai Apaterm (adică tocmai cei care au falimentat societatea), ajunşi şefi la Calorgal, dar care urmează să beneficieze de nişte compensaţii uriaşe. Astfel, dacă un muncitor de rând ar încasa între 4.000 şi 30.000 de lei (în funcţie de vechimea în muncă), şefii ajung până la 130.000 de lei.

Bunăoară, Mircea Ispas (foto), actualul director tehnic al Calorgal, care are o vechime de peste 24 de ani la Apaterm (unde era tot director tehnic), este înscris cu 25 de salarii compensatorii, adică circa 130.000 de lei. Asta doar pentru simplul motiv că s-a transferat de la Apaterm la Calorgal (adică între două societăţi publice aparţinând primăriei), pe aceeaşi funcţie şi cu aceeaşi leafă. Ba chiar va lucra în acelaşi birou.

Mircea Ispas

Şi directorul economic al Calorgal, Geta Langa (care a deţinut aceeaşi funcţie şi la Apaterm), care are o vechime de peste 35 de ani, ar urma să încaseze tot 130.000 de lei ca salarii compensatorii.

Un alt fost salariat al Apaterm, Rodica Magearu, cu o vechime de peste 36 de ani, figurează cu plăţi compensatorii de 90.250 de lei, în timp ce Dana Zaharia (fost jurist al Apaterm, acum al Calorgal), care are o vechime de peste 17 ani, ar putea primi 15 salarii compensatorii, adică 54.150 de lei. 

Constantin Dorin Andarachi, care  activează şi el acum în cadrul Calorgal (peste 34 de ani vechime), va primi, conform aceluiaşi document, 90.250 de lei. Pe liste se regăseşte şi Dumitru Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat, care ar urma să primească 58.875 de lei. 

Până şi cei care au muncit puţin la Apaterm vor primi bani. Pentru o vechime de doar patru ani sunt plătite compensaţii între 4.000 şi 5.000 de lei de angajat, însă cei care au sub trei ani lucraţi nu primesc nimic.

Plăţile se fac din banii plătiţi de populaţie!

Evident, plăţile se fac din banii plătiţi de populaţie pentru utilităţi, aşa că, de fapt, totul se face cu riscul major ca plăţile către producătorul de agent termic Electrocentrale să fie sistate, deci sistemul public de încălzire să intre, din nou, în colaps.

Acest lucru este confirmat şi de Corina Curutz, reprezentantul CC INSOL SPRL, lichidatorul judiciar al Apaterm, care a declarat că singura sursă din care le vor fi plătite salariile compensatorii foştilor angajaţi sunt încasările datoriilor de la populaţie şi vânzarea bunurilor societăţii falimentate. 

„Nu pot să apreciez, la acest moment, dacă vor exista sumele necesare, întrucât avem dosare pe rol pentru recuperarea creanţelor, dosare în executare, se mai încasează şi direct de la asociaţiile de proprietari şi locatari”, a declarat Curutz.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite