DEZVĂLURI Licitaţii trucate şi achiziţii ilegale la Primăria Barcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Popescu, primarul comunei Barcea
Relu Popescu, primarul comunei Barcea

Curtea de Conturi a descoperit numeroase nereguli în actele comunei gălăţene Barcea, acolo unde primarul Relu Popescu este acuzat că a măsluit licitaţiile şi a aprobat cheltuieli ilegale. De altfel, în cazul edilului a fost făcută sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Raportul pe anul 2010 al Curţii de Conturi (actualizat în 2011 şi dat publicităţii la începutului 2012) au scos la iveală faptul că la mai mulţi primari din judeţul Galaţi au comis numeroase ilegalităţi în privinţa achiziţiilor publice, prejudiciul produs statului fiind de sute de mii de euro.

Cel mai grave fapte au fost constatate la Barcea, acolo unde pe numele primarului Relu Popescu (58 ani) a şi fost făcută sesizare penală.

Cum s-au evaporat 6 tone de motorină?

În sarcina primarului Popescu se reţin mai multe fapte ilegale. Una dintre acestea se referă la faptul că acesta a cumpărat de la o firmă de distribuţie a produselor petroliere 6,1 tone de motorină, pe care apoi a şi dat-o în consum, deşi instituţia nu are nicio maşină în dotare.

Mai mult, nu au fost întocmite nici măcar deconturi de deplasare sau alte acte de acest gen, de unde se poate trage concluzia că fie motorina nu a ajuns niciodată la primărie, fie s-a evaporat. Probabil că procurorii vor elucida acest aspect ca urmarea sesizării făcute de Curtea de Conturi.
Licitaţie trucată în favoarea unei firme „agreate"

Însă povestea cu motorina este doar o mică parte dintre fărădelegile petrecute la Barcea. Primarul de Barcea a mai reuşit şi să producă un prejudiciu estimat de Curtea Conturi la 50.000 de lei din „aranjarea" unei licitaţii.

Edilul a „tranşat" contractul pentru realizarea proiectului reţelei de canalizare din comună în patru „felii", iar fiecare dintre acestea au fost încredinţate aceleaşi firme, în aceeaşi zi, de către aceeaşi comisie. Per total, lucrarea necesita licitaţie,. Pe bucăţi, licitaţia a fost evitată şmechereşte, aşa că totul a ajuns la o firmă clientelară, al cărei nume nu ne-a fost dezvăluit, din păcate, de Curtea de Conturi.

Iată ce se specifică însă în raportul instituţiei de control, pentru a înţelege mecanismul folosit:

Contractele au fost încheiate în aceeaşi zi în care s-a emis H.C.L. nr. 29/31.10.2008, prin care pentru realizarea acestui proiect s-a alocat suma de 50.000 lei, iar cu toate că entitatea a achitat integral tariful contractelor, serviciile contractate au fost prestate defectuos sau nu au fost prestate integral. Prin contract prestatorul se obligă să predea clientului proiectul elaborat, pe suport hârtie sau în format electronic, până la data termenului limită de depunere a proiectului, proiect care nu a fost întocmit şi predat entităţii. Ca urmare a celor arătate mai sus, în momentul în care sesiunea de depunere a proiectelor pentru finanţare prin Măsura 3.2.2. s-a închis, entitatea nu avea proiect depus".

De altfel, Barcea nu are nici în acest moment canalizare, chiar dacă acheltuit 500 de milioane de lei vechi pentru un proiect care nu există!

Alte 75.000 de lei au fost plătite pentru o serie de lucrări publice care au fost efectuate de o societate care nu îndeplinea condiţiile de elibilitate cerute de lege. De asemenea, în cazul a altor două proiecte locale de mai mică anvergură (în valoare totală de 116.000 lei) a fost folosită aceeaşi metodă a împărţirii contactelor în tranşe, pentru a ocoli licitaţia.

Încrengături de contractori şi subcontractori

S-a mai constatat şi că primarul a plătit 81.000 de lei unei firme pentru realizarea Planului Urbanistic General al comunei, lucrare care a fost făcută apoi de o altă societate, care nu a participat la licitaţie. Nici cu plăţile din acest contract lucrurile nu-s deloc clare.

Alte comune în care s-au găsit nereguli sunt Matca, Schela, Munteni, Iveşti şi Tuluceşti, despre care vom reveni cu detalii în ediţiile viitoare.

CITEŞTE ŞI

DEZVĂLUIRI Firma unei grupări mafiote din Turcia a tras o „ţeapă” de patru milioane de euro la Galaţi

DEZVĂLUIRI Sporuri salariale şi prime ilegale de 1,3 milioane de euro la Primăria Galaţi

Inginerii financiare ţigăneşti. Vezi prin ce metodă scapă patronii rromi de obligaţia de a plăti impozite şi taxe

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite