Dezastrul din medicină: Vii cu o boală şi te mai alegi cu una din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Clinic de Urgenţă, medicii scot bani din buzunar pentru materiale sanitare inclusiv pentru cele necesare dezinfecţiei.Problemele financiare din sistemul sanitar pot provoaca şi la Galaţi situaţii similare celei care a dus la îmbolnăvirea prim-solistei de la Teatrul Naţional de Operetă.

Unităţile sanitare suferă din cauza unei subfinanţări  acute, la ora actuală nefiind foarte clar pe ce fonduri pot conta spitalele luna viitoare, de la Casa de asigurări de sănătate şi de la Consiliul Judeţean. Drept urmare, banii de care dispun unităţile în acest moment ajung numai pentru a plăti salariile personalului, nu şi pentru cheltuielile necesare asistenţei medicale.

„Ca un exemplu al lipsei de fonduri, numai Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei  are nevoie, lunar, de minimum opt milioane de lei  pentru a funcţiona la un nivel optim. Or, în ultima lună, acest spital a primit numai 4,8 milioane, bani din care abia se pot plăti salariile fără acordarea bonurilor de masă”, afirmă dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Vid legislativ

Dr. Liliana Moise, inspector şef în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat, susţine că, la nivelul judeţului Galaţi nu s-au înregistrat cazuri de infecţii intraspitalicelşti cu germeni rezistenţi.

„La ultimul control, făcut în luna martie, s-au luat probe din secţiile din spitale şi nu au fost probleme. Nu ştiu cum au făcut, dar în momentul controlului, aveau pe stoc şi dezinfectant şi materiale sanitare”, spune Liliana Moise.

Totuşi, ea recunoaşte că tocmai Spitalul CFR nu a fost controlat. „Nu ştiu cine ar trebui să se ocupe de controlarea acestei unităţi. Până în urmă cu cîteva luni, se ocupa „Sanepidul” CFR-ului, dar cum această structură s-a  desfiinţat, noi nu am primit ordine de la minister să-i controlăm”, a explicat aceasta. Probabil că astfel se explică ceea ce s-a întâmplat la Spitalul CFR 2 din Capitală.

Medicii se plâng

Tocmai din cauza lipsei fondurilor şi a faptului că nu au existat materiale pentru dezinfecţia instrumentarului şi a sălilor de operaţii, cinci paciente internate s-au infectat în Spitalul CFR 2.

La Galaţi, situaţia este la fel de critică, cel puţin din punctul de vedere al instrumentarului.
 „Spre exemplu, mănuşi cumpărăm noi, pentru că nu putem risca să ne îmbolnăvim sau chiar să transmitem noi vreo boală pacienţilor",
ne-a declarat recent dr. Corneliu Marinescu, medic primar neurochirurg, la Spitalul de Urgenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite