Deputatul Nicolae Bacalbaşa, amendat de CNCD cu 6.000 de lei pentru comentarii rasiste. Ce a spus parlamentarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenda a fost stabilită de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a primit mai multe sesizări cu privire la o postare de pe Facebook în care parlamentarul PSD de Galaţi afirma că românii vor lua coronavirusul de la „ciori”.

Colegiul director al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, pe 20 mai 2020, cu unanimitate (opt voturi din opt), să-i aplice o amendă de 6.000 de lei deputatului PSD de Galaţi Nicolae Bacalbaşa, care este sancţionat pentru că ar fi făcut, în opinia CNCD, declaraţii discriminatorii la adresa cetăţenilor de etnie romă.

Totul a pornit de la o postare făcută de deputat, în aprilie, pe pagina lui de Facebook. Acesta a scris că, cităm, „No!… Să fie clar!!! Chinezii au luat virusul de la lilieci, noi o să-l luăm de la ciorile noastre”, iar comentariul a fost reclamat de mai mulţi cetăţeni români şi organizaţii neguvernamentale.

Deşi postarea originală a fost ştearsă după o vreme, ea fusese distribuită deja de câteva sute de ori, stârnind mii de reacţii, cele mai multe tot cu tentă rasistă, mai ales că se întâmpla în contextul în care mii de cetăţeni români, mulţi de etnie romă, se înghesuiau să revină în ţară, venind mai ales din Italia şi Spania (unde izbucniseră focare majore de Covid-19).

În urma deliberărilor, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit că această declaraţie reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Deputatul Nicolae Bacalbaşa a negat că a făcut referire la romi în postare şi a insistat că, de fapt, ceea ce a scris este o simplă glumă în care a folosit cuvântul „ciori” în acelaşi context ca şi cel de „lilieci”, adică pentru a descrie un animal care ar putea purta virusul.

Vă reamintim că parlamentarul gălăţean a mai fost sancţionat de câteva ori de CNCD, în ultimii ani, pentru declaraţii discriminatorii, el fiind considerat recidivist, de aceea amenda aplicată de această dată este cea mai mare de până acum.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite