Delicioşii papanaşi cu dulceaţă şi smântână. Secretul succesului garantat în pregătirea preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papanaşi cu dulceaţă şi smântână Foto: Valentin Trufaşu
Papanaşi cu dulceaţă şi smântână Foto: Valentin Trufaşu

Papanaşii îşi au originea în Moldova, dar se pregătesc în toate celelalte regiuni ale ţării. Preparatul a devenit de-a lungul timpului atât de popular printre români, încât a ajuns să se situeze în primele cinci cele mai căutate deserturi din bucătăria autohtonă.

Din varietatea de reţete de papanaşi care există în prezent, preferaţi sunt papanaşii cu smântână şi miere, în special de către turişti, în timp ce gurmanzii care aleg să gătească acasă, se orientează mai mult către papanaşii cu dulceaţă şi smântână.

Este important să respectaţi cantităţile de ingrediente folosite la realizarea papanaşilor pentru a avea succes garantat la pregătirea acestora. Brânza nu trebuie să fie nici prea uscată, dar nici prea zemoasă, iar ouăle e musai să fie proaspete. Este recomandat ca smântâna pe care o folosiţi să nu fie prea grasă, cea din comerţ fiind ideală pentru acest gen de preparat.

Ingrediente pentru şase porţii:

-Brânză proaspătă-0,600 de grame;

-Ouă-cinci bucăţi;

-Zahăr-0,200 de grame;

-Bicarbonat de sodiu-între trei şi cinci grame;

-Esenţă de rom-10 mililitri;

-Esenţă de vanilie-10 mililitri;

-Coajă de lămâie-o lămâie;

-Făină-cât cuprinde;

-Zahăr pudră;

-Ulei de floarea soarelui-0,500 de grame;

-Smântână-0,500 de grame;

-Dulceaţă de căpşuni-0,500 de grame.

”Bicarbonatul de sodiu nu se stinge în zeamă de lămâie şi în nimic altceva, ci se amestecă cu ingredientele solide din reţetă, fiind vorba de făină şi zahăr. Esenţa de rom şi de vanilie, dar şi coaja de la o lămâie se vor amesteca cu brânza”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Secretul unor papanaşi delicioşi este modul cum se adaugă ingredientele. Acestea se pun toate deodată  în vasul unde pregătim papanaşii înainte de a-i supune procesului termic. Un alt element important este maniera în care se amestecă toate ingredientele în recipientul unde le-am pus, respectiv de jos în sus, iar această malaxare trebuie să se facă încet, astfel încât făina şi ouăle să se încorporeze bine în brânză.

”Făină se adaugă cât cuprinde, astfel că, dacă rupem puţin din aluat, nu trebuie să ni se lipească de mână sau să rămână urme de compoziţie. Modelul papanaşilor făcuţi din aluat va fi o gogoaşă cu gaură, cum îmi place mie să spun”, detaliază Nichi Mărăcine.

Papanaşii vor fi puşi apoi într-un recipient cu ulei, unde vor fi lăsaţi la foc potrivit, fiind întorşi constant pe o parte şi pe cealaltă, până când vor începe să se ridice la suprafaţă, acesta fiind semnul că sunt făcuţi. Înainte de a-i scoate din ulei, îi putem înţepa cu o scobitoare, iar dacă nu se lipeşte aluatul de aceasta, este o altă dovadă că papanaşii sunt gata. Ca timp, vorbim de 10 minute, la o temperatură de 170 de grade.

Îi vom scoate apoi cu o spumieră din ulei, cu menţiunea importantă că papanaşii se servesc calzi. Vomadăuga peste ei dulceaţa şi smântâna, dar şi zahăr pudră, după gust.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite