De Ziua Internaţională a Marionetei, Teatrul de Păpuşi din Galaţi a fost invadat de elevi. Aceştia au învăţat să modeleze şi să picteze personaje din lut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Data de 21 martie este recunoscută drept Ziua Internaţională a Marionetei FOTO Carmen Bucur
Data de 21 martie este recunoscută drept Ziua Internaţională a Marionetei FOTO Carmen Bucur

Astăzi, atelierul de pictură al Teatrului de Păpuşi „Gulliver” din Galaţi a devenit neîncăpător după ce zeci de elevi au ales să marcheze Ziua Internaţională a Marionetei într-un mod creativ şi educativ. Ajutaţi de artistul plastic Gina Popa, copiii au învăţat să modeleze şi să picteze marionete din lut.

La orele prânzului, elevii clasei a 5-a A de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, împreună cu diriginta lor, Daniela Nistor, au păşit curioşi şi nerăbdători în atelierul de pictură al Teatrului de Păpuşi „Gulliver” pentru cea mai frumoasă provocare: aceea de a modela şi picta marionete din lut. Copiii au fost ajutaţi de artistul plastic Gina Popa, susţinătoare a atelierelor de creaţie marca Acces Vizual Art.

Toată distracţia a avut la bază o sfoară groasă îmbrăcată în lut, modelat în aşa fel încât să aibă mobilitatea unei marionete adevărate. Capul acesteia a fost creat cu mare atenţie, până în cele mai mici detalii, iar ochii, nasul, gura şi părul au fost realizate cu ajutorul unor ustensile speciale pentru modelaj.  Dacă începutul a fost unul fără probleme, corpul a reprezentat proba de încercare pentru cei mai mulţi dintre elevi, acesta fiind ceva mai greu de frământat, mai ales pentru că totul a fost făcut tridimensional pentru ca marionetele să pară cât mai vii.

Deoarece au ascultat atenţi indicatiile primite, rezultatele elevilor au surprins pe toată lumea. Una dintre fetiţe recunoaşte că nu se astepta să poată realiza ceva atât de frumos dintr-o bucată de lut, care părea greu de modelat, dar a reuşit să creeze o marionetă cu personalitate, careia i-a dat şi numele de Bella.

FOTO Carmen Bucur

Teatrul de Papusi Galati foto Carmen Bucur

La finalul vizitei, masa de creaţie a atelierului de pictură s-a umplut de balerine, pinguini, soldăţei şi alte figurine pe care le-au luat acasă pentru a le mânui. De asemenea, elevii au pregatit şi o surpriză frumoasă organizatorilor, făcând un carneţel cu minipoeme la minut, în care, fiecare copil a aşternut gândurile şi sentimentele sale faţă de marionetele văzute în spectacolele de la Gulliver.

„Când într-un teatru intrăm,
Imediat ne bucurăm
Marionete şi păpuşi,
Toate pentru noi, supuşi.
Păpuşarii ne arată
Cum să creăm «sufleţele» îndatată,
Suntem cei mai talentaţi,
Copii foarte inspiraţi!”
a scris eleva Daria Niţă, în poezia „Hei, marionetă!”

Copiii vor mai avea ocazia să participe la astfel de ateliere şi în cadrul Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”, ce va avea loc în perioada 16 - 21 mai. Activităţile se vor desfăşura în aer liber şi îi vor încânta pe cei mari şi mici, deopotrivă.

Cum a apărut teatrul de păpuşi

Teatrul de păpuşi este o formă de artă foarte veche, ce datează de aproximativ trei mii de ani. Păpuşile au fost folosite de la începuturile timpurilor pentru a anima şi comunica ideile şi nevoile societăţii umane. Istoricii însă se contrazic asupra ipotezei că păpuşile au fost prezente în teatru înaintea actorilor.

Cuvântul „păpuşă” este un derivat din limba chineză şi porneşte de la aceeaşi rădăcină cu „idol” şi „fetiş”. Asta deoarece, înainte de toate, păpuşile au fost folosite în ritualurile religioase. Chinezii foloseau păpuşi pe mână, marionete cu fire şi erau foarte buni în teatrul de umbre, păpuşarii călătorind din sat în sat pentru a putea participa la sărbătoarea templului local. În timp, păpuşa a trecut hotarele şi a intrat în cultura Japoniei, dobândind un rol important, fiindu-i atribuite puteri magice.

Păpuşile au fost folosite şi în India, Egipt şi Africa sub-sahariană. Cea mai puternică amprentă însă a avut-o teatrul din Roma Antică. Romanii apreciau foarte mult teatrul de păpuşi, dar priveau păpuşarii cu o notă de dispreţ deoarece multă vreme aceştia erau recrutaţi din rândul sclavilor.

La început, marionetele au avut şi în Europa un motiv religios, preoţii dorind o apropiere a creştinilor de biserică, prin intermediul teatrului de păpuşi. Cu timpul, comedia a pătruns în teatrul de păpuşi, artiştii începând să satirizeze moravurile şi tipurile umane. În secolul 19, marionetele au devenit mai complexe, iar în secolul 20, teatrul de păpuşi a câştigat şi mai multă popularitate, când a trecut hotarele cinematografiei şi televiziunii. Cea mai vizionată emisiune cu marionete şi păpuşi este Muppets Show, apărută în 1976.



Data de 21 martie este recunoscută drept Ziua Internaţională a Marionetei, eveniment sărbatorit anual, la iniţiativa Uniunii Internaţionale a Marionetiştilor.

 

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite