De la muncitori în Italia la proprietari de fabrică în România. Produc componente pentru Audi, BMW şi Volkswagen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela şi Mihăiţă Măncilă FOTO Facebook/pagina personală
Daniela şi Mihăiţă Măncilă FOTO Facebook/pagina personală

Daniela şi Mihăiţă Măncilă au muncit într-o fabrică de piese auto din Italia şi au revenit apoi în satul natal, unde şi-au investit banii într-o mică firmă, care s-a dezvoltat şi a devenit acum o afacere de succes, care produce componente pentru cei mai puternici producători auto din lume.

Povestea familiei Măncilă este un exemplu de autoeducaţie, perseverenţă şi spirit antreprenorial. Daniela şi Mihăiţă Măncilă au plecat în Italia când ambii erau practic copii. 

Au lucrat într-o fabrică de asamblări de componente electrice şi electronice pentru autovehicule din Reggiano, iar după 12 ani au revenit în România, în 2007, şi au deschis propria afacere în comuna Pechea, satul de unde provine Mihăiţă Măncilă, Daniela fiind maramureşeancă.

Au început cu patru angajaţi, iar în 2009 aveau deja 80 de angajaţi, pentru ca acum în fabrica de la Pechea să muncească 186 de angajaţi. Muncitorii din Pechea realizează o parte din motoarele electrice folosite la ştergătoarele de parbriz, la scaune, pompele de apă şi, mai nou, la portbagaje.

După ce sunt asamblate, componentele sunt trimise în Italia, unde se adaugă carcasa şi rotorul, se face controlul final, iar apoi acestea sunt trimise în Germania. Ulterior, aceste ansamble auto sunt folosite în proporţie de 90% pentru Audi, iar restul pentru BMW, Volkswagen şi Range Rover.

95% din angajaţi sunt femei

Ca să vă faceţi o idee, unul din ultimele modele de Audi A8 are între 90 şi 120 de motoraşe electrice.

”La întâlnirile cu angajaţii noştri suntem întrebaţi unde se duc atâtea milioane de motoraşe. Le explic unde ajung aceste componente şi îi asigur că aceste locuri de muncă sunt stabile, pe termen lung, pentru că oamenii vor să ştie dacă este ceva serios. Îşi fac credite pe câţiva ani şi vor să ştie dacă au locurile de muncă asigurate”, susţine Daniela Măncilă.

Salariul minim la fabrica din Pechea este de 1.600 de lei, la care se adaugă tichete de masă, iar cel maxim ajunge la 3.500 de lei, la care se adaugă şi prime de sărbătorile legale. 95% din angajaţii fabricii de componente auto de la Pechea sunt femei.

O afacere de 2 milioane de euro

Creşterea spectaculoasă a afacerii este rezultatul seriozităţii şi implicării soţilor Măncilă. Timp de trei ani, aceştia şi-au început ziua de lucru la 5 dimineaţa şi au încheiat-o la 11 noaptea. Astfel, cifra de afaceri a crescut de la 700.000 de euro în 2009 la 2.000.000 de euro în prezent.

”În 2012 am deschis un nou punct de lucru în Pechea. Datorită calităţii produselor noastre şi punctualităţii, au crescut foarte mult comenzile”, spune Daniela Măncilă, care este şi administratorul firmei. Soţul său a devenit între timp primarul din Pechea. A hotărât să meargă pe acest drum pentru că oamenii din comună i-au cerut să candideze pentru a conduce întreaga comunitate, dar şi pentru că a întâmpinat dificultăţi în dezvoltarea propriei afaceri la nivel local.

Calitate înainte de orice

Pentru a creşte productivitatea şi a menţine calitatea produselor, soţii Măncilă au impus câteva reguli simple, dar extrem de eficiente. ”Nu ai voie cu telefonul la ureche. La noi se munceşte pe linie. Sunt între 6 şi 12 persoane pe linia de producţie. Dacă cineva ar vorbi la telefon, ar bloca toată linia de producţie. Suntem înţelegători. Dacă ai o urgenţă în familie sau ai copilul bolnav acasă, poţi ţine telefonul cu tine. De asemenea, nu se stă de vorbă. Dacă vorbeşti, nu eşti atent la operaţia pe care o efectuezi. Degeaba faci cantitate, dacă nu ai calitate”, spune Daniela Măncilă.

Fabrica de la Pechea produce între 350.000 şi 400.000 de motoraşe electrice pe săptămână, ceea ce înseamnă 17 milioane de astfel de componente auto pe an, scăzând zilele nelucrătoare. Pe viitor, familia Măncilă va demara o colaborare cu o firmă din Luxemburg, de data aceasta pentru realizarea de cablaje tot pentru sectorul auto.

”Dacă sunt serioşi, cu siguranţă vor reuşi în afaceri”

De 1 decembrie, soţii Măncilă au un mesaj pentru românii care au muncit în străinătate şi s-au decis să revină acasă, dar şi pentru cei care au de gând să facă acest lucru în viitorul apropiat.

”Este dificil acum să transmit un mesaj de încurajare, ţinând cont de perioada prin care trecem. Multă lume spune că în România nu eşti respectat. Nu este adevărat. Nici în afară nu vei fi văzut vreodată ca cetăţean al ţării unde te-ai dus. Totuşi, dacă au învăţat bine o meserie şi au o rezervă financiară pusă deoparte, pot să aplice şi la noi în ţară ceea ce au învăţat afară, iar dacă sunt serioşi, cu siguranţă vor reuşi în afaceri, aşa cum am reuşit şi noi. Îi încurajez pe toţi cei care vor să se întoarcă în ţară”, susţine Daniela Măncilă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Români care au găsit cele mai profitabile afaceri, cu bani puţini: „aurul mov” de la Vaslui, „Caprele Irinucăi” au înnebunit Vestul, turism ca-n Epoca de Aur la Sibiu

Afacere de succes în timp de pandemie. „Hrana regilor“, distribuită la domiciliul clientului: „Nu pot produce câte comenzi am“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite