De ce ne este frică de întuneric, fobia care înspăimântă omenirea. Testul simplu care îţi arată dacă suferi de nictofobie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Frica de întuneric este una dintre cele mai puternice fobii şi îşi are originea în frica de moarte. Dacă nu este tratată la timp, poate conduce la dificultăţi în respiraţie, ritm cardiac accelerat şi atacuri de panică.

Frica de întuneric este una dintre cele mai comune frici, cu care mulţi dintre noi se confruntă. Întunericul reprezintă o zonă necunoscută, pe care fiecare o asociază cu o serie de pericole pornind de la propriile frici - respectiv frica de fantome, entităţi, dar şi frica de necunoscut, ce înseamnă că nu le stă în putere să controleze ce ar fi acolo sau cel puţin aşa cred ei.

”În vârful fricilor este frica de moarte, din care derivă toate celelalte frici. Frica de întuneric este una dintre acestea şi îşi poate avea originea într-o traumă din copilărie sau poate fi moştenită genetic de la părinţi. Cu alte cuvinte, dacă părinţii au avut frică de întuneric, o pot transmite şi propriilor copii. Frica de întuneric provine din mintea subconştientă, iar aceasta se regăseşte parţial sub formă de programe în creierul limbic, iar execuţia acestora este în creierul reptilian”, explică psihologul Stelian Chivu.

Mai exact, frica de întuneric provine din trecutul îndepărtat al omenirii, când întunericul era asociat cu tot soiul de pericole mai mult sau mai puţin reale. Mulţi dintre noi au dezvoltat în prezent o frică de întuneric pentru că au obiceiuri nu tocmai sănătoase.

”Cei care se uită la filme de groază vor dezvolta în timp tulburări psiho-emoţionale, ce conduc la gânduri negative, cu consecinţa creării unei imaginaţii negative pentru cei în cauză. Acest gen de imaginaţie va genera tot soiul de manifestări anxioase pentru aceste persoane”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Somnul, puternic afectat de frica de întuneric

Persoanele care au frică de întuneric manifestă fizic tot felul de simptome, pornind de la dificultăţi în respiraţie, transpiraţii abundente, ameţeli şi până la tremurat, dureri în piept, ritm cardiac accelerat şi atacuri de panică.

”S-au făcut studii ştiinţifice care au arătat că atunci când o persoană este introdusă într-o cameră întunecată, are manifestări vizibile la un examen RMN, ce indică dacă suferă de nictofobie, adică frică de întuneric. Această fobie influenţează substanţial calitatea somnului. Aceste persoane nu pot pur şi simplu să adoarmă într-o cameră în care sunt singure şi este întuneric total”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Un prim pas spre vindecare pentru aceste persoane este să conştientizeze gândurile pe care le au când se culcă şi emoţiile care le însoţesc. Cei care suferă de această fobie sunt, de regulă, şi extrem de tipicari şi plini de ticuri. Când se culcă, verifică dacă au închis apa şi gazele, dar nu odată, ci de 10 sau 20 de ori, ceea ce este, evident, o problemă.

”Aceste persoane lasă lumini aprinse prin casă ca să se asigure că au permanent controlul asupra exteriorului. Important este însă să îşi controleze interiorul. Cine reuşeşte acest lucru la nivel mental şi emoţional reuşeşte să controleze şi exteriorul. E necesar să se înţeleagă că dificultatea de a adormi şi a avea un somn liniştit este dată atât de frica de întuneric, dar şi de un mental agitat, un emoţional bulversat şi de un fizic extrem de încordat”, ţine să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Tehnici simple de vindecare

Dacă cu sute de ani în urmă frica de întuneric avea o bază logică, în sensul că oamenii riscau să fie atacaţi de animale sălbatice sau de duşmani, în prezent aceasta este complet nejustificată în majoritatea cazurilor. Şi cu toate acestea, nictofobia este întâlnită la foarte mulţi dintre noi.

Din acest motiv, este dificil sau chiar imposibil pentru unii dintre noi să se vindece singuri de această fobie. De cele mai multe ori este nevoie de un psihoterapeut care să identifice şi să scoată programele negative din mintea subconştientă, printre care se numără şi frica de întuneric, şi să le înlocuiască cu altele pozitive.

”În astfel de cazuri este necesar să se analizeze cu multă atenţie profilul psihologic şi fiziologic al pacientului. Aceste persoane au tendinţa să dea crezare la tot soiul de legende, poveşti cu fantome şi spirite malefice. Este şi un test simplu prin care afli dacă suferi de frică de întuneric. Dacă nu poţi adormi fără o lumină din exterior, asta înseamnă că suferi de nictofobie cronică. Pentru a începe să depăşim frica de întuneric, este recomandat să ne cumpărăm o lampă de veghe, iar gradual să îi reducem lumina când ne culcăm până la punctul în care o vom închide complet. De asemenea, este recomandat să dormim într-o cameră zugrăvită în culori deschise pentru că aceasta ne va ajuta să adormim cu o imagine luminoasă”, explică psihologul Stelian Chivu.

La fel de eficientă este şi programarea neurolingvistică, care presupune implementarea unor programe pozitive de genul ”mă simt bine când adorm”, ”mă simt în siguranţă”, însă aceasta necesită perseverenţă din partea persoanelor care o pun în practică pentru că rezultatele se văd după o perioadă mai lungă de timp.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum ne împlinim visele prin puterea intenţiei. Mecanismul psihologic subtil care ajută la evitarea manipulării

Cum să ne „antrenăm“ emoţiile pentru a rămâne sănătoşi. Cele cinci categorii de stări pe care este esenţial să le cunoaştem

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite