De ce depinde păstrarea unei relaţii. Cât de mult influenţează frecvenţa şi calitatea actului sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Studiile psihologice arată că frecvenţa şi calitatea raporturilor sexuale dintre parteneri influenţează major relaţia, putând să îi apropie şi mai mult sau, dimpotrivă, să ducă la distrugerea legăturii.

Calitatea vieţii sexuale în cuplu diferă în funcţie de o serie de factori de care puţini dintre noi sunt conştienţi. Printre aceştia se numără vârsta partenerilor, nivelul intelectual şi spiritual al acestora, sănătatea, experienţa amoroasă şi chiar starea lor materială. Religia şi moştenirea genetică cu care fiecare dintre ei vine contribuie, la rândul lor, la o viaţă sexuală armonioasă.

”Vorbim până la urmă de o adevărată psihologie sexuală, de modul în care fiecare partener se raportează la viaţa sexuală în cuplu. Asta înseamnă înţelegerea pe deplin a nevoilor partenerului de viaţă, nu a căuta vinovaţi pentru diversele probleme care apar, şi găsirea de soluţii la acestea. Spun asta pentru că, de regulă, există tendinţa de-a se da vina pe partener”, explică psihologul Stelian Chivu.

Când vorbim de calitatea actului sexual, specialiştii vau în vedere emoţiile şi energia care sunt canalizate în acest scop. Şi frecvenţa raporturilor sexuale în cuplu este la fel de importantă.

Energia dă calitatea actului sexual

Există trei categorii de raporturi sexuale în cuplu. Prima este cea a persoanelor care fac sex finalizat cu orgasm, a doua categorie este a abstinenţilor, iar a treia categorie este cea a continenţilor.

”Pentru mulţi va fi o surpriză, dar când fac dragoste finalizată cu orgasm, pierd o mare cantitate de energie. La bărbaţi, lichidul seminal este practic sânge procesat şi conţine foarte multe calorii, fructuoză, vitamina C şi multe minerale, zinc, calciu, fier, magneziu, fosfor şi aminoacizi. De aceea este indicat ca în timpul fuziunilor amoroase, orgasmele să fie cât mai rare, pentru că asta înseamnă mai multe energie, pe care, de pildă, bărbatul o poate canaliza către îmbunătăţirea actului sexual”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Etapele obligatorii într-o relaţie sexuală

Potrivit acestuia, în multe cupluri a apărut deja problema relaţiilor sexuale care sunt prea scurte, iar în timp acest lucru afectează calitatea relaţiei dintre parteneri. Acest lucru se datorează în egală măsură ambilor parteneri, iar problema este mai complexă decât pare la prima vedere.

”Mulţi parteneri sar din ce în ce mai des peste cele trei etape obligatorii într-o relaţie sexuală: preludiu, ludiu şi postludiu. Nu e vorba de ceva spectaculos, dar ei trebuie să înveţe să fie spontani, să îşi facă surprize şi să fie romantici. Nu în ultimul rând, într-o relaţie sexuală în cuplu e nevoie şi de capacitatea de dăruire şi de satisfacere a nevoilor celuilalt”, spune psihologul Stelian Chivu.

Energia masculină şi energia feminină

În plus, este vorba şi despre ceea ce urmăresc partenerii dintr-un cuplu prin raporturile sexuale. Dacă îşi satisfac doar o nevoie fizică, iar în timpul actului sexual se gândesc la problemele personale, relaţia este sortită eşecului din start. În schimb, dacă scopul lor este să se completeze reciproc, vor evolua spiritual şi îşi vor vindeca şi multe din programele mentale şi emoţionale negative pe care le-au acumulat de-a lungul anilor.

Chiar dacă va apare pe parcurs o problemă în viaţa sexuală, partenerii o vor descoperi şi o vor elimina împreună. O altă modalitate prin care partenerii îşi pot îmbunătăţi viaţa sexuală armonioasă este şi meditaţia. Aceasta poate fi realizată atât individual, cât şi cu partenerul de viaţă.

”Necazurile apar atunci când viaţa de cuplu este polarizată de către unul dintre parteneri. Bărbatul caută doar orgasmul şi restul nu îl interesează sau femeia nu face dragoste decât când vrea ea şi basta. Cu o astfel de gândire, relaţia va eşua. Vorbim de două tipuri de energie: masculină şi feminină. Fiecare partener este necesar să înveţe cum să atragă energia celuilalt şi făcând asta, ambii îşi vor ridica frecvenţa vibraţională”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

De ce mintea face de multe ori asocieri şi alegeri greşite. Explicaţiile unui psiholog

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite