De ce depind covârşitor alegerile pe care le facem în viaţă. Influenţa egoului asupra liberului arbitru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A avea mai multe opţiuni nu este întotdeauna bine, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere, pentru că de multe ori îl bulversează pe cel în cauză, care ajunge să ia hotărâri proaste, neştiind care sunt informaţiile veridice şi necunoscându-se suficient pentru a şti ce i se potriveşte.

Nu de puţine ori majoritatea dintre noi s-au văzut puşi în situaţia de a face o alegere, în condiţiile în care aveau mai multe opţiuni de luat în calcul. Un exemplu este căutarea unei banale informaţii pe internet, care generează nenumărate pagini şi sute de opţiuni pentru utilizator, care nu ştie la care dintre acestea să se oprească în funcţie de nevoia pe care o are şi ce i s-ar potrivi mai bine.

Deşi alegerea ar fi trebuit să fie cea mai bună pentru persoana în cauză, de regulă aceasta merge pe varianta cea mai slabă sau cea mai proastă posibil. Explicaţia unor astfel de opţiuni este relativ simplă.

”Alegerile pe care fiecare dintre noi le fac se realizează prin prisma nivelului de conştiinţă pe care îl avem. Creierul este împărţit în patru zone sau patru creiere, ca să le numim aşa. Creierul reptilian se manifestă la nivel de act reflex, rolul său ţinând de digestie, excreţii şi respiraţie. Sunt persoane care fac alegerile doar de la nivelul de conştiinţă al creierului reptilian, ceea ce înseamnă că nu analizează, nu evaluează şi nu simt, ci pur şi simplu fac o alegere datorită unui reflex necondiţionat”, explică psihologul Stelian Chivu.

Aşa se ajunge ca multe persoane să facă alegeri în viaţă doar pe baza unor reflexe care au în spate experienţe negative sau  primare, gregare. Mai pe româneşte, dacă folosim cu preponderenţă doar creierul reptilian, adică ne concentrăm doar pe supravieţuire, fără să ne intereseze nimic altceva, orice decizie am lua va fi influenţată decisiv de acest mod de viaţă.

Cel de-a doilea creier este numit şi creierul limbic sau creierul chimic, unde alegerile sunt făcute pe baza emoţiilor pe care le avem. ”Când individul are mai multe opţiuni, el va alege în funcţie de emoţia dominantă în fiinţa lui. De pildă, dacă îi place culoarea roşie, va face aceeaşi alegere de fiecare dată pentru că, la nivel emoţional, s-a obişnuit să fie recompensat cumva cu o stare de bine. Pe acest nivel de conştiinţă, de pildă, dacă respectivul a mâncat banane şi i-au făcut bine, va alege mereu acest fruct”, ţine să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Mecanismul psihologic subtil care ne rafinează opţiunile

Pe măsură ce creşte nivelul de conştiinţă al unei persoane, aceasta va face alegeri din ce în ce mai rafinate. De pildă, în cazul în care alegem să mâncăm banane, o vom face pentru că ne dă o stare de bine, nu doar ca să ne potolim foamea.

A treia zonă din creier este neocortexul, care oferă persoanei ce ajunge la acest nivel de conştiinţă o viziune de ansamblu asupra unei căi de urmat. Vorbim practic de exercitarea cu adevărat a liberului arbitru, adică un individ care nu este vulnerabil la manipulări, are principii de viaţă sănătoase şi ia decizii în consecinţă.

Creierul frontal este cea de-a patra zonă a creierului, alegerile făcute de cei care reuşesc să îl acceseze fiind extrem de rafinate, de subtile. ”Când facem alegeri din această zonă înţelegem, de pildă, că cele trei corpuri (mental, emoţional şi fizic) au nevoie de lumina pe care o aduce consumarea unei salate, de pildă, în contrapondere cu consumul unui pate sau salam. Lumina este hrană pentru suflet, iar din preaplinul meu pot apoi să dăruiesc necondiţionat şi celorlalţi. Cele mai mari probleme apar la persoanele care sunt axate pe creierul doi şi trei pentru că respectivii au foarte multe opţiuni la dispoziţie, însă datorită egoului, nu vor reuşi să acceseze imaginaţia şi intuiţia, deci să fie ghidaţi către cea mai bună alegere. De regulă, atunci când luăm decizii doar prin prisma egoului, apar problemele”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Nivelul de conştiinţă ne dictează alegerile

În orice alegere am face avem nevoie de timp, bani şi de experienţă mentală, emoţională, fizică şi spirituală. Cu cât reuşim să ne creştem nivelul de conştiinţă, corespunzător celor patru zone din creier pe care le aminteam anterior, cu atât vom evolua mai mult şi vom acumula mai puţin stres. Alegerile corecte, adică ceea ce ni se potriveşte în raport de situaţia în care ne aflăm, sunt făcute doar când suntem cu adevărat în interiorul nostru.

”Când suntem conectaţi la sinele nostru, alegerile pe care le facem nu sunt doar pentru noi, ci şi pentru binele celor din jur. Orice alegere am face, aceasta va declanşa în noi o serie de manifestări fizice, emoţii, gânduri şi vibraţii spirituale. Depinde doar de noi dacă aceste manifestări vor fi pozitive sau negative, în funcţie de modul în care vom face aceste alegeri. Dacă alegem cu mintea, aceasta va avea mereu tendinţa să eticheteze, să compare şi să evalueze şi nu va fi bine. În schimb, dacă alegem cu inima, rezultatele nu vor întârzia să apară. Mulţi vor spune că asta este o păcăleală, însă pe măsură ce vom exersa în a alege cu inima, vom constata că, pe termen lung, aceasta a fost decizia corectă”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite