De ce ne concentrăm atenţia pe lucrurile imposibil de realizat. Cum ne blocăm sistemul imunitar prin accesele de furie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi îşi irosesc ani din viaţă în încercarea de a face lucruri care le-ar creşte bunăstarea financiară sau cea socială, omiţând că sunt deja experţi pe alte zone şi fac acele activităţi cu pasiune. În spatele acestui impuls, stă programarea mentală realizată de părinţi, societate sau anturaj.

Negativismul pe care o parte a societăţii îl manifestă este ca un virus, ca o boală, ce se răspândeşte în mentalul unei persoane mult mai rapid decât gândurile pozitive. ”Mult mai intens se declanşează o frică, o supărare sau o panică decât o stare de bine. O simplă evaluare a celor din jurul nostru ne arată că peste 90% dintre ei se lasă dominaţi de gânduri negative”, explică psihologul Stelian Chivu.

Persoanele care nu au anumit nivelul de autocontrol şi care nu conştientizează bine stările pe care le au de obicei, vor face ceea ce face şi grupul social căruia îi aparţin, iar de cele mai multe ori asta înseamnă lucruri negative. De aici se ajunge la situaţia ca mulţi dintre noi să se focuseze pe ce nu au şi nu pot face, decât pe ceea ce au în prezent şi pot efectiv să facă.

”Îşi formează un program mental, prin care urmăresc să obţină în continuu ceva. Asta ţine de educaţie, mai exact de lipsa ei, pentru că o persoană care se concentrează pe ceea ce nu are, nu a fost educat pentru a se focaliza pe ceea ce are şi poate face în prezent”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Un alt aspect esenţial este faptul că persoana în cauză nu se cunoaşte suficient de bine, dar şi faptul că se lasă influenţat mult prea uşor de familie şi societate, fără să treacă prin filtrul gândirii proprii ideile negative care îi sunt inoculate.

”Lipsa modelelor de urmat poate fi o problemă la fel de mare. În familie sau la şcoală este mult mai uşor să copiezi un model negativ şi, evident, să obţii rezultate negative, decât să urmezi o persoană care a realizat ceva pe domeniul său şi a obţinut rezultate pe măsură”, susţine psihologul Stelian Chivu. Ce trebuie să se ştie este că persoanele care aleg să imite comportamentul violent al altora, având accese de furie spontană, îşi blochează efectiv sistemul imunitar pe perioada cât au astfel de manifestări.

Reprogramarea minţii în sens negativ

Conştientizarea acţiunilor noastre zilnice ne face să realizăm ce rutină avem şi astfel să descoperim care ne sunt gândurile. Dacă ele sunt negative, putem rapid să comutăm pe gînduri pozitive, concentrându-ne pe lucrurile pe care le putem face în momentul de faţă.

Sunt însă persoane care au ajuns să considere gândurile negative ca pe ceva firesc şi, mai mult decât atât, încearcă să inoculeze aceste idei şi celor apropiaţi. ”De câte ori nu auzim în familie <<Ţi-am spus eu să nu faci asta sau aia pentru că se va întâmpla ceva rău>>. Practic, aceste persoane se hrănesc cu energie negativă”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Se poate ajunge astfel ca unei persoane să îi fie reprogramată mintea în sens negativ, iar în timp această modalitate de a fi determină îmbolnăvirea celui în cauză. Pentru a scăpa de negativism şi implicit de focusarea pe lucrurile pe care nu le putem face în detrimentul celor care ne sunt la îndemână, trebuie să fim în primul rând foarte atenţi cum ne alegem prietenii.

Alimentaţia sănătoasă şi criticile constructive, paşi spre vindecare

”Dacă anturajul nostru se concentrează pe lucrurile care nu merg în general, la un moment dat vom ajunge să gândim şi noi la fel. Trebuie să evităm mereu să cuplăm pe energia conflictelor, a scandalurilor, chiar dacă iniţial suntem atraşi de acest gen de manifestări”, explică psihologul Stelian Chivu.

Un alt pas pentru a ne concentra pe ceea ce putem face este să fim mulţumiţi cu ce avem. Va exista mereu tentaţia de a da curs consumerismului, adică dorinţei de a cumpăra tot felul de lucruri, de care nu avem nevoie. O greşeală este şi să ne comparăm cu ceea ce pot face alţii. ”Fiecare dintre noi este unic în felul său şi nu este indicat să ne comparăm cu alte persoane”, susţine Stelian Chivu.

Important este şi să fim mai deschişi la criticile constructive, astfel încât să progresăm constant şi să adăugăm permanent noi lucruri la lista celor pe care le putem face. Şi hrana este esenţială pentru schimbarea modului de gândire.

”Dacă consumăm salate şi mai puţină carne, vom constata că începem să gândim altfel, pentru că adrenalina din carne nu dispare prin fierbere, coacere sau prăjire, ci va ajunge în corpul nostru după ce mâncăm, deschizându-ne spre stările negative şi lucrurile pe care nu le putem face”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite